Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for April, 2010

En kort valborgshälsning

Jag tror det är ovanligt varmt denna valborg. Jag minns annars ett evigt huttrande vid majkasen, i alldeles för tunna kläder. Men så regnar det istället.

Nåja, här trotsar vi regnet och väljer att fira in våren med rosé-premiär, biffrad på älg* på grillen samt rabarber- och jordgubbspaj. För nu är ju våren här, eller hur!?

Ha en riktigt bra valborg!

*Jag följde Gittos enkla tips och baserade marinaden på hälften ketchup, hälften ostronsås. Sedan blev det lite lime, citron och sambal oelek också!

En favorit bland vardagssopporna

I vår (nåja, min) strävan att äta mindre kött i synnerhet och mer varierad kost i allmänhet, så har vi infört en sopp-dag i veckan. Mycket bra då den är ofta vegetarisk, och om vi har kött i så är det inte huvudingrediensen. Vi får se hur vi håller i detta under den varma delen av året (tips på kalla soppor någon?), men än så länge funkar det utmärkt.

Vi har alltså testat en hel del soppor, men faller gärna tillbaka på några favoriter. Den här tomat- och paprikasoppan är en av dem. Ursprungligen kom receptet från ICAs Buffé, men har modifierats under tidens gång. Nu är den prefekt i all sin enkelhet, med härlig tomatsmak, mustighet från grillad paprika och lite hetta från Ajvar Relish. Snabbt som tusan går den att laga också. Perfekt när man kommer hem sent från jobbet med kurrande mage.

När paprikorna är i säsong (inte nu alltså) grillar vi själv paprikan i ugnen, precis under grillgallret, så att skalen svartnar. Skalet tar vi sedan bort såklart! Annars så köper vi grillad paprika på burk. I hyllan med utländsk mat brukar de ha riktigt bra grejer. När du väl är där tar du en burk stark Ajvar relish också!

Tomat- och paprikasoppa

Tomat- och paprikasoppa

4-5 portioner
1 gul lök
rapsolja till stekning
1 burk grillad paprika alt. 4-5 paprikor som grillas i ugnen
5-7 dl passerade tomater (Muttis passata är att föredra)
lika mycket vatten
1 dl stark Ajvar relish
salt, peppar

Gör såhär:
Hacka löken och fräs den mjuk i olja. Strimla paprikan och låt den fräsa med någon minut. Tillsätt passerade tomater och ajvar relish. Tillsätt även lika mycket vatten som passerade tomater. Låt koka några minuter. Mixa soppan slät med stavmixer eller blender. Späd med mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar. Servera med en klick turkisk yoghurt och bröd eller quesadillas.

Jag och brödet drar åt samma håll igen!

Efter flera veckor, ja månader kanske, med brödexperiment som blivit lite sisådär så hittade jag äntligen rätt igen! Jag har envisats med att ha lite för mycket vatten i degar med lite för lite gluten (läs mycket rågmjöl) och ändå försökt jäsa bröden utan formar.

Men så äntligen fick jag till det! Det blev inte så mörkt, men alldeles lagom mjukt o fluffigt, med lagom mycket gojs och en hel del fullkorn. Tillräcklig spännande för att funka med bara smör, men inte för speciellt för att ha vanliga pålägg på. Ett riktigt Lotta-bröd helt enkelt!!! Kanske var det den pigga vete-surdegen, kanske var det tillsatsen av turkisk yoghurt? Vad det än var så var det bra.

Då jag återigen räknade lite fel på degvätskan och därmed fick öka på mjölmängden blev det ganska mycket bröd. En sisådär 4-5 normalstora limpor. Tur va väl det, för nu går det åt med ljusets hastighet! Men om ni är osäkra på att ett lotta-bröd också är ert favoritbröd så går det säkert utmärkt att halvera receptet.

Ett Lotta-bröd!

Ett Lotta-bröd helt enkelt

4-5 limpor
450 g vetesurdeg - bubblig o fin (satt på ca 50 g surdegsgrund, 200 g vatten och 200 g vetemjöl kvällen innan)
250 g dinkelfullkornsmjöl
200 g grahamsmjöl
400 g vetemjöl special
6 dl vatten
100 g (ca 1 dl) turkisk yoghurt
80 g solroskärnor
50 g linfrön
50 g russin
100 g aprikoser (osvavlade såklart)
15 g salt

Gör såhär:
Vispa ihop surdegen kvällen innan och låt stå övertäckt under natten. Blanda surdeg, mjöl vatten och yoghurt i assistentbunken och kör ca 10 minuter på låg hastighet, eller tills degen börjar gå ihop ordentligt. Hacka under tiden aprikoserna i grovt. Tillsätt sedan saltet, öka hastigheten och kör ca 5 minuter till. Mot slutet tillsätts frön och frukt (vänd gärna aprikoserna i lite mjöl så blandas de i bättre). Kör nu inte för länge, då blir det aprikos-mos!

Låt degen jäsa ca 3 timmar i en inoljad plastbunke. Vik degen två gånger den första timmen och låt den sedan jäsa i lugn och ro! Baka ut till valfria bröd, degen är tillräckligt fast att bakas ut utan korgar! Låt jäsa 1-2 timmar till. Sätt ugnen å 275 grader med två plåtar inne. En oöm i botten och en i mitten av ugnen. När bröden jäst färdigt, för smidigt över dem (kanske 2 o 2) på den varma plåten. Sätt in plåten i ugnen och lägg samtidigt 1-2 isbitar på den undre plåten. Grädda 5-8 minuter på max värme (min går till 275 ungefär), sänk sedan till 225. Efter totalt en kvart vädrar du genom att öppna ugnsluckan och passa på att sticka in en termometer i brödet. Baka tills innertemperaturen är 96 grader. Det tog ca 20 minuter för mina mindre bröd och närmare en halvtimme för de lite större!

Äntligen fastnade den på bild!

Jag har bloggat om pizza tidigare. Mest om pizzabottnar då, för vad man sedan väljer att lägga på pizzan är ju högst personligt. Tyvärr har pizzan aldrig hamnat på bild. Varje gång det serverats fredags- eller söndagspizza här hemma så har det tydligen sagt slurp så snabbt att slutaren inte hann med.

Surdegspizza

Denna gång blev botten inte den bästa, men istället blev resten superdupergott OCH den hamnade på bild. Hur mycket det var A:s förtjänst låter jag vara osagt. Hon bidrog med en fantastisk salami, samt kanske ett lite mer sansat ätande. Förutom salamin var tomatsåsen med en skvätt balsamvinäger, den rikliga mängden ost samt bladsalladen bidragande faktorer till succén! Det här kommer upprepas, var så säkra!

Kommer ni ihåg tomatsåsen???

Det är kanske lite för mycket att hoppas på. Det är ju verkligen länge sedan jag bad er spara tomatsåsen från det härliga frikadellkoket! Men om ni som jag pulade in den i frysen, rota nu fram den och gör denna smaskiga fisksoppa/gryta. Bouillabaisse kanske någon skulle kalla det, men det är ju ganska svårt att säga och ännu svårare att stava till. Dessutom finns det säkerligen regler för vad som får kallas bouillabaisse, om man frågar fransmännen.

Fisksoppa

Mumsig fiskgryta på överbliven tomatsås

4-5 portioner

1 sats överbliven tomatsås (eller halva detta recept)
5 dl vatten
4-6 potatisar
2-3 morötter allt beroende på storlek
4 scharlottenlökar
1 fänkålsstånd
3 sellerstjälkar
400 g valfri fisk
100 g räkor (skalade)
1 burk musslor
1-2 matskedar pesto
citronsaft
paprikapulver
salt
peppar

Gör såhär:
Skala och tärna potatis och morötter. Tillsätt 5 dl vatten till tomatsåsen, lägg i rotfrukterna, koka upp och låt koka 10 minuter. Under tiden delar du fänkålen, skalar och delar scharlottenlöken samt skivar selleristjälkarna. Skala räkorna och skär fisken i 2-cm stora kuber. När potatisen kokat ca 10 minuter tillsätter du resterande grönsaker. Koka 5 minuter till och smaka av med pesto, citronsaft och kryddor. Tillsätt fisken och koka bara så den precis blir klar, 3-5 min kanske. Tillsätt sedan räkor och musslor, tag av från plattan och låt dem bli varma.

Servera med en klick riktig cremé fraiche!

