Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Frukt och bär’ Category

Fruktstund med systers fina Spillkum

Spillkum!

Nu har det visserligen blivit något svalare igen, men fortfarande är det mer lockande att äta frukt än mat. Sicken tur att jag (ehum, vi) fått en så fin skål - en Spillkum heter det visst - av min fantastiskt duktiga syster. När det blir svalare igen så kan den även användas till att vispa ihop en omelett, eller varför inte frukostpannkakorna?

Jag gör gärna lite mer reklam för hennes keramikblogg. Nu när hon är färdig keramiker och allt (hipp hipp hurra!) tar hon säkerligen glatt emot en massa beställningar! Men kanske inte just på sådana här spillkumer (eller vad de nu kan heta i plural), för hon skvallrade om att hon hade 500 att dreja i sommar.

Jag firar Lotta med årets jordgubbspremiär

Jordgubbe

Trots att jag numera funnits på denna jord i tre decennier så fortsätter min söta pappa med att skicka en liten slant “till en bakelse eller tårta” på min namnsdag. Så också idag, när vi firar Lotta och Charlotta. Men I år satsade jag på något som nästan är ännu godare, färska jordgubbar! Och även om de inte står sig mot de svenska, så smakar årets första solmogna jordgubbar riktigt bra!

Fruktdiet i värmen

Körsbär!

Det händer inte så mycket på bloggen. Det beror såklart på att det inte händer så mycket i köket heller. Sambon verkar fortfarande bli hungrig och ser till att det lagas mat. Själv hade jag kunnat leva på frukt. Och det finns ju så mycket goda frukter och bär nu. Som dessa körsbär. Dom köpta slår såklart inte farfars bigarråer (som jag åt senast när jag var hälften så gammal), men duger som substitut. Och melon. Och jordgubbar, persikor och nektariner. Jag tror det får bli fruktsallad till lunch snart om det fortsätter såhär!

Man kanske skulle orka sig ut och plocka jordgubbar i Tift också, så man har lite jordgubbar till vintern också.

Dekadensen anfaller

Jordgubbar, glass o grädde

Semesterfirarna är plötsligt överallt. Bland vännerna, bland statusuppdateringarna på FB, till och med bland matbloggarna. Själv har man några veckors jobb kvar och får göra det bästa av situationen. Därmed inleddes en fredagskväll i dekadens á la semester. En kall öl och chips medan middagen tillagades. Det gick mest ut på att pastan kokade till favvo-rätten just nu, den sicilianska pastan som vi snott rätt och slätt från fina Pickipicki. Rosévin till det som sedan även fick ackompanjera efterrätten.

Jag har frossat i jordgubbar o mjölk (med en liten skvätt grädde, så som det ska va) de senaste dagarna/veckorna. Men idag var det dags att ta jordgubbarna ett steg till. En skål grundas med riktigt god vaniljglass (någon gång ska jag göra egen, men tills dess duger Sias ekologiska bra), sedan lägg en stor hög skivade jordgubbar på och toppas med Vispgrädde smaksatt med amaretto (mandellikör) och en nypa vaniljpulver. Himmelskt gott i den varma sommarkvällen.

…men vi måste nog se över möjligheterna till att göra goda sommardrinkar. Vi hade inte ens hälften av ingredienserna till en Caipirinha, och då har vi ändå Pitú hemma.

Midsommarhälsning

image

Mitt i jakten på sommarens första smultron passar jag på att önska er alla en riktigt skön midsommar! Här är vädret på vår sida för en gång skull!

A cup of Pimm’s? Yes indeed!

Pimm's fruit cup

Jag laddar lite extra inför matchen mellan England och Algeriet med ett glas Pimm’s. Pimm’s (no 1) är en Gin-baserad dryck där örter, frukt och likör är tillsatt (receptet är hemligt såklart). Det är en stor favorit sommartid på pubarna i England och beställs med fördel i kannor för sällskapet att dela på. Pimm’s har en väldigt speciell smak som är svår att beskriva, och därmed bör upplevas! Om man inte har vägarna förbi Storbritannien i sommar finns Pimm’s även att beställa på Systembolaget (nr 8416). Men inte går det bättre för England, trots mina ansträngningar.

Pimm's

Pimm’s fruit cup

1 del Pimm’s no 1
3 delar fruktsoda/sprite/lemonad
Valfria frukter i tärningar så som äpple, apelsin, citron
Gurka
färsk mynta
is

Gör såhär: Skär frukten och gurkan i tärningar. Lägg i en kanna tillsammans med is. Fyll på med Pimm´s och fruktsoda. Servera dina gäster och avnjut gärna medan ni pratar engelska med tillgjord brittisk accent. Have fun!

Jag lockar fram sommarkänslan till frukost

Sommarfrukost

När träden som blommar är det enda som visar att det visst är maj, och inte oktober så får man locka fram sommarkänslorna på annat håll! Härom morgonen förgyllde jag filen med smultron från förra sommaren samt blåbär (som tyvärr inte var självplockade). En solstråle letade sig fram en kort stund och denna tillsammans med filen tog mig tillbaka till sommarens lata dagar i stugan. Snart snart så är vi där igen….

Ett riktigt bra bröd!

Och det säger jag inte bara för att det var flera veckor sedan jag bakade. USA resan kom lite i vägen, och nu var det helt slut på roligt bröd (tråkigt finns det gott om i butikerna) här hemma. Med förra omgångens bröd i huvudet så fick mandlar följa med även denna gång. Gillar verkligen dem i bröd! Sedan så har jag snöat in på tranbär, så de fick också åka med tillsammans med lite russin. Sedan så blev det lite av en skåprensning av alla mjölslattar jag hade kvar hemma, och det funkade över förväntan!

Den här gången lyckades verkligen bra med att få ett lagom grovt bröd med perfekt konsistens och lagom mycket “gojs”! Surdgen och tranbärens syrlighet mot mandeln och russinens sötma blev verkligen toppen! Degen blev verkligen smidig, och även om den var mycket kladdig (eller kanske på grund av det) så blev brödet super! Jag rekommenderar verkligen det här!

Ett riktigt bra bröd!

Mandelbröd med tranbär och russin

Surdegsstart:
100 g surdegsgrund
200 g rågmjöl
300 g vatten

Blanda och låt stå över natten

Stora degen:
500 g surdegsstart
400 g vetemjöl special
200 g dinkelsikt
100 g grahamsmjöl
400 g (4 dl) vatten
1 klick mörk sirap (kanske 25 gram)
15 g salt
100 g sötmandel
50 g torkade tranbär
50 g russin

Gör såhär:
Blanda surdegsstart med mjöl, vatten och sirap i assistentens bunke. Kör på låg hastighet i 10 minuter (tid för en snabbdusch!). Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör 5 minuter till. Tillsätt mandel, tranbär och russin de sista 2-3 minuterna. Låt jäsa i bunken ca 4 timmar. Häll ut på mjölad bänk och vik ihop några gånger (ingen kraftig knådning!). Dela på två eller tre, spänn degen och lägg i brödkorgar. Jag gjorde två limpor och några frallor. Låt jäsa 1 1/2-2 timmar till. Sätt ugnen på 250 grader, en plåt i mitten och en oöm plåt/form i botten. För över bröden på den varma plåten sätt in i ugnen tillsammans med en isbit på den undre plåten. Grädda 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200, vädra och sätt i en termometer i brödet. Grädda tills inntertemperaturen är 97 grader. Bullarna gräddade jag i 15 min 250 grader.

Frukostinspiration från oväntat håll

Hemma igen efter en vecka i USA. Copper mountain, Colorado närmare bestämt, där jag kombinerat jobb och skidåkning. Sambon hängde också, med men satsade fullt ut på skidåkningen…

Efter en hel del konferensmat och valmöjligheter i backen som sträcker sig till hamburgare eller pizzaslice, är det skönt att vara hemma igen och äta hederlig hemlagad mat. Lite matinspiration fick jag i alla fall, av en fantstisk havregrynsgröt som sambon upptäckte på restaurangen Alpinista. Titta på bilden (om än lite suddig) här nedaför?!

