Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Australien’ Category

Hejdå Sydney!

-med motivet jag lovade att inte visa…

Sista helgen i Sydney bjöd på mycket regn och rusk, och man längtade nästen hem till Sverige och den värme som alla pratade om. På lördagen tog vi den sista turen in till centrum och shoppade, strosade och njöt allmänt av livet som Sydney-bo. På kvällen passade vi på att titta på de häftiga konstverken som presenterades på operahusets segel. Detta ljusspel var en del av Sydneys Vivid-festival med konst och musik. Titta bara vilka häftiga bilder som projiceras på seglen:

opera1

opera2

opera3

På söndagen tog jag mig en sista promenad till Coogee beach (eller det blev två sista promenader egentligen). För första gången på länge sken solen, och det var både surfare och badare i vattnet. Jag nöjde mig med att fota lite och sedan sitta på stranden, men en härlig frukost och en god bok. En perfekt avslutning på resan!

coogee

Vy över Cooge beach en solig men blåsig dag i maj.

Sydney bortom operahuset och harbour bridge del 3 - Darling Harbour och The Rocks

Här kommer tredje och sista delen av mina Sydney-tips. Vill ni sedan ha flera så är det bara att slänga in en kommentar, något kan jag säkert tipsa om!

Både the Rocks och Darling Harbour är områden som alla gudieböcker tipsar om, så det är absolut inget nytt, men jag har mig friheten att berätta ändå! Det är ju trots allt min blogg!

The Rocks

therocks

The Rocks, som ligger precis väster om Circular Quay, platsen där alla färjor avgår ifrån, och är ett område som bebyggdes väldigt tidigt under koloniseringen av Australien. Det finns fortfarande många historiska byggnader, trånga gränder och allmänt mysiga promenadstråk. Det finns många pubar och caféer, men förutom att bara strosa i området är det två saker jag vill tipsa om:
1) Marknaden i the rocks. På helgerna samlas konst, hantverk, kläder, smycken och andra produkter under stora segedukstak. Det är en ganska liten men mysig marknad, med många originella produkter. På fredagar ska det dessutom finnas en “Farmers Market” med lokalt odlade och producerade varor. Denna har jag tyvärr missat.
2) Pancakes on the Rocks! Denna restaurang finns på flera ställen, men original-restaurangen finns i the Rocks. Vi fick tipset att de hade fantastiska Revbensspjäll till bra priser, och de har de, helt klart! Annars är det en pannkaksrestaurang, och det är MYCKET frestande att bara äta pannkakor till middag. Men med lite sunt förnuft delar man på en pannkaksrätt till efterätt istället.

Darling Harbour

darlingharbour1

Darling harbour har fått sitt namn efter General Ralph Darling, som var guvernör i New South Wales (delstaten som Sydney ligger i) i början av 1800-talet. Darling Harbour var länge ett industriområde som så många andra började bli väldigt slitet och nedgånget på 80-talet. Då restaurerades Darling Harbour och förvandlades till ett nöjesstråk med restauranger, nattklubbar, shopping och annan underhållning. I år firade Darling Harbour sin 21:a födelsedag (vilket kanske kan jämföras med vår 18-års dag) i ny tappning. Det är mysigt att bara strosa längs hamnen i Darling Harbour, men trevligast är att komma dit på kvällen och äta god mat eller dricka goda drinkar (eller varför inte både och). Har man tur kan man även beskåda fyverkerier i hamnen, och då gärna från bron som går över Darling Harbour. Ett mycket trevligt ställe för en avslappnad middag och goda, prisvärda drinkar är Blackbird Cafe. Det är en restaurang/cafe/bar med mycket (ungt) folk och ganska hög ljudnivå, men bartendrarna kan verkligen sitt jobb och maten är god. Ett annat ställe jag blivit tipsad om är The meat and wine co. De ska vara väldigt bra på stekar och ha en lång vinlista (no shit), värt att testa!

Mina “Darling Harbour by night” bilder har visst gått och gömt sig. Så håll till godo, eller upplev själv vettja!

