Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for February, 2010

Snabb helgrapport

Så var man hemma igen efter en trevlig helg i Göteborg, med besök på matmässan passion för mat. En utförligare rapport kommer senare i veckan, men sammanfattningsvis var det mycket spännande mat/produkter men tyvärr alldeles för trångt.

Sambon har planerat matlista och det ser ut att bli mycket gott de kommande två veckorna. Jag ska försöka dela med mig av både nya recept och gamla klassiker.

En födelsedag med middag, tårta och fest i efterhand är också på gång! Så, häng med in i mars!

Post-dinner älgfärsbiffar

Jag måste utfärda en liten varning: Det kan bli många älg-recept framöver. Det beror till viss del på att älg är väldigt gott. Men de två största anledningarna är 1) efter en middag hemma hos far häromveckan kom vi hem med drygt 10 kg älgkött och 2) en kvarts kalv är annalkande, vilket kräver lite frysutrymme (mer om det senare).

Så, efter denna lilla varning så kommer här ett recept på, hör och häpna: Älgfärsbiffar! Anledningen till den lite annorlunda titeln på inlägget är att biffarna lagades EFTER den egentliga middagen. Efter ett besök i grannstaden var vi för hungriga för att ställa oss och laga mat när vi väl kom hem. Istället blev det hämtmat från kolgrillsbaren i närheten. Gott som det är så blev det inget över till matlådor och i kylen låg ett tinat paket älgfärs. Sagt och gjort så lagades dessa biffar på mätt mage, och de blev klart mycket bättre än de jag hafsat ihop om jag varit hungrig!

Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar med lingon och grönpeppar

4-5 portioner
500 g älgfärs
0.5 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
1 gul lök
1 dl lingonsylt
1 tsk worchiestersås
10-15 grönpepparkorn
ca 1 tsk salt
svartpeppar
smör till stekning

1 msk mjöl
2.5 dl vatten
1 msk soja
0.5 dl vispgrädde

Gör såhär:
Häll på mjölken på ströbrödet och låt svälla. Under tiden hackar du löken och krossar grönpepparkornen i en mortel. Blanda alla ingredienser till färssmeten. Tillaga en klutt färs i micron för att testa om kryddningen är bra! Stek biffarna några minuter på varje sida, kanske behöver du göra det i omgångar. I så fall lägger du tillbaka alla biffarna i pannan när alla fått stekyta. Pudra över mjöl och häll på vattnet och skaka om biffarna lite så att allt mjöl löses upp i vattnet. Tillsätt soja och grädde och lått puttra några minuter. Smaka och krydda ev med lite mer salt och peppar. Servera med ris, potatis eller något annat du hittar i skåpen!

Gnocchi-koma

Här skulle det vara ett blogginlägg om söndagsmiddagen som blev måndagsmat. Men jag hamnade i Gnocchi-koma. Tänk er paltkoma, fast på ett Italienskt vis. Precis lika illa hursom. Nu blir det OS för hela slanten och jag återkommer när jag magen inte känns som en stor potatisklump längre.

Månadens “kan själv”: Tomatpesto!

För några helger sedan var jag och hälsade på bror och blev bortskämda med stor-frukost två mornar i rad. Många goda juicer, flingor och smörgåspålägg dukades fram både lördag och söndag. En riktigt favorit blev peston på soltorkade tomater, speciellt tillsammans med färskost.

En normalt funtad människa hade nu tänkt “vad trevligt, det här kan jag också köpa hem”. Nu är jag ju inte en normalt funtad människa utan tänkte istället “det här borde man kunna göra själv”. Och visst kan man det! Såklart var jag även tvungen att dutta lite med smaksättningen (lite vitlök för att pigga upp smakerna och några kapris för sältan) och tycker själv att jag fick till en riktigt bra tomatpesto. Titta noga på burken nu, snart är den slut!

Tomatpesto

Pesto på soltorkade tomater

ca 10 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk kapris (beroende på hur mycket sälta man vill ha)
peppar
lite olja från tomaterna

Gör såhär:
Strimla tomaterna och hacka vitlöken. Lägg det tillsammans med kaprisen i en hög bunke, häll över lite av oljan från tomaterna. Mixa med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med peppar och tillsätt kanske lite mer olja. Bred på en macka (gärna med lite färskost i botten) och toppa med valfria tillbehör!