Havregrynsgröt!

Havregrynsgröt som heter duga!

Riktigt krämig havregrynsgröt (kändes nästan om om det var grövre än gryn, typ kross) kokat i mjölk med torkade frukter och nötter. Toppat med färska jordgubbar och lite lönnsirap kan det inte bli bättre! Vem kan nu säga att gröt är tråkigt?

Inspirerad av detta plockade jag ihop en egen blandning av nötter (valnötter och paranötter) och torkad frukt (russin, tranbär och gojibär) att piffa upp filen och gröten med framöver. Och jag kanske ska ge mig på att kopiera den där gröten också?!

Frukostnötter

Sista rätten på årets sista dag.

När det är det sista du äter på hela året, så gäller det att det är något riktigt smarrigt, eller hur?!

Inför årets nyårsmiddag så har ansvaret för efterrätten hamnat på mig. Eller, jag tog nog det uppdraget alldeles frivilligt om vi ska vara korrekta. En stor anledning är alla smultron vi har i frysen, efter sommarens galna smultronsäsong.

Tidigare har vi gjort parfait av sommarens sparade smultron, något som gör dem all rättvisa i världen. All den där somriga smultronsmaken kommer fram så bra parfait! Smultronparfait blir det även denna gång, men nu när det gäller nyårsmiddagen passar jag på att piffa till det lite extra. Bilder kommer i efterhand, då uppläggningen inte sker förrän lite före (eller efter, så kan det också bli ibland) tolvslaget på torsdag.

Smultron- och fläderparfait samt smultrontryffel på passionsfruktsspegel

14-16 portioner
Smultron- och fläderparfait
8 dl smultron

0,75 dl koncentrerad fläderblomssaft

4 äggulor

1 tsk vaniljpulver

2 msk råsocker

4 dl vispgrädde

Gör såhär:
Tina smultronen och mosa dem med en gaffel. Vispa grädden i en bunke, inte allt för hårt. Vispa gulorna hårt med råsocker och vanilj i en annan bunke, tills de blir riktigt krämiga. Rör ner fläderblomssaft i smultronen och blanda det sedan med äggkrämen. Blanda ner lite grädde och rör så att det blir jämnt. Vänd sen försiktigt ner resten av grädden i äggsmeten. Häll upp i portionsformar (eller två större) och ställ i frysen. Tag fram dem och låt tina lite i kylen innan servering. Om de har svårt att lossna så doppa snabbt formen i lite varmt vatten!

Smultrontryffel
75 g smultron

0,5 dl råsocker

ca 2 msk grädde
 (ev)
150 g mörk choklad i små bitar

25 g smör

Denna gång vill jag ha tryffeln lite mjukare och tillsätter därför grädde, vill man ha lite hårdare tryfflar kan man utesluta det.
Gör såhär:
Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål. Mosa smultronen och koka upp tillsammans med sockret, tills det smält. Koka upp grädde i en annan kastrull (du kan behöva koka upp lite mer än det som behövs). Häll den varma bärpurén över chokladen, tillsätt grädde och smör och rör tills det blir en slät massa. Rör ordentligt så smeten svalnar (och stelnar) lite. Fyll sedan en sprits och spritsa snygga toppar, eller andra fantasifulla former…

Passionsfruktsås

5 passionsfrukter
1 dl råsocker
5 dl färskpressad apelsinsaft

Gör såhär:
Koka upp apelsinsaft och socker och låt reducerade till ungefär hälften. Skrapa kärnorna ur passionsfrukterna, lägg dem i en skål och häll över den reducerade apelsinjuicen. Jag hällde den genom en sil för att få bort fruktköttet. Låt såsen kallna.

Lägg upp passionsfruktssås på en tallrik, tag ur parfaiten ur formen och placera på tallriken, lägg tryffeln snyggt bredvid. Garnera t.ex. med citronmeliss, hela smultron, flagad choklad eller annat trevligt.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Frukt och bär category.