Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Energitillskott efter träningen

I ett svagt ögonblick i höstas anmälde jag mig till Göteborgsvarvet. Då det var mer än halvåret kvar tänkte jag inte så mycket mer på det då. Nu är det helt plötsligt mindre än två månader kvar, och jag måste verkligen öka på löpträningen! Visserligen har jag tränat duktigt hela vintern, men med tanke på årets snömängd så har det varit minst sagt svårsprunget ute.

Det är inte alltid så lätt att få till ett bra mål mat direkt efter träningen och jag därför satt i mig energybars några gånger. Nog för att de mättar bra och håller mig på ett glatt humör tills middagen är färdig, men mycket onödigt innehåller de också. De recept jag hittat på bars man baka själv är väldigt kolhydratrika (med sirap/honung och mycket gryn). Jag ville ha något mer protein- och fettrikt med lite mindre kolhydrater för att passa efter träningen.
Mitt första experiment innehåller mycket nötter och frön, keso och ägg som binder ihop dem, kakao för smak och en del gryn för kolhydrater (och protein). Både smak och konsistensmässigt blev det en hit, och kroppen får något att jobba med tills middagen är klar!

Energikick!

Efter-träningen bars

16 bitar
100 g keso
3 ägg
50 g jordnötssmör
2 msk kakao
100 g blandade nötter (jag hade pekan- para- och valnötter)
2 msk linfrön
1 dl kokosflingor
50 g solrosfrön
75 g torkad frukt (russin och gojibär i mitt fall)
2 dl (80 g) flingor (havregryn och vete flingor denna gång)
20 g (1 msk) flytande honung (kan uteslutas)

Gör såhär:
Mixa keso, ägg och jordnötssmör med stavmixer, rör ner kakaon. Hacka nötterna fint. Blanda nötter, linfrön, kokos, solrosfrön och torkad frukt (kan behöva hackas beroende på storlek) i äggsmeten. Rör ner lite honung om du tycker det behövs. Tillsätt grynen till en lagom konsistens (ungefär som chokladbollssmet är bra). Täck en form (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper och klicka ut smeten. Platta till ordentligt och grädda sedan i 175 grader ca 30 minuter. Tag bakplåtspappret ur formen och skär rutor medan kakan är varm. Förvara i burk i kylen och linda in i gladpack när du ska stoppa ner en i väskan!

Enligt mina beräkningar så har dessa bars följande näringsvärden per 100 g; 360 kcal, 20,6 g kolhydrater, 12,6 g protein, 24,3 g fett (ca 150 kcal per bit).

Såklart kan man ändra om själv efter behag och behov! Hör gärna av er på tips på förbättringar!

Tags: , , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen