Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Tårta’ Category

Peanutbutter chocolate cheesekake - inget för födelsedagsbarnet

Nu äntligen ska jag dela med mig av födelsedagstårtan från förra helgen. Eller en av tårtorna ska jag säga, för det blev tre olika. Tre olika cheesecakes, varar två som födelsedagsbarnet själv kunde äta (en fryst cheesecake med björnbär och Leilas New York Blueberry Cheesecake) och en som blev min egen favorit.

Hade jag varit en smart matbloggare så hade jag postat det här i god tid till alla hjärtans dag, så att alla kunde bjuda sin älskling på denna idag. Men jag är inte så planerande och strukturerad, så ni får den sent ikväll istället. Om ni som jag har en magsjuk man som inte alls vill äta romantisk middag så kan ni ju göra den till helgen istället. Precis lika uppskattat kan jag lova!

Cheesecake

Cheesecake med jordnötter och choklad

Efter ett besök på “The cheesecake factory” i Chicago började jag verkligen uppskatta dessa amerikanska mäktiga kakor. Jag fastnade också väldigt för just en cheesecake med jordnötter och choklad, och har länge jagat ett bra recept. Nu har jag hittat det, skapat av Nigella (såklart?). Jag har i princip översatt det till svenska och den blev gudomligt god. Nästa gång funderar jag ändå på att låta kakan svalna och breda över en ganasch istället för chokladsmeten.

Botten
200 g diegestive kex
50 g salta jordnötter
100 g hackad mörk choklad (eller chokladknappar)
50 g mjukt smör

Mixa digetivekex, choklad och jordnötter i en mixer, blanda ner smöret och kört en kort stund tills det bildar en boll. Tryck ut i botten och en bit upp på kanterna i en form med löstagbar botten (ca 24 cm diameter) och låt stå kallt tills fyllningen är klar.

Fyllning
500 g färskost
3 ägg
3 äggulor
200 g strösocker
125 ml crème fraiche
250 g jordnötssmör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen med elvispen på lägsta hastighet (det ska bli slätt, men inte övervispat). Häll/skrapa ner smeten i formen och grädda i 50-60 minuter. Kakan ska vara i princip torr på toppen, men fortfarande vara dallrig. Ta ut cheesecaken under tiden toppingen förbereds.

Topping
250 ml crème fraiche
100 g mölkchoklad (tex knappar)
30 g brun farin

Värm crème fraiche, choklad och socker i en kastrull på låg värme och rör tills allt blandat sig. Häll/bred ut krämen på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter. Den kommer inte gräddas/stelna nämnvärt, men det ordnar sig när kakan svalnar sedan. Tag ut kakan och låt svalna helt i formen. Täck sedan över den och förvara i kylskåp över natten. Det går också bra att frysa den och sedan låta den tina i kylen över natt innan det är dags att äta. Jag kan också rapportera att den klarar sig flera dagar i kylen. Dekorera med fler chokladknappar och jordnötter innan servering!

Sambon bjuder på klassisk familjetårta

När man fyller år får man bestämma tårta! Man kan då göra det lätt för sig och bestämma en enkel tårta, eller välja favorittårtan och baka själv. Eller så kan man lära sambon baka favorittårtan och sedan luta sig tillbaka många födelsedagar framöver. Nu har jag ju ett antal favorittårtor, så det är ju tur att jag tänkte behålla sambon många födelsedagar framöver. Årets tårta klarade han i varje fall galant!

Prostinnans nöttårta

En liten bit blev det kvar till fotograferingen!

Min familj är en riktig tårtfamilj och den här gör alltid succé. Lätt att göra många moment i förväg och sedan lägga ihop precis innan servering. Och skulle det mot förmodan bli en bit över är den minst lika god dagen efter. En näsvis person kan ju fråga varför det heter nöttårta när den bara innehåller mandel. Eller vem den där prostinnan var. Jag skulle bara tysta den personen genom att stoppa dit en tårtbit till!

Prostinnans nöttårta

ca 8 bitar (om man har lite hyfs)

Bottnar:
200 g sötmandel
2 dl socker
4 äggvitor

Mal mandeln och blanda med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelblandningen. Bred ut smeten i en smord form och grädda i 175 grader, ca 40 minuter.

Kolasås (till två tårtor):
2,5 dl vispgrädde
0.5 dl ljus sirap
110 gram socker
40 gram smör

Lägg alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull, koka upp och låt koka till lagom kolasåskonsistens. Man kan göra ett kulprov, eller hitta en bra temperatur, eller så chansar man bara! Låt kolasåsen svalna. Den går bra att förvara i frysen fram till servering (eller till den andra tårtan i framtiden).

Vid servering:
Tag bottnen ur formen och lägg på ett fat. Bred över ett lager kolasås. Vispa ca 1 dl grädde och bred det över kolasåsen. Avsluta med att pudra kakao över grädden.

Mumsig tårta till fin sambo

Sambon fyllde år i helgen och förutom önskefrukost på säng och en middag med familjen så bjöds det såklart tårta också! Det innebar att jag fick den stora äran att experimentera fram en riktigt mumsig tårta! Schwarzwald-tårta (eller, den svenska varianten ska jag säga, det finns visst en tysk variant också) har varit en riktig favorit, men en elak allergi mot hasselnötter har satt stopp för det. Jag ville ändå göra en tårta på liknande tema, med lite mindre (och andra) nötter, lite mer choklad och en vuxen smak. Resultatet blev riktigt härliga choklad-marängbottnar med valnötter, som varvades med amarettogrädde och toppades med chokladsås samt jordgubbar för lite friskhet.

Chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta med amarettogrädde

Chokladmarängbottnar
ca 3 stora eller 6 små
4 äggvitor
1,5 dl rårörsocker
2 msk kakao
75 g valnötter

Vispa äggvitorna fluffigt. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Sikta ner kakao, fortfarande under vispning tills den är väl blandad. Hack valnötterna grovt och blanda försiktigt ner i marängsmeten. Rita rundlar på bakplåtspapper och bred ut smeten. Jag gjorde dem ganska tjocka (ca 2 cm), men de sjönk ihop massor. Vet inte om det berodde på att jag hade två plåtar inne samtidigt. Inget fel på smaken blev det i alla fall. Grädda i 150 grader ca 60-80 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt marängbottnarna stå kvar över natten, eller tills ugnen är kall.

Amarettogrädde
5-6 dl grädde (till en stor eller två små tårtor)
2-4 msk amaretto
en knivsudd vaniljpulver

Vispa grädden nästan klar, häll i amaretto och vaniljpulver och vispa lite till. Koka chokladsås på lika delar vatten, kakao och socker. Varva bottnar med grädde, avsluta med grädde, dekorera med chokladsås och valfria bär.

Sambons betyg? En tumme upp, men inte riktigt lika vass som Schwarzwald tror jag…

Dagens leverans: Födelsedagstårta

Sambons minsting syster fyller 20, och då måste man ju ställa upp med tårta. Det är ju inte varje dag jag får chansen att baka sötsaker, så nu var det dags att aktivera sockerbagar-hjärnan!

Hela familjen är tyvärr en stor hop nötallergiker, så där rykte min favoritingrediens. Många sorter choklad blir också svåra då de kan vara riskprodukter. Sedan fick tårtan inte heller innehålla aprikoser. Varför jag nu skulle vilja ha aprikoser i min tårta? Mitt eget kriterie var att de olika delarna skulle gå att förbereda dagen innan och att det skulle gå att sätta ihop snabbt på plats.

När hjärncellerna gnuggats ordentligt och jag googlat både framlänges och baklänges kom jag på denna variant.

Födelsedagstårta

Tårta med jordgubbsmousse och lemoncurd

Botten (Farfar Gunnars svamptårta)
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
<1 dl kokande vatten (lite mindre än alltså)

Vispa ägg o socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en egen bunke. Vispa ner kokande vatten i äggsmeten. Låt svalna något (så bakpulvret inte dör) och blanda sedan ner torrvarorna. Häll i en smörad och bröad form och grädda i 175 grader 35-40 minuter.

