Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Dryck’ Category

Varm choklad - det bästa med skidåkning?

Varm Choklad

Vintrarna i Hälsingland under uppväxten minns jag som idel vita. Med mycket skidåkning, både på längden och nedförs. Jag fastnade mest för att åka nedförs, men längdturerna hade sin charm med varm choklad, mackor och apelsin. Sedan fick jag för mig att jag inte alls gillade längdåkning. Jag mindes mest gympalektionerna med bakhalt och dåligt glid. Inte heller ingick det någon varm choklad.

Nu över 15 år senare har jag återupptäckt längdskidorna. Nya skidor inhandlades före jul, och jag fastnade direkt. Så mycket att det nu ska det åkas tjejvasan om en månad! Men hur skönt och roligt jag än tycker det är så blir det alltid bättre om turen avslutas med varm choklad. Om man väntar tills man kommer hem från spåret så kan man passa på att skvätta i lite mörk rom också!

Den här gången lyxade jag till det och smälte jag ett par bitar mörk choklad i en mugg het mjölk. En skvätt rom på det, och så några marshmallows så det inte blev allt för vuxet!

Dags att sätta glöggen!

Glögg!

Kanske känns julen långt borta, men den kommer snabbare än man tror! Därför kommer här en liten påminnelse att det är dags att sätta årets glögg. En länk till receptet vi använde förra året finns här, från början från Göteborgsposten. Har du fortfarande kvar glögg från förra året? Inga problem, den blir bara godare efter lagring. Det kan jag skriva under på, för i går var det glöggpremiär med fjolårsglöggen i muggarna. Varför inte passa på att börja finula på julklapparna också?

Äntligen helg - då blandar vi favoritdrinken

Amaretto sour
Det är många flaskor med diverse spritsorter som samlar damm i det vi kallar vårt barskåp. Sedan så finns det en flaska som inte hinner samla damm alls, och som allt för ofta börjar sina. Det är flaskan med Amaretto - italiensk mandellikör. För det är den som är huvudingrediensen i favoritdrinken här hemma. Den är precis lika enkel som god, och kräver relativt få ingredienser. Helt perfekt för en slapp lördagskväll helt enkelt!

Amaretto sour

5 cl mandellikör (t.ex. Amaretto DiSaronno)
2.5 cl limeljuice
2.5 cl sockerlag - eller totalt 5 cl sourmix
1/2-1 äggvita

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka ordentligt, så det blir riktigt skummigt av äggvitan. Häll upp i ett lågt glas med mycket is. Ta det lugnt och njut!

Rosétips!

Leth rosé
I väntan på att briketterna ska bli klara så passar jag på med ett rosé tips. Låt er inte (som vissa av mina vänner) bli avskräckta av den puttinuttiga flaskan med rosa bubblor. Inte heller av det lite bisarra namnet “Leth´s have pink”. Köp hem, kyl ner och njut i kvällssolen, ensamt eller till en bit fisk eller kyckling. Ett mycket lätt och friskt rosévin, som mer liknar vitt vin än hallonsaft. I like!

*nr 94236 på systembolaget

A cup of Pimm’s? Yes indeed!

Pimm's fruit cup

Jag laddar lite extra inför matchen mellan England och Algeriet med ett glas Pimm’s. Pimm’s (no 1) är en Gin-baserad dryck där örter, frukt och likör är tillsatt (receptet är hemligt såklart). Det är en stor favorit sommartid på pubarna i England och beställs med fördel i kannor för sällskapet att dela på. Pimm’s har en väldigt speciell smak som är svår att beskriva, och därmed bör upplevas! Om man inte har vägarna förbi Storbritannien i sommar finns Pimm’s även att beställa på Systembolaget (nr 8416). Men inte går det bättre för England, trots mina ansträngningar.

Pimm's

Pimm’s fruit cup

1 del Pimm’s no 1
3 delar fruktsoda/sprite/lemonad
Valfria frukter i tärningar så som äpple, apelsin, citron
Gurka
färsk mynta
is

Gör såhär: Skär frukten och gurkan i tärningar. Lägg i en kanna tillsammans med is. Fyll på med Pimm´s och fruktsoda. Servera dina gäster och avnjut gärna medan ni pratar engelska med tillgjord brittisk accent. Have fun!

Varma drycker med “skjuts”!

Först måste jag säga att alla rubriker som innehåller ord som “iskyla” eller “Sverige fryser” gör mig lite trött. Vi har ju helt enkelt fått en riktig vinter för en gång skull!!! Men om man nu ska vara ute och aktivera sig i vintervädret så kan det ju vara på sin plats att tipsa om lite varma (alkoholhaltiga) drycker till din alldeles egna afterski. Varm choklad och varm saft i all ära, men nu är när man blivit vuxen kan det vara roligt med lite extra skjuts i drycken ibland (jag har inte myntat uttrycket, men tagit det till mitt hjärta, helst uttalat med en tysk brytning)!

Här nedan kommer det lite tips, många med inspiration från Österrike. Vet inte om det beror på att de är har ovanligt bra fantasi när det gäller varma alkoholhaltiga drycker, eller att det är landet jag spenderat mest vinter-tid i.

