Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Dagens leverans: Födelsedagstårta

Sambons minsting syster fyller 20, och då måste man ju ställa upp med tårta. Det är ju inte varje dag jag får chansen att baka sötsaker, så nu var det dags att aktivera sockerbagar-hjärnan!

Hela familjen är tyvärr en stor hop nötallergiker, så där rykte min favoritingrediens. Många sorter choklad blir också svåra då de kan vara riskprodukter. Sedan fick tårtan inte heller innehålla aprikoser. Varför jag nu skulle vilja ha aprikoser i min tårta? Mitt eget kriterie var att de olika delarna skulle gå att förbereda dagen innan och att det skulle gå att sätta ihop snabbt på plats.

När hjärncellerna gnuggats ordentligt och jag googlat både framlänges och baklänges kom jag på denna variant.

Födelsedagstårta

Tårta med jordgubbsmousse och lemoncurd

Botten (Farfar Gunnars svamptårta)
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
<1 dl kokande vatten (lite mindre än alltså)

Vispa ägg o socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en egen bunke. Vispa ner kokande vatten i äggsmeten. Låt svalna något (så bakpulvret inte dör) och blanda sedan ner torrvarorna. Häll i en smörad och bröad form och grädda i 175 grader 35-40 minuter.

Lemoncurd
2 citroner (helst ekologiska), ca 1 msk skal samt 1 dl citronjuice
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör

Riv skalet av citronerna och pressa ut juicen. Vispa ihop citron, ägg och socker i en kastrull med tjock botten. Värm sakta under omrörning och låt skjuda tills det tjocknat. Gör ett marmeladprov (häll en klick på en tallrik, dra ett streck igenom, om det inte fylls igen är det klart) för att kolla att den har tjocknat ordentligt. Klicka sedan ner smöret och låt smälta under omrörning. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (frysta och tinade funkar toppen)
3 msk florsocker
1.5 dl vispgrädde
100 g mascarponeost

Mixa jordgubbarna och blanda med florsockret. Om du använder frysta jordgubbar kan du låta dem rinna av innan de mixas, så blir moussen lite fastare. Vispa grädden kraftigt och blanda med mascarponeosten. Blanda sedan ner jordgubbarna. Låt stå kallt tills det är dags att lägga ihop tårtan.

På plats hos födelsedagsbarnet
Dela bottnen i tre delar. Bred på lemon curd på den understa bottnen, lägg på ett lager mousse. Lägg på nästa botten och bred på ytterligare ett lager lemoncurd och mousse. Lägg på översta botten och bred hallonmousse över hela tårtan. Moussen är ganska lös och svår att stryka på sidorna. Låt det helt enkelt rinna ner lite spontant! Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.

P.S. Jag gjorde en större sats lemon curd så jag hade till de nybakade sconesen på söndagskvällen också!

Leave a Reply


Sök i Bloggen