Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Bröd med julens nötter

Jag tog i rejält när jag införskaffade nötter till julens nötskål. När familjen sätter igång brukar det bara svischa till, så finns det bara några hasselnötter kvar. I år hade vi inte ens några hasselnötter, men när lugnet lagt sig efter julruschen här hemma så fanns det fortfarande en halv nötskål kvar. Familjen hade i stället gått riktigt hårt åt allt bröd som bakades innan jul och det började gapa tomt i görmmorna. Vad gör man då? Bakar nötbröd såklart!

Det kan efterliknas Gateus valnötsbröd en del, fast denna variant har även krakmandlar, gjord på rågsurdeg men med resterande mjöl bestående av vetemjöl och dinkelsikt. Viktigast av allt är såklart att det är jättegott!

Bröd på överblivna julnötter

Julnötsbröd

2 mindre bröd

Dag 1, surdegsstart
100 g surdegsgrund
240 g rågmjöl
400 g ljummet vatten

Blanda i en bunke och låt stå övertäckt ca 12-14 timar.

Dag 2
300 g av surdegsstarten*
250 g vatten
350 g vetemjöl special
100 g dinkelsikt
25 g honung
200 g nötter (jag tog hälften valnöt hälften krakmandel)
10 g salt

*Jag gjorde även ett annat bröd, och sparade dessutom en del av surdegen i kylen, men det går lika bra att göra halv sats av starten (eller dubbel sats av brödet)!

Gör såhär:
Knäck nötterna om det behövs. Blanda surdeg, vatten, mjöl och honung i assistenten. Knåda ca 8-10 minuter på låg hastighet. Tillsätt sedan saltet, öka hastigheten och knåda några minuter till, tills degen är blank och smidig. Tillsätt nötterna mot slutet så de inte blir så mosade. Lägg i en inoljad plastbunke och låt jäsa ca 4 timmar. Vik ihop degen 3 gånger den första tiden (ungefär var 30:e minut). Lägg upp brödet på mjölad bänk, dela i två delar och forma två bröd. Låt jäsa 30-60 minuter och sätt under tiden på ugnen (275 grader) med en plåt inne. När bröden jäst klart flyttar du över dem på den varma plåten, sätter in dem i ugnen tillsammans med en isbit på en plåt i botten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter, vädra efter 15 och sätt samtidigt i en termometer i brödet. Vädra några gånger till under tiden brödet gräddar klart. Det är det när innertemperaturen är 98 grader.

Leave a Reply


Sök i Bloggen