Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for May, 2011

Är detta sommarens sallad?

Trots några dagar som mer har liknat senhösten än våren, så är väl ändå sommaren på gång? Som alltid när det blir lite varmare så trivs jag bäst med att äta ljummen eller kall mat som går snabbt och lätt att fixa. Den här salladen var alldeles ofantligt lätt att fixa för mig, eftersom det stod på bordet när jag kom hem! Fina mannen som varit i farten igen alltså.

Rödbetssallad

Idén är från Saltåkvarn, och känner jag min man rätt så är det mesta helt enligt receptet, förutom att ruccolan är utbytt mot machésallad. Men det tar jag på mig. Tycker man om nykokta rödbetor, knaperstekt bacon och grönmögelost är detta en given succé. Kombinationen med bladsallad, persilja, solrosskott, rostade solroskärnor samt citron- och olivoljemarinerade gröna linser gjorde denna sallad till en ny favorit. Perfekt till sommarlunchen i stugan mellan sol och bad.

Veggopajen där allting blev rätt

För att slippa “lagamat stressen” varje vardag (men ändå äta gott o hemlagat) ska vi försöka laga lite extra mat på söndagar. Om vi sedan lagar mer än fyra portioner ett par dagar i veckan så tänkte vi slippa undan matlagningen i alla fall två dagar i veckan. Eftersom vi dessutom är två om att laga maten så behöver jag på det här sättet bara laga mat en vardagskväll (fredan räknas inte!) och jag kan fokusera på att göra rolig mat på helgen då jag har mer tid att bli inspirerad.

När det gäller den här “extrarätten” så är det ju bra om den sköter sig mycket själv, och funkar att frysa och micra. Men det ska ju vara gott också, och då är ju paj nära till hands! Det är en perfekt rätt att stoppa i lite av det man hittar i kyl och skafferi samtidigt som det är en bra matlåderätt. Och jag gillar verkligen paj.

Trots detta så har jag alltid haft lite ångest inför att laga paj. Ofta så glider pajdegen ner under förgräddningen och sedan så finns ju alltid risken att äggstanningen inte “stannar”. Eller att grönsakerna vattnar sig och det blir alldeles saggigt. Men inte denna gång alltså, den här gången gick allt superbra och då vore det ju elakt av mig att inte dela med mig av succén! Och med succé så menar jag nog mer tillvägagångssättet än de specifika ingredienserna, så ändra på ni bara.

Veggopaj

Paj med ugnsbakade grönsaker

5-6 portioner
Pajedeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
ca 1 dl turkisk yohgurt
1 tsk salt

Smula smöret med mjölet och saltet, tillsätt sedan yoghurten och knåda snabbt till en smidig deg. Tryck ut i en stor pajform. Sätt i kylen ca 30 minuter (medan du ugnsbakar grönsakerna).

Fyllning
1 zucchini
1 liten röd paprika
0.5 knippe sparris
1 ask körsbärstomater (250 g)
0.5 burk (liten) kalamataoliver
1 paket (150 g) fetaost
4 ekologiska ägg (stora)
4 dl mjölk
salt, peppar
olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla grönsaker, utom tomaterna, på en plåt. Pensla på lite olivolja och strö på flingsalt. “Baka” grönsakerna ca 20-30 minuter, så de släpper en del vatten och får lite fin färg. Tag sedan ut grönsakerna för att förgrädda pajskalet. Nagga botten och lägg sedan i en rund bit bakplåtspapper i pajskapet, häll på torra ärtor/bönor så de ligger i ett lager (inte för tjockt alltså). Grädda 15-20 minuter så att pajdegen blir lite hård (suger inte upp äggstanningen då mycket då).

Vispa ihop ägg och mjölk och krydda försiktigt med salt och peppar. Fördela grönsaker, oliver och fetaost i pajskalet och häll på äggstanning. Grädda ytterligare 30-40 minuter, tills äggstanningen är fast. Låt gärna stå och svalna något innan servering. Veggopaj i bit

Jag firar Lotta med årets jordgubbspremiär

Jordgubbe

Trots att jag numera funnits på denna jord i tre decennier så fortsätter min söta pappa med att skicka en liten slant “till en bakelse eller tårta” på min namnsdag. Så också idag, när vi firar Lotta och Charlotta. Men I år satsade jag på något som nästan är ännu godare, färska jordgubbar! Och även om de inte står sig mot de svenska, så smakar årets första solmogna jordgubbar riktigt bra!

Surdegspremiär på Öja

Det blir väldigt lite surdegsbröd bakat här hemma nu för tiden. Anledningen är att vi har lite för mycket roligt att göra på helgerna. De helger som inte är uppbokade med annat far vi dessutom så fort det bara går ut till Öja (stugan ute i S:t Anna skärgård). Hur mycket jag än tycker om att baka så känns det lite väl överdrivet att släpa en assistent ut på en ö. Sådan tur då att mannen som fick mig att baka surdegsbröd OCH köpa en assistent (jag talar så klart om Bröd-Martin) nästan har övergett assistenten helt och ägnar sig åt “vika vila” metoden. Jag kopierar återigen och kommer fram till att det kommer bakas en hel del surdegsbröd i sommar. Jag ska bara utrusta stugan med en digital ugnstermometer, för det gör själva gräddandet så mycket enklare. Och en våg. Men assistenten kan stanna hemma helt klart.

Öjabröd no 1

Surdegspremiären började enkelt (återigen inspirerat av Martin), med ett bröd utan krusiduller, men det kommer bli mer utsvävningar framöver, jag lovar! När man bakar med bara surdeg kan det vara lite svårt att beräkna jästiden. Speciellt när temperaturen skiljer sig markant mellan sval valborg och het augusti. Så det bästa är om man pysslar med något annat och kan titta till degen emellanåt.

Surdegsbröd utan knådande

2 små bröd
Dag 1 - kväll
50 g surdeg (0.5 dl)
1.5 dl vatten
90 g (1.5 dl) rågmjöl

Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag

Dag 2 - morgon
Surdegen från gårdagen (tag bort 1 dl som sparas)
2 dl (200 g) kallt vatten
2 dl (120 g) fullkornsdinkel
3.5 dl (210 g) vetemjöl special
2 tsk salt

Blanda allt och låt stå ca 30 minuter. Vik sedan ihop degen genom att dra ut degen i kantern och vika in mot mitten (fortsätt hela varvet runt). Vila sedan 30 minuter till och upprepa vikningen. Upprepa ytterligare en gång (totalt 3 vikningar) och låt sedan jäsa 1-3 timmar till (beroende på temperatur). Häll upp degen på mjölad bänk. Dela i två delar och vik sedan in kanterna mot mitten (baka inte in för mycket mjöl). Lägg med skarven nedåt på en mjölad handduk (dra upp handduken mellan bröden och lägg något bredvid bröden som stöd) och lägg handduk över. Låt jäsa 1-2 timmar. Sätt ugnen på max med en plåt inne (om du har, sätt in en oöm plåt i botten av ugnen) ca 30 minuter innan det är dax att grädda. När bröden är färdigjästa förs de över till den varma plåten med skarvarna uppåt, sätt in i ugnen och lägg en isbit på den undre plåten (om du har en). Sänk temperaturen efter 10-15 minuter och bröden börjar få mycket färg och grädda ca 20 minuter totalt.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the Den röda tråden blog archives for May, 2011.