Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Muffinsbak någon?

Har du lite socker-sug såhär efter jul? Behöver du ett gott fika till skid/skridskoutflykten? Är du trött på pepparkakorna som fortfarande skramlar i burken? Inget skäl är för dåligt för att svänga ihop några muffins, speciellt när de är såhär goda! Själv är jag väldigt förtjust i lakrits, speciellt i kombination med hallon. Andra tycker det är lite konstigt, så dem mutar jag med kombinationen vit choklad och björnbär.

Muffins

Björnbär? Choklad? Hallon? Lakrits? Varför bestämma sig för en variant?

När det gäller lakritsen har jag testat med kick/käck, vilket smälter bra, men inte ger saltlakritssmaken jag gillar allra bäst. Jag har även testat med salta sillar, som är saltare, men svårare att smälta. Någon sa att det finns mjuk turkisk peppar på stång. Testa det om ni hittar!

Muffins med hallon/lakrits alternativt björnbär/vit choklad

12 av svensk storlek, eller 6 USA-stora
160 g vetemjöl
75 g socker
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 krm salt
1 litet ägg
1 dl filmjölk
50 g rapsolja
1 knivsudd vaniljpulver

käck/salta sillar/turkisk peppar i små bitar
Hallon
Vit choklad i små bitar
Björnbär

Gör såhär:
Vispa ihop ägg, filmjölk och olja i en bunke. In en annan blandar du mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver. Blanda försiktigt ner de blöta ingredienserna i de torra, men rör inte för mycket. Fyll muffinsformarna till hälften med smet, stick ner ett par hallon och lite lakrits alternativt ett par björnbär och några små bitar vit choklad. Fyll på med resen av smeten. Grädda i ca 200 grader 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Muffins i form

Muffinsformar påväg att fyllas!

2 Responses to “Muffinsbak någon?”

 1. February 20th, 2011 at 17:00

  Linda M says:

  Det lät riktigt smarrigt!! Jag är ju såld på saltlakris. Det blir till att testa nån gång.
  Mvh Linda

 2. February 20th, 2011 at 20:04

  Lotta Agholme says:

  Ja, de är riktigt goda! Nu blev jag sugen på att baka dem själv igen!

Leave a Reply


Sök i Bloggen