Hemma igen - med nya smaker i bagaget

Så var Australienäventyret över för den här gången, och det är skönt att vara hemma! Missförstå mig inte, jag har verkligen trivts i Australien, och speciellt Sydney, men nästan två månader utan möjlighet att baka har skapat en enorm abstinens. Första degen är redan satt och jag har planer på dinkel-ciabatta, valnötsbröd, klassiska kanelbullar, biscotti och massor av annat.

wattleseeds

Med mig hem har jag även två nya smaker. Dels fick jag med mig en macademiaolja som har en otroligt härlig doft och smak (om man som jag bara älskar macademianötter i alla fall)! Den ska tydligen vara jättebra att woka med, men funkar även i dressingar och bakverk! Dessutom hittade jag till sist Wattleseeds. Efter att Sanna på Ett lingon skrev om detta frö jag har frenetiskt letat i hela Sydney och sista helgen hittade jag till slut dessa frön. Rostade ska de ha en nöt- kaffe- chokladton och funka många desserter men även saker som inte är söta (Savory, är det någon som har en bra översättning på det?). Såklart jag blir sugen på att experimentera! Jag kommer såklart att dela med mig av både mot- och framgångar här på bloggen, nu när den återfår lite mer av sin vanliga karaktär! Håll till godo!

Mer korv åt folket!

…åtminstone om det är sådana här!

sausage

Igår lyckades jag äntligen pricka in när “The organic butcher” (som bara säljer KRAV-kött) hade öppet och efter en del velande satsade på lamm-korvar kryddade med rosmarin. Han hade för övrigt massor av härliga köttprodukter som jag gärna testat om jag inte skulle åka hem snart. Som alla andra korvar här var de råa, men när jag stekte dem utvecklades en underbar doft av härliga kryddor! Även smaken var helt underbar, med den härliga lammsmaken (jag har blivit väldigt hooked på lamm här) blandat med rosmarin och andra lite starkare kryddor! Tänk om det fanns lukt- och smakbloggar!

Tillbehören blev en kylskåpsrensning bestående av couscoussallad med diverse grönsaker och melon. Kanske inte min bästa, men korven i sig överglänste allt annat! Nu vill jag ju få tag i sådana här korvar i Linköping också (ser att Taylors och Jones i Stockholm har liknande korvar, men det bli ju lite väl långt). Man kanske skulle testa att göra själv? Någon som har några korv-stoppar tips?!

Snart är jag hemma igen och eftersom jag har längtat i över en månad på att få baka så kommer det förmoldigen att spruta ut bröd ur min ugn och ut på bloggen. Håll utkik!

Banan-tips

Huruvida det är någon idé att köpa krav- och rättvisemärkta bananer (problemet verkar vara att odlarnas förhållanden inte är så bra som det påstås) kan diskuteras. Jag vill i alla fall tro att det är ett bättre val, så jag kan fortsätta äta bananer med gott samvete. Det jag däremot stört mig mycket på är att man måste sälja alla rättvisemärkta bananer färdigpaketerade i påsar. Tänk om jag själv vill bestämma hur många bananer jag vill ha, och vilka?! (Att jag tror det beror på att folk tog bort märkningen från dessa dyrare bananer för att de inte var beredda att betala för sig gör mig inte mindre irriterad.)

Här i Australien finns inte rättvisemärkta bananer. Med tanke på att alla baner här är inhemska (Imperial bananas, det ni!) så får man väl tro att plantage-arbeternas arbetsförhållanden är OK. Även om jag hört europeiska backpackers klaga på att bananarbete är tungt. Däremot finns det ekologiska bananer, och här har man löst märknings-problemet väldigt fiffigt! Titta bara:

banana

Alla ekologiska bananer är doppade i färgat vax, vilket gör det lätt för kassapersonalen att ta ut rätt pris, svårt för fuskare att betala för lite och lätt för mig att välja precis vilka bananer jag vill! I like!

Kan man inte införa detta i Sverige också?

Ut på val-safari!