Snabb middag bland andra bestyr

Det har varit lite dött på bloggen ett tag. Jag skyller på bröllopsbestyr (både egna och andras). Det betyder att det kanske blir lite glesare med inlägg här ibland, om detta inte ska förvandlas till en bröllopsblogg. Och det ska det inte!

Men äta måste man ju. Och man kan inte köpa mat från Kolgrillsbaren varje dag. Då är det tur att det finns snabba rätter att ta till. Trots att våren tillfälligt dragit sig tillbaka är jag fortfarande sugen på lättare rätter, så som sallader med couscous, bulgur eller andra gryn/frön. Så exemplet nedan kommer säkerligen varieras i det oändliga framöver.

Bulgursallad

Basen är som sagt någon form av gryn eller frö som man gillar. Detta kokas och blandas med grönsaker/frukt man gillar. Här hittar vi bland annat avokado, melon, sparris och tomater. Lite god olja, salt och peppar hälls och strös sedan över det hela. Stek/grilla sedan lite fisk, kött eller som här Halloumi och servera med en god sås. Vi testade en mango/chilisås som var helt godkänd!

Den lilla guldkanten på salladen!

Salladsdressing i sin enklase form

Vi äter mycket sallad till maten här hemma. Ibland försöker jag vara kreativ och göra en sallad som harmoniserar med maten, eller utgör ett spännande komplement. Men allt som oftast blir det en helt vanlig bladsallad-tomat-paprika-gurka sallad. Mest som utfyllnad alltså.

Jag har inte varit allt för intresserad av att ha dressing på salladen i vardagsslag. Detta trots att jag är uppvuxen på vinägrett smaksatt med italiensk salladskrydda. För er som undrar har för övrigt ingen italienare hört talas om den kryddan. Men nu har det blivit annat av! Tricket heter riktigt god olivolja och eventuellt vit balsamvinäger. Krydda sedan med en gnutta flingsalt och ett litet varv på pepparkvarnen så är allt kirrat!

Själv har jag fastnat för den spanska olivoljan Marqués de Valdueza, som jag hittade på matmässan tidigare i våras. Den är tydligen vida omtalad och även jag fastnade direkt för den ganska milda, men mycket smakrika oljan. Den lena smaken kommer fram bäst om inte det den hälls över har för starka smaker, och då passar ju en sallad alldeles perfekt!

Helt plötsligt blir vardagssalladen nästan det bästa på tallriken!

Blogginlägg #200, en riktig svensk klassiker!

Är det något jag är dålig på att laga och nästan lika dålig på att äta, så är det klassisk svensk husmanskost. Det kan bero på att under de år jag själv lagat mat så har vi blivit överösta av spännande influenser från hela världen. Den svenska maten (sill och lax på alla sätt undantaget) har känts lite tråkigt.

Nu verkar husmanskost vara på tapeten igen. Flera vänner talar varmt om Leif Mannerströms bok “Husmanskost” och ICA har ju kommit ut med en bok där de klassiska landskapsrätterna fått ny tappning. Och jag har också fått ge med mig. Med all den fina kalvfärsen vi har i frysen så har jag nästan känt mig tvingad att testa på Wallenbergare! Efter en sväng på internet så kunde jag konstatera att det skulle gå åt mycket grädde, att jag fick blanda ihop “fyra kryddor”, att biffarna skulle vändas i ströbröd samt att de skulle stekas lätt för att bibehålla ljus färg. Att vissa menar att färsen skulle malas (upp till tre gånger!) i en fin köttkvarn, helst bestå av innanlår samt att ströbrödet skulle bestå av färskt vitt bröd struntade jag i.

Sambon supportade med fantastiskt potatismos, kokade ärtor och dukade fram den hemkokta lingonsylten. Vips så hade vi en fantastisk söndagsmiddag!

Wallenbergare

Wallenbergare

6-8 portioner
600 g kalvfärs
4 äggulor
4 dl vispgrädde
1 tsk salt
1-1,5 tsk fyra kryddor*
1 krm svartpeppar
ströbröd
smör till stekning

*två delar vitpeppar, två delar mald muskot, en del kryddpeppar, en del malda nejlikor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Se till att alla ingredienser är väl kylda. Lägg färsen i en stor bunke, tillsätt äggulorna och kryddorna. Vispa ihop med en elvisp. Tillsätt grädden sakta genom att hälla den i en smal stråle samtidigt som du fortsätter vispa. Här är det bra med en hjälpande hand. Forma biffar, lägg dem på en tallrik med ströbröd och strö ströbröd på ovansidan också. Smält smör i en stekpanna. Stek biffarna på låg värme, några minuter på varje sida, så de bara blir ljusbruna. Lägg över dem i en form och låt steka klart i ugnen ca 10 minuter. Servera med potatismos, ärtor och rårörda lingon/lingonsylt.

