Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Lunchlåda’ Category

Dagens matlåda: Godaste Veggobiffarna!

Häromkvällen lagade sambon underbara veggobiffar. De var faktiskt bland de godaste veggobiffar jag ätit. Någonsin! Inget dumt betyg alltså, och till min stora glädje blev det riktigt många, så det räckte till matlådor två dagar i rad! Nu är ju mat i matlåda inte det mest fotogeniska som finns, men någon där ute kanske jag kan inspirera i alla fall… Receptet är från Saltå Kvarn, och det är mest förfarandet som är modifierat. Sambon experimenterar lite mindre än jag och ibland ger det de bästa resultaten!

veggobiffar

Vegetariska biffar med Quinoa och Dinkel

4-6 portioner
1 dl hel dinkel (vi använde ICAs ekologiska mat-dinkel)
1.5 dl quinoa (svart eller röd ger snygga biffar)
1 grönsaksbuljongtärning
2 ägg
2 msk ströbröd
2 msk créme fraiche
1 gul lök
1 finriven morot
1 vitkölksklyfta
salt och peppar
olja till stekning

Gör såhär:
Koka dinkel enligt förpackningen. Koka quinoa i grönsaksbuljong, också det enligt förpackningen. Låt sedan överflödig vätska rinna av noga, smeten kan bli lite lös annars. Blanda ägg, créme fraiche och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. Hacka löken och vitlöken fint, riv moroten och blanda ner allt i ströbrödsblandningen. Blanda till sist ner dinkel och quinoa. Salta och peppra. Smeten kan fortfarande vara ganska lös, så det enklaste är att helt sonika klicka ut smeten i en het stekpanna med olja. Grädda biffarna några minuter på varje sida. Servera gärna med ris och en fetaostcreme gjord på smulad fetaost och créme fraiche. Sallad är också alltid gott!

När ni ätit er mätta så är det bara att se fram emot mumsiga matlådor de närmaste dagarna!

Man ska inte underskatta varma mackor!

Fördelen med att jobba hemifrån ibland är att man kan pigga upp lunchlådan litegrann, jämfört med i det knapphändiga köket på jobbet. Den här dagen serverades det härlig potatis- och purjolöksoppa i lunchlådan och jag passade på att göra ett par varma mackor. Gott bröd (vad annars) med champinjoner och tomater under ett täcke av ost, toppat med basilika och oregano. Enkelt och supergott. Med risk för att lunchen blir lite väl lång….

Varma mackor


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Lunchlåda category.