Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for September, 2009

Efterlysning: Restaurang-tips

Nästa vecka ska jag tillbringa i huvudstaden och förkovra mig i en kurs på KI. Kommer bo på vandrarhem och äta mycket ute. Därför tar jag tacksamt emot tips på trevliga frukost-caféer samt bra middagsställen (lunchen kommer ätas på campus). Inte så dyrt, men gott såklart! Kommer bo på Kungsholmen så där i närheten är ju inte dumt, i alla fall när det gäller frukosten! Så, lämna gärna en kommentar med ditt favvo-ställe!

Bakmaraton del 2 (och 3)

Vaknade av att F pysslade i köket och trollade fram äggröra och bacon. Vilken härlig start på dagen! Innan jag var tvungen att smita iväg till jobbet en sväng hann jag knåda ihop dagens bröd och sätta det på jäsning. Gotlandslimpa a la Martin var tanken, ett av bröden i hans nya bok. Som vanligt blev det inte riktigt som receptet angav; rågsikt blev råg- och vetemjöl, muscovadosocker blev mörk sirap, fänkål blev kummin och jag syndade till och med och tog malen pommerans. Men hellre ett annorlunda bröd än inget alls tycker jag. Och det här blev inte fy skam!
Gotlandslimpa

F fick som sagt även han inspiration och satte igång med surdegsbaguetter med stor inlevelse. Resultatet blev tipp topp för att vara första gången någonsin med surdeg, eller vad sägs?

baguette

När allt var klart pustade vi ut med en välförtjänt fika på nybakt bröd! Nu är brödförrådet välfyllt, visst blir det mer bakat inom en snar framtid, var så säker!

Bakmaraton

Bakmaraton del 1

Bröd-böckerna!

Inte bara inspiration, de är snygga på väggen också!

Med såhär mycket inspiration (och det är bara ett smakprov) så kan det tyckas vara lite “overkill” att hitta på egna bröd. Men det är just så jag använder alla bröd-böcker nu för tiden, för inspiration till egna bröd. Martins bok kom nu i veckan och är så inspirerande att till och med sambon sprang iväg och satte surdeg. Roligt att ha boken från killen som inspirerade mig till att våga börja baka bröd!

Nu var inte surdegen klar till starten av mitt bakmaraton, så det fick bli en favorit i repris. Det betyder dinkelbröd med valnötter! Den här gången tog jag macademianöts-olja istället för olivolja och tillsatte lite wattleseeds från Australien. En liten extra kick i aromen blev det. Hur gott som helst som vanligt.

valnotsbrod2

Två dinkelbröd till jäsning, en med skarven upp och en med skarven ner.

Valnötsbröd!

Färdigt! Var tvungen att provsmaka innan fotografering!

Men är det ett maraton så är det, så nu fortsätter jag med lite surdegsbröd! Återkommer i morgon!

Ibland behöver det inte vara krångligt

Abborre en fredag kanske?

Så som fredagsmiddagen igår. Stekt abborre, råstekt potatis och en romsås på gräddfil. Alldeles underbart i all sin enkelhet! Att sambon satte igång att steka potatisen när jag tränade gjorde ju inte saken sämre, för just det momentet måste få ta sin tid.

Nu är bak-maratonet igång också, återkommer snart om det!

Jag är beroende…

… av Saltå Kvarns rostade mandlar! Fantastisk krispiga och härlig smak!

Så just nu sitter jag mest i soffan och knaprar mandlar. Men till helgen är mandlarna med säkerhet slut och då blir det storbak så det står härliga till! Håll ut bara!

På söndagar äter man…

…stek såklart! Och inte vilken stek som helst, utan idag premiär åt vi lammet från Smultronboda som vi köpte härom veckan.

Klassisk lammstek med färska örter och massor av vitlök. Till det ungsrostade grönsaker (potatis, morot, rödbeta, kålrot, rödlök) och fetaostcreme. En inspirationsbild kanske? Nä, då får det bli på min mage i så fall, för där hamnade maten väldigt snabbt. Och i en matlåda såklart! Måndagarna bli så mycket roligare med mumsig helgmat på lunchen tycker jag!

Mumsigt pyssel i goda vänners lag

I lördags kom en mycket god vän förbi med sin pastamaskin, en pastadeg och lite annat smått och gott. I köket uppstod då febril aktivitet med att fixa fyllning, koka tomatsås, kavla pastadeg och vika tortellini och ravioli. Nog hade vi tränat från förra gången, för inom en timme stod vi och kokade den egenhändigt gjorda pastan! Rörorna tog däremot slut lite för tidigt, så vi fick snällt göra lite taligatelle också. Inget fel med det för allt blev supergott såklart. Kanske är det pysslandet som är det som gör det lilla extra, för visst smakar det godare om man får kämpa lite först!

Receptet på pastadegen är från Jamie Olivers bok “Den nakna kockens återkomst”. Beroende på äggens storlek kan man behöva justera mängden mjöl lite. I vårt fall blev degen lite lös från början. Tre fyllningar blev det också; hemlagad pesto, chevré blandat med creme fraiche och honung samt ricotta, spenat och parmesan. Så här gick det hela till!

Pastadeg

Pastadegen ska kavlas ordentligt! Pastamaskin är att föredra!