Varianter på varmt vin

Jag tycker fortfarande det funkar med glögg, allra helst vår hemgjorda, som inte är så fruktansvärt söt. Vill man förändra sig lite, men ändå hålla fast vid rödvinsbasen kan man följa de engelska influenserna och göra Mulled Wine, eller de österrikisk/tyska och göra Glüwein.

Fler varianter finns såklart både här och var, bland annat i Lettland, där de kallar det karstvin.

Varm choklad med rom

Den självklara klassikern och favoriten (i alla fall enligt mig) är ju varm choklad med rom, eller lumumba som det även kallas i alperna. Helst ska man använda sig av mörk (Stroh)rom, men ljus fungerar det också. Med riktig hemlagad choklad (inget Oboypulver här inte) och en gräddklick på toppen blir det allra bäst!
Tycker man inte om just rom kan man ju till exempel skvätta i cointreau eller baileys istället.

Jagatee, te med rom

Österrikarna nöjer sig inte med lumumba, utan tycker även man kan servera te med rom (inte lika stor favorit hos mig). Om man ska vara ännu mer speciell kan man testa Jagatee (Jagerte/Jägerte) som bland annat består av speciell inländer-rom, svart te, men ska även innehålla andra ingredienser, så som apelsin och socker. Man kan nog spetsa det mesta varma med rom, varför inte testa varm saft med rom?

Heisse Witwe

Heisse Witwe är helt enkelt varm plommonlikör, som serveras i litet glas, toppad med vispad grädde som pudras med kanel. En klassiker på afterskin i Österrike!. Det finns till och med en plommonlikör som heter just Heisse Witwe, men vilken som går säkerligen bra.

Winter Pimms

Pimm´s är en klassisk ginbaserad sommardryck i England, som då blandas med lemonad och frukt. Det finns även en vintervariant, Pimm´s Winter cup, som rekommenderas att man blandar med äppeljuice och serverar varm. Mycket gott i min mening!

Annars verkar engelsmännen förtjusta i mulled cider, som görs ungefär som Mulled Wine, men med (engelsk) cider istället. Ett recept som verkar trevligt (för jag har själv inte testat ännu) hittar du här.

Nu åker jag snart iväg på en jobbresa till Colorado, men hoppas att jag hinner utforska skidåkningen “over there” och kanske ta del av amerikanernas skidtraditioner, om de nu har några! Det kommer således vara lite tyst här ett tag, men jag återkommer i slutet av januari, förhoppningsvis med mer energi än någonsin.

Lucka #13: Glöggpremiär!

Glöggpremiär

Tredje advent och lucia på samma gång! Vad passar då inte bättre än glöggpremiär? Inte så att jag inte druckit glögg tidigare i år, men nu var det dags för vår hemgjorda glögg!!!

Förra året stiftade jag bekantskap med en hemmagjord glögg hos sambons syster. Ingredienserna består bland annat av potatis, russin, jäst, kryddor och svagdricka, och blir en fantastiskt god och inte så söt glögg. Eftersom receptet kommer från Göteborgs Posten, så har jag börjat kalla den GP-glögg. Sagt och gjort, i år var det dags att prova här hemma och eftersom den ska stå i 3-6 veckor var det till att börja i tid. Sex veckor ska vara allra bäst och nu såhär på lucia var glöggen äntligen klar!

Glöggstart 1

Jäst, socker, russin och kryddor ner i hinken. Inte så snyggt, men praktiskt.

Glöggstart 2

I med svagdricka, som skummar rätt bra! Nu ska den stå o gotta sig i flera veckor

Vi följde receptet nästan exakt, förutom att lite enbärsdricka åkte i också. Det kanske inte förändrade smaken så mycket, så nästa år får vi satsa på en lite kraftigare smaksättning. Om årets glögg är slut vill säga. Det blir rätt mycket! Nu är det ju lite sent att sätta årets glögg, så ni får antingen spara idén till nästa år, eller komma förbi på en kopp!

Färdig glögg

Den färdiga glöggen står på rad och väntar på att bli uppdrucken!

Lucka #6: Jag slår ett slag för Julmusten

Julmust

Helgen har tillbringats hos vänner, så julpysslandet har saktat in något. Då passar jag på att slå ett slag för julmusten! Jag dricker väldigt lite läsk under resten av året, men just till jul vill jag ha mig åtminstone några glas julmust. Apotekarnes julmust ska det va! Vet egentligen inte vad som gör det så gott, en bidragande faktor är säkert att jag bra dricker det “en gång om året”. Lite barndomsnostalgi bidrar säkerligen också. Så, tag dig ett glas julmust till fikat den andra advent, luta dig tillbaks och samla krafterna inför det fortsatta julpysslandet!

Sommarsvalka

iste

I väntan på att mitt storkok av bönor (kidney, borlotti och stora vita blev det denna gång) ska bli klart håller jag mig långt från spisvärmen och svalkar mig med lite isté. Perfekt nu när det är så varmt!

Jag har bara bryggt en kanna vanligt té (lite fruktig smak kanske passar?) som jag låtit svalna och lagt i några citronskivor. Förvara sedan i kylen. Vill man ha lite sötma kan man blanda i lite socker medan téet fortfarande är varmt, då löser det sig bättre. Glöm inte att ta bort citronskivorna om téet står mer än något dygn, annars kan det bli lite väl beskt!


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Dryck category.