Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Segla’ Category

Mat på tur del 3 - nu drar vi ut på de sju haven!

Bulgurotti med grillade grönsaker och halloumi

Andra delen av semestern delades upp rättvist mellan sommarstugan och segelbåten. Tre turer med båten blev det, med två olika gäng (o en liten sväng själva också). Alla lika trevliga, alla speciella på olika vis. Eftersom det här är en matblogg framför allt så måste jag ju speciellt framhäva den sista turen. Vi hade kanske det sämsta vädret (även om spinackerseglingen genom stendörren kommer bli legendarisk och åskovädren var riktigt häftiga), men helt klart den godaste maten. För det tar jag däremot ingen som helst ära, utan ger det utan omsvep till Sandy, som flitigt kommenterar här i bloggen. Jag borde nog bjuda in henne och (gäst)blogga, för hon är en stor inspirationskälla.

Grönsaker i väntan på grillen

I väntan på grillen får grönsakerna akta sig för alla fötter.

För att jag inte ska tappa ert intresse så kommer här helt enkelt (segel) sommarens godaste middag!

Bulgurotti med ungersk korv och kantareller

- med grillade grönsaker och halloumi

3-4 dl grov bulgur
1 buljongtärning
några torkade trattkantareller (valfritt)
pizzakrydda (el frysta franska örter om det finns att tillgå)
1 riktigt stark korv, gärna ungersk djävelskorv
2 färska gula lökar
kantareller (efter tillgång och samvete)
vatten (enl paketet + lite till)
olivolja
salt, svart peppar

1 paket halloumi
1 aubergine gärna ekologisk tigeraubergine
1 paprika

Bulgurotti

Bulgurotti puttrar på båtens lilla kök.

Det grillade

Grönsakerna sköter sig (nästan) själv på grillen.

Gör såhär: Förbered bulgurn hemma i en påse genom att tillsätta buljongtärning, pizzakrydda och trattkantareller. När det är dags för middag skivas korven och delas i halvmånar. Hacka löken och förväll kantarellerna om de är färska. Svetta korven så den börjar släppa ifrån sig delar av fettet. Tillsätt lök och kantareller och låt stekas i korvfettet. Tillsätt vatten och låt puttra på svag värme så det blir riktigt klibbigt, tänk risotto. Under tiden grillas grönsaker och halloumi penslat med olivolja och lite havssalt.

Servera i solnedgången, till exempel med en tomatsallad.

Segling och friluftslunch

Segling

För två år sedan gjorde vi, tillsammans med två goda och uthålliga vänner, en långsegling till Åland. Man kan tro att de två veckorna med fyra personer i en IF gjorde oss lite trötta på segling då förra sommaren bara bjöd på en helgtur, och denna sommar hittills varit helt seglingsfri. Min icke, det är bara så mycket vi vill klämma in på vår semester så seglingen hamnat i bakvattnet.

För att “Tufflan” inte skulle känna sig helt övergiven gav vi (jag o sambon) oss iväg på en dags-seglats i strålande sommarväder. Stopp för lunch, sol och bad på solvarma klippor innan det var dags att vänta hemåt. Hemåt betyder då att man får kryssa, om man som vi var lite lata och valde färdväg efter vindens riktning.

Jag tillhör den minoritet svenskar som inte håller med om att alla måltider ska intas utomhus på sommaren. Det är antingen för varmt, för kallt, för blåsigt eller för mycket insekter. Undantaget är mat som lagas och äts utomhus när man är UTE. Vandrar, paddlar eller seglar spelar inte så stor roll!

Omelett i det fria

Därför smakade dagens omelett, med svamp och fantastisk chorizo alldeles fantastiskt, på solvarma klippor med vågskvalpet i bakgrunden!

Minisemester i finfina skärgården

Solnedgång i Skärgården

Hemma igen, duschad och utsövd i riktigt säng. Men vad härligt det är ute på havet! Att sitta på en klippa och blicka ut över skären i solnedgång (ja ja tekniskt sett har man ju solen i ryggen på denna sida Sverige) är så rogivande och härligt. Vindarna har kanske inte varit våran bästa vän denna helg, med lite för lite vind vissa dagar, men vad gör det när man har trevligt sällskap och massa god mat.

seglingsmiddag

Höjdpunkten var nog denna middag med grillade kycklingklubbor, färskpotatissallad, äppelsalsa och några kantareller från senaste skogspromenaden! Men resten gick inte heller av för hackor, eller vad sägs om crepes med getost/äpple/valnötsröra alt fruktsallad o keso? Wraps med kallrökt lax, ägg, keso o grönsaker? Kryddigaste köttfärssåsen med spagetti? Visst sägs det att allt smakar godare utomhus, men med P som matplanerare blir det alldeles otroligt gott!

Skepp ohoj!

Oj, vilken anstormning till bloggen idag! Roligt! Det mesta kan jag tacka pappas klassiska abborrerecept för! Men ingen har ju lämnat några kommentarer. Jag har någon förhoppning djupt där inne att några som kom förbi idag har något utbyte av bloggen. För att få veta det så måste ni ju lämna en kommentar!

Segla

Såhär härligt hade vi det förra året, full fart mot Åland

Nu drar jag ut och seglar några dagar, premiärtur för i år faktiskt. Jag återkommer efter helgen med iakttagelser av både sjölivet och maten till sjöss. Så ni har flera dagar på er att författa era kommentarer, åsikter, tips etc. Och om det är någon som är oroligt för stämningen ombord, med fyra viljestarka personer i en IF så kan ni vara lugna. Vi klarade två veckor förra sommaren! Ha en bra helg!

Segling i Whitsundays

Nästa stora stopp (ett sådant där “måste” när man är i Queensland) var Arlie Beach. Utanför Arlie Beach ligger The Withsunday Islands, som är en stor samling öar där det också finns korallrev. Det finns flera sätt att ta sig runt (och till) öarna med båt. Man kan antingen åka ut med en stor motorbåt över dagen och snorkla och besöka “highlightsen” så som Whitehaven beach. Man kan även segla över en eller fler dagar och då finns det massa alternativ; Stora katamaraner som tar mycket folk, men där man sover på resorts på nätterna, Stora “tall ship” skepp där man också är ganska många men kan sova ganska bekvämt på båten, och så de snabba “maxi” båtarna (som inte ska förväxlas med de svenska maxibåtarna) som innan de kom till Arlie Beach tävlade i stora oceantävlingar runt om i världen. Efter som både jag och F gillar att segla så var valet av båttyp ganska enkelt: en snabb såklart!

Då vi var lite sena med att boka så fanns det inte så många resor att välja på när vi väl bestämt oss, så det blev Siska, en 80-fotare som tidigare vunnit flera race men nu blivit turbåt istället. Visserligen har hon byggts om för lite mer komfort och kölen hade kapats lite men hon var fortfarande imponerande! F och jag var snabba att gå ombord och fick sova i förpiken, det var nog den bekvämaste platsen på båten! Det blev bara en tvådagarstur med en övernattning men med tanke på tidschemat så blev det ganska lagom.

siska

Lite detaljbilder från Siska, notera den obligatoriska grillen på akterpulpit!

Tyvärr blåste det väldigt dåligt första dagen så vi fick gå för motor och gjorde stopp för snorkling och senare även ett besök på den berömda Whitehaven beach på Whitsunday island. En strand där sanden består till 98% av kisel, som gör den alldeles vit och otroligt mjuk och fin. Trots lite otur med vädret var det en härlig dag och kvällen avslutades med middag och snack på däck.

Whitehaven

Whitehaven beach, den tredje mest fotade platsen i Australien!
Gissa vilka som kommer etta och tvåa?

Dagen efter mötte oss med strålande sol, men fortfarande lite för lite vind och vi fortsatte för motor mot flera snorkelplatser. Efter lunchen var det äntligen dags att hissa segel!!! Det här var ju en chans jag inte fick missa, så jag frågade såklart om jag fick styra ett tag. Och visst, det fick jag! I princip hela vägen hem till hamn på kryssbog och med två slag… Då jag aldrig seglat en båt med ratt förut, såklart aldrig styrt en 80-fotare och då Windexen var trasig så var det väl lite knepigt, men SÅ härligt! Det här kan jag verkligen tänka mig att göra igen, men då med lite mer vind!

sailing

JAG seglar 80-fotare!!! Jag är fortfarande lycklig!
Kaptenen Ash sitter lugnt och övervakar det hela i bakgrunden


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Segla category.