Jag trodde jag helt skulle missa val-säsongen här i Australien (och det trots att det finns två säsonger), så jag blev väldigt glad då jag insåg att man kunde se valar utanför Sydney redan i slutet av maj! Nu är det alltså knölvalar jag pratar om (Humpback whales på engelska). Knölvalarna simmar från havet runt Antarktis på hösten (hösten här alltså, dvs i maj-juli) då det börjar bli mindre mat i vattnet och beger sig mot det varma vattnen längre norrut i stilla havet. Där föder honorna sina kalvar, och de som inte föder detta år parar sig. I slutet av augusti fram till december simmar valarna söderut igen mot de näringsrika haven i söder. Både på vägen upp och ner simmar valarna längs Australiens kust, förbi Sydney och speciellt på hösten så simmar de nära land för att utnyttja norr-gående strömmar.

whale1

När man ser den här bilden förstår man varför de heter knölvalar!!!

Så den sista helgen här var det äntligen dags att ge sig ut på val-safari (Whale Watching). Jag och H blev lite oroliga då vår resa i lördags blev inställd på grund av dåligt väder, men söndagen mötte oss med strålande sol och inte såå farliga vågor. Vi åkte söderut förbi alla våra favoritstränder (Bondi, Bronte, Coogee, Maroubra) och såg den första valen vid Botany bay (den bukt som James Cook stannade vid första gången engelsmännen kom till australien), inte långt från kusten. Den första valen var ganska aktiv och uppe mycket vid ytan, men vi fick inte se några spektakulära trick. Sedan följde vi en mamma och hennes 1-2 åring ett tag, som även de var uppe vid ytan och sprutade vatten, andades och dök ner igen. Fortfarande inga trick. Vi såg sedan några delfiner hoppandes vid båten(!!) innan vi gav oss iväg mot den första valen igen. Vi fick istället syn på en fjärde val, men var vid det här laget ganska vana med val-sprut och ryggfenor. När jag så smått tappat tron på att vi skulle få se ett hopp så hände det!!! Valen tog ett jätteskutt ur vattnet och landade sedan med ett rejält magplask (tänk dig själv att försöka landa graciöst när du väger 20-30 ton)!!! Vi fick sammanlagt se tre härliga hopp innan det var dags att vända tillbaka!

whale2

Ett graciöst hopp i solnedgången med Sydneys kust i bakgrunden…

whale3

… slutar med ett riktigt magplask!

Jag kan verkligen rekommendera Bass and flinders som vi åkte med. De är väldigt kunniga och man får veta massor om valarna och deras beteende under resan. De är också väldigt måna om att valarna inte ska bli stressade påverkade av att vi är ute och tittar på dem. Dessutom hade de en väldigt bra fotograf i Jonas, som tog alla de bra bilderna som jag inte lyckades med (så det är inte jag som tagit bilderna denna gång!).

Sydney bortom Operahuset och Harbour bridge. Del 2 - Watsons bay och South head

I helgen gjorde jag och min kollega H en tur till Watsons bay, som ligger vid den södra spetsen av Sydney Harbours inlopp (även kallad south head). Vi tog bussen dit, som slingrade sig längs Sydneys kustlinje och genom den lyxigaste förorten, Voclouse. En fantastiskt vy över hamnen fick vi gratis när bussen stånkat upp för en av de otaliga backarna.

fishnchips

Titta så lägligt! Lunchdax och allt!

Väl framme i Watsons bay var det första som mötte oss Doyles fish-and-chips restaurang som redan fått höra om! Då det redan var dags för lunch var det lika bra att testa den på en gång, men istället för allt friterat valde jag att äta Scallops (kammussla heter det visst), gratinerade i Vodka, chili och vitlök. Helt fantastiskt gott!

scallops

Mumsiga tvåkönade musslor! Den vita delen är hanen och den röda honan.
Tänk om jag visste det när jag åt dem!