Lemoncurd
2 citroner (helst ekologiska), ca 1 msk skal samt 1 dl citronjuice
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör

Riv skalet av citronerna och pressa ut juicen. Vispa ihop citron, ägg och socker i en kastrull med tjock botten. Värm sakta under omrörning och låt skjuda tills det tjocknat. Gör ett marmeladprov (häll en klick på en tallrik, dra ett streck igenom, om det inte fylls igen är det klart) för att kolla att den har tjocknat ordentligt. Klicka sedan ner smöret och låt smälta under omrörning. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (frysta och tinade funkar toppen)
3 msk florsocker
1.5 dl vispgrädde
100 g mascarponeost

Mixa jordgubbarna och blanda med florsockret. Om du använder frysta jordgubbar kan du låta dem rinna av innan de mixas, så blir moussen lite fastare. Vispa grädden kraftigt och blanda med mascarponeosten. Blanda sedan ner jordgubbarna. Låt stå kallt tills det är dags att lägga ihop tårtan.

På plats hos födelsedagsbarnet
Dela bottnen i tre delar. Bred på lemon curd på den understa bottnen, lägg på ett lager mousse. Lägg på nästa botten och bred på ytterligare ett lager lemoncurd och mousse. Lägg på översta botten och bred hallonmousse över hela tårtan. Moussen är ganska lös och svår att stryka på sidorna. Låt det helt enkelt rinna ner lite spontant! Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.

P.S. Jag gjorde en större sats lemon curd så jag hade till de nybakade sconesen på söndagskvällen också!

Födelsedagstårta - med hallonmousse och choklad

Så, nu när jag hämtat mig efter helgens födelsedagsfest (och det var ju inte ens min!) så är det på tiden att den härliga födelsedagstårtan visas upp. En periodvis nötallergiker till födelsedagsbarn gjorde att jag helt hoppade nötter denna gång, även om jag annars tycker att (nästan) alla bakverk blir snäppet godare med nötter. Det blev alltså en hallonmousse-tårta på chokladbotten. Jag tog mousse-receptet från Saltåkvarns bok “Maten Brödet Kakorna” och blev inspirerad av Leilas chokladmuffinsrecept till bottnarna. Med denna inspiration skred jag till verket ungefär såhär:

Chokladbotten:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl lättyoghurt
2 msk starkt kaffe
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
en nypa salt
100 g 70% choklad

Gör såhär:
Vispa ägg o socker pösigt. Smält smöret, blanda ner smör och yoghurt i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser noga och sikta sedan ner i smeten. Smält chokladen och blanda ner i smeten.
Häll smeten i en smörad och bröad form (använd t.ex kokos/kakao) med löstagbar kant
Grädda i ca 40-50 minuter med ugnen på 175 grader

Passerade hallon och chokladbotten klart

Passerade hallon och chokladbotten klart

Låt svalna, skär av den översta delen så att bottnarna blir platta. Dela bottnen i två eller tre delar (jag är inte så duktig, så jag nöjde mig med två!)

Hallonmousse
600 g hallon
5 1/2 gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl socker
4 dl grädde

Gör såhär:
Mixa hallonen och passera genom en sil
Blötlägg gelatinbladen i 10 min. Blanda socker och vatten, värm så att sockret smälter och låt svalna. Smält sedan gelatinbladen i sockerlagen och blanda den svala gelatinblandningen med de passerade hallonen.
Vispa grädden, hårt men inte så att den blir grynig och blanda försiktigt ner grädden i hallonsmeten

Lägg en tårtbotten i botten på en form med löstagbar kant. Täck kanten med plastfolie eller annan plast. Bred ut hälften av moussen på bottnen, lägg på nästa tårtbotten och bred över resten av moussen.
Låt stelna i kyl eller frys. Jag lät tårtorna åka in i frysen fram tills de skulle ätas, då tog jag fram dem ca 4 timmar innan, flyttade över på tårtfat och dekorerade med hallon och chokladflarn.
Sedan är det bara för 10-15 personer att njuta!


Tårtan är tinad och dekorerad, nu är det bara för alla att hugga in!Tårtbit

Tårtan är tinad och dekorerad, nu är det bara för alla att hugga in!


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Tårta category.