I efterhand: finalen på påskens bakande

Några av er kanske undrar vad som hände med mitt bak-maraton i påskas. En sats pretzels och en sats bagels samt lite protein-bars kan ju knappt räknas som ett maraton? Tappade jag farten? Tappade jag degen? Nej, inget av detta, men det blev inte fler bröd som var värda ett eget blogginlägg helt enkelt.

Dels så bakade jag ett ljust bröd på vete-surdeg, ungefär som det här. Jag struntade bara i rågmjölet i fördegen och tillsatte lite fullkornsdinkel dag två. Gott som vanligt!

Det andra brödet blev ett halvgrovt surdegsbröd på bland annat rågmjöl och potatis, smaksatt med fänkål och som fick sötma av banan och muskavadosocker. Gott gott, men ack så platt. Det är ytterligare ett bröd som följer min trend att göra lite VÄL kladdiga degar. Jäsning och gräddning i formar hade inte varit fel. Så där får ni inte heller något recept, men jag kommer ge mig på det igen, för smaken var som sagt riktigt bra!

Mer bröd kommer, vi ska bara tömma frysen lite först!

Riktgit platt

Så platt, så platt..

Energitillskott efter träningen

I ett svagt ögonblick i höstas anmälde jag mig till Göteborgsvarvet. Då det var mer än halvåret kvar tänkte jag inte så mycket mer på det då. Nu är det helt plötsligt mindre än två månader kvar, och jag måste verkligen öka på löpträningen! Visserligen har jag tränat duktigt hela vintern, men med tanke på årets snömängd så har det varit minst sagt svårsprunget ute.

Det är inte alltid så lätt att få till ett bra mål mat direkt efter träningen och jag därför satt i mig energybars några gånger. Nog för att de mättar bra och håller mig på ett glatt humör tills middagen är färdig, men mycket onödigt innehåller de också. De recept jag hittat på bars man baka själv är väldigt kolhydratrika (med sirap/honung och mycket gryn). Jag ville ha något mer protein- och fettrikt med lite mindre kolhydrater för att passa efter träningen.
Mitt första experiment innehåller mycket nötter och frön, keso och ägg som binder ihop dem, kakao för smak och en del gryn för kolhydrater (och protein). Både smak och konsistensmässigt blev det en hit, och kroppen får något att jobba med tills middagen är klar!

Energikick!

Efter-träningen bars

16 bitar
100 g keso
3 ägg
50 g jordnötssmör
2 msk kakao
100 g blandade nötter (jag hade pekan- para- och valnötter)
2 msk linfrön
1 dl kokosflingor
50 g solrosfrön
75 g torkad frukt (russin och gojibär i mitt fall)
2 dl (80 g) flingor (havregryn och vete flingor denna gång)
20 g (1 msk) flytande honung (kan uteslutas)

Gör såhär:
Mixa keso, ägg och jordnötssmör med stavmixer, rör ner kakaon. Hacka nötterna fint. Blanda nötter, linfrön, kokos, solrosfrön och torkad frukt (kan behöva hackas beroende på storlek) i äggsmeten. Rör ner lite honung om du tycker det behövs. Tillsätt grynen till en lagom konsistens (ungefär som chokladbollssmet är bra). Täck en form (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper och klicka ut smeten. Platta till ordentligt och grädda sedan i 175 grader ca 30 minuter. Tag bakplåtspappret ur formen och skär rutor medan kakan är varm. Förvara i burk i kylen och linda in i gladpack när du ska stoppa ner en i väskan!

Enligt mina beräkningar så har dessa bars följande näringsvärden per 100 g; 360 kcal, 20,6 g kolhydrater, 12,6 g protein, 24,3 g fett (ca 150 kcal per bit).

Såklart kan man ändra om själv efter behag och behov! Hör gärna av er på tips på förbättringar!


Sök i Bloggen

You are currently browsing the Den röda tråden blog archives for April, 2010.