Snabbt kan och också vara väldigt gott!

Jag har ibland en förmåga att göra saker lite väl komplicerade. Som när jag får för mig att laga vardagsmiddagar som tar över timmen. Då står sambon och jag båda och hänger framför ugnen/spisen och blir lite väl tjuriga. I veckan lagade jag den här pastarätten, som är ett försök att motverka denna trend och bevisa (mest för mig själv kanske) att även snabba rätter kan vara mycket goda!

Laxpasta

Pastasås med spenat och kallrökt lax

4 port
1 liten gul lök
1 stor påse färsk bladspenat (250g) eller samma mängd fryst
2 dl créme fraiche
50 g gorgonzola
50 g valnötter
rapsolja
salt
peppar

200 g kallrökt lax

4 portioner pasta t.ex fusilli

Gör såhär:
Sätt på pastavatten och lägg såklart i pastan när det börjar koka. Dela valnöttern något och rosta i torr panna. Hacka löken och skölj spenaten noga. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök och spenat. Tillsätt créme fraiche och ost. Låt denna smälta i såsen på svag värme. Smaka av med salt och peppar. När pastan kokat klart häller du av vattnet och blandar pastan med spenatsåsen. Rör även ner valnötterna. Lägg upp på tallrikar och toppa med kallrökt lax som strimlats. Ät och njut på direkten!

Långfrukost när snön yr utanför fönstret

Frukostmacka!

Denna, ett stort glas juice och morgontidningen. Helgfrukost är härligt!

Efter gårdagens firande var det skönt att ta en långfrukost idag. Speciellt som snön verkligen yrde utanför fönstret (det gör den fortfarande dessutom)!

Även om jag var lite seg igår kväll rörde jag ihop en deg inspirerad av dessa bröd. Jag behöll förhållandena jäst-mjöl-vatten-salt, men ändrade lite i mjölsorterna. Det blev rågmjöl, dinkelfullkorn och vetemjöl special. Sedan så rörde jag även ner lite solrosfrön och tranbär. Degen fick sedan jäsa i kylen över natten och resten av utförandet blev ungefär som Martin beskrev det. Lätt som en plätt hade vi underbart doftande, varma fukostfrallor!

Frukostfrallor

Detta kommer upprepas många helgmornar framöver, för det är ju så lätt! Det är skönt att baka med jäst ibland som omväxling.

Sista rycket innan helgen

Stor presentation på jobbet idag. Då får jag såklart för mig att baka lite till fikat efteråt också. Under ett stort paj-haveri sent igår kväll kändes det ändå rätt så bra att jag satsar på forskningen och inte ger mig på någon karriär som bagare/konditor.

Ikväll blir det tapas på Tapas (Linköpings relativt nyöppnade tapas restaurang med det självförklarande namnet). Jag kan redan nu rekommendera det, då det inte är första gången vi går dit!

Mer lyckade förehavanden i köket kommer sedan under helgen! Ha en bra fredag!

Fettisdag = semmeltisdag!

Sedan barnsben har fettisdagen varit ljuset i tunneln under de mörka vintermånaderna. Jag blir fortfarande barnsligt glad när det är dags för semmel-tisdagen, även om jag nu i vuxen ålder IBLAND fuskar lite med premiären. Som jag tidigare (förra året då) nämnt så äter vi i vår familj från och med denna dag semlor varje tisdag fram till påsk. Det är en faste-tid jag kan leva med.

Då denna tisdag för det mesta erbjuder fler semlor än även jag mäktar med, blir det nog ingen hemlagad idag. Istället så visar jag upp en av söndagens semlor (då även fastlagssöndagen kräver en semla), som i alla-hjärtans dag anda pryddes med rosa grädde (lite jordgubbssaft) och pudrade hjärtan.

Hjärtesemla

Även mandelmassan/fyllningen gör jag själv (ja, jag vet, men det blir ju godast så!) genom att mala mandel, blanda med lite florsocker, inkråm från bullarna samt lite mjölk. Ska det vara extra festligt åker det ner lite amaretto också! Njut nu riktigt ordentlig, snart är det ett år igen till nästa semla.

