Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Bröllopsdagsmiddag - den första av många

Goda traditioner ska börjas i tid. Därför tyckte jag och mannen att vår första bröllopsdag skulle firas ordentligt. Då jag var borta mestadelen av dagen, och då den första bröllopsdagen (nästan) alltid infinner sig på en söndag så satsade vi på en riktigt god, lyxig och (för oss) lite mer avancerad trerätters hemmamiddag.

Då vi inte var lika bra på att detaljplanera middagen, som vi var på att prata om firandet så tog vi de flesta receptidéer från nätet. Vilket i och för sig är bra för mig nu, då jag kan fortsätta vara lite semesterloj och mest lägga upp bilder med tillhörande länkar!

Förrätt

Att förrätten skulle bestå av pilgrimsmusslor var bestämt sedan länge, men vad skulle vi göra med dem? Ett nytt grepp blev detta recept, med två såser och stekta äppelskivor. Vi struntade helt enkelt i jätträkan och tog två musslor var istället. Speciellt tomat- och pepparrotssåsen blev en favorit och kommer säkert dyka upp igen till andra skaldjur.

Huvudrätt

Då vi fortfarande hade en del fina bitar av Ullälva kalven i frysen så blev det ett enkelt val med entrecote till huvudrätt. Till det så blev det relativt enkla (hmm) tillbehör med klyftpotatis, rödvinssås och hemlagad bearnaise. Det blev tredje gången gillt för mig vad anbelangar bearnaisen. För första gången blev den riktigt bra i både smak och konsistens. För er som fortfarande känner er osäkra, testa tipsen på denna sida. Med lite övning kan vem som helst lyckas!

Efterrätt

När vi kommit till val av efterrätt var klockan redan efter fem. Vi hade fortfarande inte handlat och alla funderingar på efterrätter som pannacotta (min favorit) eller chokladmousse (mannens) fick läggas på hyllan. Istället googlade jag glatt på snabb efterrätt och fick upp Marinerade jordgubbar med mandelmascarpone. Nu förenklade jag det hela ytterligare och gjorde ungefär såhär:
Dela 250 g jordgubbar i halvor. Strö över 1 msk råsocker, droppa över 2 tsk balsamvinäger och 2 tsk jordgubbsvinäger. Rör om och låt stå tills det är dags för servering. Vispa ihop 1/2 paket mascarpone med en skvätt amaretto efter smak. Ju mer amaretto desto rinnigare dock. Vid servering varvas jordgubbar och mascarponekräm i ett cocktailglas.

När jag hämtat mig efter firandet så återkommer jag med lite mer ordentliga recept. Det ska inte dröja allt för länge!

En het soppa i sommarvärmen

Sommaren verkar äntligen ha kommit till Sverige och då bör man kanske passa på och grilla var och varannan dag? Men säkerligen kommer det svalare dagar igen och då passar den här soppan perfekt!

Receptet kommer från favoritkusinen och har varit ett stående inslag i många år nu. Snabbt, enkelt o supergott! Första gången jag frågade efter TomYom-pasta i den lilla asiatiska butiken blev ägarinnan så glad att jag gillade den starka kryddan. Jag hade inte hjärta att tala om för henne att jag mildrade hettan med kokosmjölk. TomYom soppa

TomYom soppa

4 portioner
40 g TomYom pasta
1 burk kokosmjölk
1 burk (4 dl) vatten
250-300 g champinjoner
3 tomater
500 g valfri fast fisk (pangassius o lax är gott) och ev skaldjur

Gör såhär:
Blanda TomYom nästan med kokosmjölk o vatten i en gryta. Låt koka upp. Dela under tiden champinjonerna i kvartar och tärna tomaterna (stora bitar) lägg i svamp o tomater i grytan och låt koka några minuter. Skär under tiden fisken i tärningar. Lägg i fisken i grytan och låt koka 2-3 minuter, tills fisken är klar. Om räkor ska i också, tillsätts dom på slutet när soppan kokat klart. Servera med gott bröd eller grunda soppskålen med risnudlar.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Uncategorized category.