Efter lunchen begav vi oss mot den egentliga södra punkten för hamnens inlopp och passade på att titta på fyren (Hornby Lighthouse) som stod där samt de hål som var kvar efter kanonser som stått där tidigare. Vi passerade även några mysiga stränder, inklusive en nudiststrand som vi INTE inspekterade närmare. En fantastisk vy väntade, där det enda man såg österut var Tasmanska havet! Hela platsen var väldigt rofylld och jag skulle gärna återvända någon gång med en picknick! Vi vandrade sedan tillbaka och vidare mot the Gap, som är stora klippformationer på andra sidan av Watsons bay. För att vara ärlig så letade vi efter en strand i lä, men fick ge upp efter ett tag.

view

Härlig utsikt över havet. Om man inte snuddar Nya Zeelands norra spets är nästa stopp Sydamerika!

lighthouse

Hornby lighthouse, uppfört 1858 efter att två skepp förlist precis utanför South Head.

Efter allt vandrande upp och ner blev vi (i alla fall jag) mycket glad över att se en Gelatissimo (ja, jag vet att jag nämnt det tidigare, men de har helt enkelt fantastisk glass) och vi njöt av en glass i solen innan vi tog färjan tillbaka till Circular Quay.

Sydney bortom Operahuset och Harbour bridge. Del 1 - Stränderna

Nu har jag redan hunnit tillbringa tre veckor i Sydney och utforskat mer och mer av staden. Jag tänkte därför tipsa om några ställen som är värda att besöka och saker som är värda att göra. Det är inga “hidden secrets” men de sträcker sig förbi de två självklara turistmålen (som du i alla fall kommer se tillräckligt av om du gör dessa grejer, jag lovar). Jag börjar idag med en personlig favorit. Eller ska jag säga favoriter?

Sydneys stränder

För en sol- och havsdyrkare som jag är detta nästan det bästa med Sydney. Bara en kort buss- eller färjetur från centrala Sydney finns fantastiska stränder där man kan sola, bada och surfa dagen lång. Trots att det börjar bli höst här nu så är det fortfarande några tappra själar som hänger på stränderna soliga dagar. Den mest kända är såklart Bondi beach, populär för surfare (och de som bara spanar på surfarna) och den som ligger närmast centrum. Det finns dock flera härliga stränder, som alla är värda ett besök.

bondi

Vy över Bondi Beach, en lite kylig dag i slutet av april

Manly Beach ligger vid Sydneys norra inlopp, i den norra förorten Manly. Dit åker man enklast med färja från Circular Qey och man får en tur genom Sydneys fantastiska hamn på köpet. Då vi besökte Manly var det tjockt med duktiga surfare i vattnet, och när man tröttnat på att spana in tekniken finns det även en del bra shopping i Manly.

manly

Vid Manly ligger surfarna på rad och väntar på vågorna. Lite trångt verkar det allt!

Bronte Beach ligger söder ut från Bondi och har även den sin beskärda del surfare. Det som är bäst (enligt mig då) är de många grillarna och picnicborden som gör stranden perfekt för en stor picnic, med alla man känner! För barnen finns också en stor lekplats och även en liten tågbana!

Coogee Beach hittar man vidare söderut från Bronte (däremellan ligger Clovelly beach, populär att snorkla vid) och det är Coogee som är vår “hemma beach”, bara en 15-minuters promenad bort. Coogee är inte speciellt bra att surfa vid, vilket gör att man slipper vara rädd för att få en bräda i huvudet när man badar. Perfekt för ett dopp alltså. Den har också en härlig strand och såklart några grillar så att picnicen är räddad. Det jag gillar bäst är nog trots allt närheten och att det ligger en Gelatissimo i närheten, perfekt när glassuget slår till efter några timmar på stranden!

Maroubra Beach är framförallt en surf-beach, vilket verkar betyda att det är fler som åker tid för att surfa än att bada (eller så är surfarna bara mer ihärdiga än simmarna såhär på hösten). Det är här jag tog mina första paddeltag på brädan, och kl 7:30 en torsdagsmorgon så är vattnet utanför Maroubra alldeles fullt med surfare som ligger och väntar på den perfekta vågen. Man ska dock akta sig för “The Bra Boys”, ett farligt surfar-gäng som hänger på Maroubra och tydligen slår ner folk som stjäl vågor från dem. Illa för mig som nog inte skulle fatta när jag stal en våg, om jag inte bara råkar krascha in i någon!