Nu blev det riktigt Svenskt!

Indiska kollegan kom på middag, och såklart skulle vi bjuda på älg! En riktigt vintrig gryta blev det. Gästerna åt med god aptit och även jag som är uppvuxen på älg tyckte det blev riktigt riktigt gott. Tricket ligger i att låta rotfrukter koka med några timmar för maximal smak, men sedan ta bort de saggiga grönsakerna innan servering! Lite messmör i såsen gav en härlig sötma.

Vintrig älggryta

Mustig älggryta

ca 6 portioner
1 kg grytbitar av älg
smör
salt, peppar
2 gula lökar
1 mellanstor palsternacka
0.5 rotselleri
1 stor morot
2-3 lagerblad
10-15 grönpepparkorn
10-15 rosépepparkorn
2 msk soja
1 msk viltfond
5 dl vin + 5 dl vatten (eller så mycket vin du har samvete till!)

1-2 msk mjöl
250 g förvällda trattkantareller/blandsvamp
ca 0.5 dl messmör
0.5 dl vispgrädde
1 stor rödlök
1 äpple

Gör såhär:
Bryn grytbitarna runt om i smör. Salta och peppra. Lägg över i en stor gryta. Skala och dela lök och rotfrukter i mindre bitar. Lägg dessa i grytan, tillsätt vin, vatten, soja, fond, pepparkorn och lagerblad. Låt grytan koka upp och koka sedan på lag värme 1.5-2 timmar, tills grytbitarna är riktigt möra.

Sila såsen, lägg grytbitarna i ett annat kärl så länge, släng grönsakerna. Låt såsen koka utan lock på hög värme några minuter, så den reduceras. Bryn under tiden rödlök och svamp. Blanda ut mjölet med lite av såsen och blanda sedan ner i resten av såsen. Låt koka försiktigt så den reder sig. Tillsätt grädde och messmör, smaka av med salt och peppar om det behövs. Tillsätt till sist lök, svamp och kött och låt allt bli ordentligt varmt.

Vi serverade grytan med lättkokta sockerärter och morötter samt pressad potatis. Till matlådan idag blev det lingonsylt istället och det blev toppen det med!

Sambon lagar amerikanska pannkakor - det är kärlek det!

Pannkakor

Så mycket firande av alla hjärtans dag har vi inte planerat här hemma, men en skön söndagsfrukost med amerikanska pannkakor är ju aldrig fel! Presenten till mig är att jag nu introducerat det allra bästa receptet för sambon. Nu kan han ju överraska mig med pannkakor lite titt som tätt!

Jag har gjort dessa några gånger nu, men de har aldrig lyckats ligga kvar på tallriken länge nog för att hamna på bild och därmed inte heller hamnat på bloggen. Bara det borde väl skvallra om hur bra de är! Riktigt fluffiga och goda blir de med filmjölk (där det egentligen ska vara “buttermilk” - kärnmjölk) och en tjock smet som inte rinner ut. En ganska låg temperatur i pannan är också bra så de hinner gräddas igenom utan att bli brända.

Amerikanska pannkakor på filmjölk

till 2 hungriga
130 g vetemjöl (drygt 2 dl)
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 krm salt
1 msk strösocker
1 ägg
240 g (eller knappt 2.5 dl) filmjölk
25 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägget lätt i en annan och blanda där ner filmjölk och smält smör. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna med de blöta. Rör inte för mycket, det kan vara en del klumpar kvar! Pensla lite smör i en varm stekpanna. Klicka ut små pannkakor, ca 10 cm i diameter. Vänd pannkakorna när smeten stelnat på ovansidan och grädda några minuter på andra sidan också. Servera traditionsenligt med lönnsirap, smör eller bacon. Eller som här med frukt och bär, turkisk yoghurt och lite ringlad honung!

Man kan också smaksätta smeten med blåbär, eller rivet äpple och kanel, eller valnötter eller…… Möjligheterna är oändliga!

Ha en riktigt mysig söndag!


Sök i Bloggen

You are currently browsing the Den röda tråden blog archives for February, 2010.