Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Ut på val-safari!

Jag trodde jag helt skulle missa val-säsongen här i Australien (och det trots att det finns två säsonger), så jag blev väldigt glad då jag insåg att man kunde se valar utanför Sydney redan i slutet av maj! Nu är det alltså knölvalar jag pratar om (Humpback whales på engelska). Knölvalarna simmar från havet runt Antarktis på hösten (hösten här alltså, dvs i maj-juli) då det börjar bli mindre mat i vattnet och beger sig mot det varma vattnen längre norrut i stilla havet. Där föder honorna sina kalvar, och de som inte föder detta år parar sig. I slutet av augusti fram till december simmar valarna söderut igen mot de näringsrika haven i söder. Både på vägen upp och ner simmar valarna längs Australiens kust, förbi Sydney och speciellt på hösten så simmar de nära land för att utnyttja norr-gående strömmar.

whale1

När man ser den här bilden förstår man varför de heter knölvalar!!!

Så den sista helgen här var det äntligen dags att ge sig ut på val-safari (Whale Watching). Jag och H blev lite oroliga då vår resa i lördags blev inställd på grund av dåligt väder, men söndagen mötte oss med strålande sol och inte såå farliga vågor. Vi åkte söderut förbi alla våra favoritstränder (Bondi, Bronte, Coogee, Maroubra) och såg den första valen vid Botany bay (den bukt som James Cook stannade vid första gången engelsmännen kom till australien), inte långt från kusten. Den första valen var ganska aktiv och uppe mycket vid ytan, men vi fick inte se några spektakulära trick. Sedan följde vi en mamma och hennes 1-2 åring ett tag, som även de var uppe vid ytan och sprutade vatten, andades och dök ner igen. Fortfarande inga trick. Vi såg sedan några delfiner hoppandes vid båten(!!) innan vi gav oss iväg mot den första valen igen. Vi fick istället syn på en fjärde val, men var vid det här laget ganska vana med val-sprut och ryggfenor. När jag så smått tappat tron på att vi skulle få se ett hopp så hände det!!! Valen tog ett jätteskutt ur vattnet och landade sedan med ett rejält magplask (tänk dig själv att försöka landa graciöst när du väger 20-30 ton)!!! Vi fick sammanlagt se tre härliga hopp innan det var dags att vända tillbaka!

whale2

Ett graciöst hopp i solnedgången med Sydneys kust i bakgrunden…

whale3

… slutar med ett riktigt magplask!

Jag kan verkligen rekommendera Bass and flinders som vi åkte med. De är väldigt kunniga och man får veta massor om valarna och deras beteende under resan. De är också väldigt måna om att valarna inte ska bli stressade påverkade av att vi är ute och tittar på dem. Dessutom hade de en väldigt bra fotograf i Jonas, som tog alla de bra bilderna som jag inte lyckades med (så det är inte jag som tagit bilderna denna gång!).

Leave a Reply


Sök i Bloggen