Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Varma drycker med “skjuts”!

Först måste jag säga att alla rubriker som innehåller ord som “iskyla” eller “Sverige fryser” gör mig lite trött. Vi har ju helt enkelt fått en riktig vinter för en gång skull!!! Men om man nu ska vara ute och aktivera sig i vintervädret så kan det ju vara på sin plats att tipsa om lite varma (alkoholhaltiga) drycker till din alldeles egna afterski. Varm choklad och varm saft i all ära, men nu är när man blivit vuxen kan det vara roligt med lite extra skjuts i drycken ibland (jag har inte myntat uttrycket, men tagit det till mitt hjärta, helst uttalat med en tysk brytning)!

Här nedan kommer det lite tips, många med inspiration från Österrike. Vet inte om det beror på att de är har ovanligt bra fantasi när det gäller varma alkoholhaltiga drycker, eller att det är landet jag spenderat mest vinter-tid i.

Varianter på varmt vin

Jag tycker fortfarande det funkar med glögg, allra helst vår hemgjorda, som inte är så fruktansvärt söt. Vill man förändra sig lite, men ändå hålla fast vid rödvinsbasen kan man följa de engelska influenserna och göra Mulled Wine, eller de österrikisk/tyska och göra Glüwein.

Fler varianter finns såklart både här och var, bland annat i Lettland, där de kallar det karstvin.

Varm choklad med rom

Den självklara klassikern och favoriten (i alla fall enligt mig) är ju varm choklad med rom, eller lumumba som det även kallas i alperna. Helst ska man använda sig av mörk (Stroh)rom, men ljus fungerar det också. Med riktig hemlagad choklad (inget Oboypulver här inte) och en gräddklick på toppen blir det allra bäst!
Tycker man inte om just rom kan man ju till exempel skvätta i cointreau eller baileys istället.

Jagatee, te med rom

Österrikarna nöjer sig inte med lumumba, utan tycker även man kan servera te med rom (inte lika stor favorit hos mig). Om man ska vara ännu mer speciell kan man testa Jagatee (Jagerte/Jägerte) som bland annat består av speciell inländer-rom, svart te, men ska även innehålla andra ingredienser, så som apelsin och socker. Man kan nog spetsa det mesta varma med rom, varför inte testa varm saft med rom?

Heisse Witwe

Heisse Witwe är helt enkelt varm plommonlikör, som serveras i litet glas, toppad med vispad grädde som pudras med kanel. En klassiker på afterskin i Österrike!. Det finns till och med en plommonlikör som heter just Heisse Witwe, men vilken som går säkerligen bra.

Winter Pimms

Pimm´s är en klassisk ginbaserad sommardryck i England, som då blandas med lemonad och frukt. Det finns även en vintervariant, Pimm´s Winter cup, som rekommenderas att man blandar med äppeljuice och serverar varm. Mycket gott i min mening!

Annars verkar engelsmännen förtjusta i mulled cider, som görs ungefär som Mulled Wine, men med (engelsk) cider istället. Ett recept som verkar trevligt (för jag har själv inte testat ännu) hittar du här.

Nu åker jag snart iväg på en jobbresa till Colorado, men hoppas att jag hinner utforska skidåkningen “over there” och kanske ta del av amerikanernas skidtraditioner, om de nu har några! Det kommer således vara lite tyst här ett tag, men jag återkommer i slutet av januari, förhoppningsvis med mer energi än någonsin.

Leave a Reply


Sök i Bloggen