Då min första punkt på “måste upplevas i Sydney” -listan tog större plats än jag först tänkt så återkommer jag med mina andra tips en annan dag!

Brekkie time!

Brekkie1

En helgmorgon som denna, efter ett spännande BodyJam pass tänkte jag passa på att visa upp två frukostfavoriter jag har hittat här down under.

Crumpets fick jag hos min kära bror i London och har haft cravings ända sen dess. De liknar lite en amerikansk pannkaka, men är tjockare och lite mer gummiaktig. De australiensiska är lite tunnare än de brittiska, och funkar utmärkt att värma i brödrosten, de brittiska får man t.ex. steka. Smält smör är ett populärt pålägg, men jag gillar färskost och marmelad. Jag har hittat ett recept på crumpets här, men har tidigare inte haft de ringar som behövs för att tillaga dem, men det är också fixat nu så nu kan jag fortsätta mumsa på dessa godingar när jag åker hem!

Färskpressad apelsinjuice är ju alltid gott, men denna är helt enkelt fantastisk! Massa fruktkött och inte kan den heller vara mycket pastöriserad då hållbarheten är riktigt kort (jag ser nu att min redan gått ut, oops!). Som tur är säljs den i halvlitersförpackningar (för ca 10 kr, ett fynd!) för ensamhushåll som mitt.

brekkie2

Crumpets, favvo-juicen och dessutom fruktsallad på jordgubbar och vattenmelon. Det kan inte bli så mycket bättre!

Manyana, sol och surfning

Två surf “lektioner” och en helg vid havet med labbet senare så är det väl dags att berätta lite om hur det går. Men surfningen alltså. Rapporter om vardagens jobb på labbet sparar jag åt de få som kan tänkas bry sig!

I torsdags morse var det dags för första surflektionen, vid halv åtta kom vi ner till stranden, där solen precis hade gått upp, men där det redan låg ett pärlband av surfare och väntade på den perfekta vågen. Jag började med att försöka paddla utåt och hann bli översköljd och omkullkastad av ett antal vågor innan jag kom någon vart alls. Det gick ganska vingligt med andra ord. Efter mycket paddlande lyckades jag fånga någon våg liggande, men blev då så förvånad att jag inte alls fick för mig att ställa mig upp. Då det var ganska stora vågor letade vi sedan upp ett lite lugnare (för lugnt nästan) område där jag övade att paddla och att dyka under vågorna på väg ut (så jag inte skulle tumla runt så mycket).

Efter torsdagens försök kändes det ganska mycket som om jag aldrig skulle lära mig det här, men var fast besluten att testa igen om tillfälle gavs. Och tillfälle fick jag ju!

Denna helg åkte ett stort gäng från labbet till Manyana, där vi hade hyrt ett hus med havsutsikt. Vi kom fram sent på fredagskvällen och mumsade på pizza, öl och vin efter förvirrat handlande av mat (5 personer, 3 nationaliteter och ett hum om vad vi skulle äta) på vägen.

Lördagen bjöd på strålande sol (om än lite kallt i vinden) och på förmiddagen utforskade vi stranden runt huset. Vid lunch (då de inbitna surfarna fått leka av sig i de stora vågorna) gav vi oss av till en snäll strand för att vi nybörjare (det va tillslut bara jag som testade) skulle ha en chans. Denna gång hade jag en lite större (=stabilare) bräda och mindre vågor och det gick åtminstone lite bättre. Så bra att jag faktiskt lyckades ställa mig upp så pass länge att det hanns ta kort! En hel del övning behövs fortfarande, kanske ett år i Sydney i framtiden?!

surf1

Jag paddlar som en tok för att komma upp på vågen…

surf2

…och tillslut lyckades jag även ställa mig upp en kort sekund.
Ingen fantastisk teknik, men jag ska jobba på det!


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Australien category.