Tortellini och Ravioli

Vips så blev degen fylld med mumsiga röror och knåpade till både tortellini och ravioli

Taligatelle

Sen tog fyllningen slut, så det blev taligatelle också.

Färdig pasta med sås

När det blir såhär gott är det värt allt pyssel!

Pastadeg
Räcker till 4-6 portioner

4 dl vetemjöl
4 dl durumvetemjöl
3 stora ägg
6 äggulor

Häll upp mjölet på en ren bänk och gör en grop i mitten. Knäck i äggen och äggulorna. Blanda försiktigt i mer och mer mjöl i äggen och knåda till en smidig deg. Låt vila i kylskåp minst en timme.

Ett stort tack till sambon som förutom att han bidrog i pastapysslet även kokade tomatsås, serverade vin och fotade mest hela tiden!

Dagens leverans: Födelsedagstårta

Sambons minsting syster fyller 20, och då måste man ju ställa upp med tårta. Det är ju inte varje dag jag får chansen att baka sötsaker, så nu var det dags att aktivera sockerbagar-hjärnan!

Hela familjen är tyvärr en stor hop nötallergiker, så där rykte min favoritingrediens. Många sorter choklad blir också svåra då de kan vara riskprodukter. Sedan fick tårtan inte heller innehålla aprikoser. Varför jag nu skulle vilja ha aprikoser i min tårta? Mitt eget kriterie var att de olika delarna skulle gå att förbereda dagen innan och att det skulle gå att sätta ihop snabbt på plats.

När hjärncellerna gnuggats ordentligt och jag googlat både framlänges och baklänges kom jag på denna variant.

Födelsedagstårta

Tårta med jordgubbsmousse och lemoncurd

Botten (Farfar Gunnars svamptårta)
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
<1 dl kokande vatten (lite mindre än alltså)

Vispa ägg o socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en egen bunke. Vispa ner kokande vatten i äggsmeten. Låt svalna något (så bakpulvret inte dör) och blanda sedan ner torrvarorna. Häll i en smörad och bröad form och grädda i 175 grader 35-40 minuter.

Lemoncurd
2 citroner (helst ekologiska), ca 1 msk skal samt 1 dl citronjuice
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör

Riv skalet av citronerna och pressa ut juicen. Vispa ihop citron, ägg och socker i en kastrull med tjock botten. Värm sakta under omrörning och låt skjuda tills det tjocknat. Gör ett marmeladprov (häll en klick på en tallrik, dra ett streck igenom, om det inte fylls igen är det klart) för att kolla att den har tjocknat ordentligt. Klicka sedan ner smöret och låt smälta under omrörning. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (frysta och tinade funkar toppen)
3 msk florsocker
1.5 dl vispgrädde
100 g mascarponeost

Mixa jordgubbarna och blanda med florsockret. Om du använder frysta jordgubbar kan du låta dem rinna av innan de mixas, så blir moussen lite fastare. Vispa grädden kraftigt och blanda med mascarponeosten. Blanda sedan ner jordgubbarna. Låt stå kallt tills det är dags att lägga ihop tårtan.

På plats hos födelsedagsbarnet
Dela bottnen i tre delar. Bred på lemon curd på den understa bottnen, lägg på ett lager mousse. Lägg på nästa botten och bred på ytterligare ett lager lemoncurd och mousse. Lägg på översta botten och bred hallonmousse över hela tårtan. Moussen är ganska lös och svår att stryka på sidorna. Låt det helt enkelt rinna ner lite spontant! Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.

P.S. Jag gjorde en större sats lemon curd så jag hade till de nybakade sconesen på söndagskvällen också!

Perfekt fredagsaktivitet…

… är att sätta sig i soffan med ett gott portvin och mörk choklad.
Portvin o choklad
Ska man vara helt korrekt är detta inget portvin, utan ett Penfolds Bluestone 10 year old Tawny, importerat av undertecknad från Australien. Men varför vara korrekt? Trevlig helg!

Yoghurt- och dinkelfrukost

Lina på mat.såklart. tipsar ofta om dessa frukostvarianter där man blandar kokta gryn/korn/ris med yoghurt och låter stå i kylen över natten. Sedan tillsätter man frukt och annat gott på morgonen. Smidigt, gott och mättande. Lite som en nyttigare variant av risifrutti. Därmed sagt att detta inte var min idé från början. Men när jag gick igenom google-sökningarna som lett till min blogg (det är nästan det roligaste med statistiken) så kunde jag bara inte låta bli att berätta om morgonens frukost. Det blev en variant på kokt hel dinkel med yoghurt och vanilj. Toppningen blev persika och solrosfrön. Kanske säsongens sista (persika alltså).

frukost

Gör såhär (Blir 2-3 portioner):
Blötlögg 80g (ca 1 dl) hela dinkelkorn i dubbelt så mycket vatten, låt stå ca 8 timmar. Lagom när du går till jobbet/skolan. Koka dinkeln i blötläggningsvattnet 1-1,5 timme. Salta lite mot slutet. Låt svalna och blanda sedan med 4 dl naturell yoghurt (eller t.ex. med vaniljsmak om du vill ha det lite sötare). Jag smaksatte även med lite av mitt fantastiska vaniljpulver. Låt stå och dra över natten. På morgonen tillsätter du färsk/fryst/torkad frukt/bär, nötter o kanske lite kanel. Mums filibabba!

Och du som sökte på: Dinkel blöt frukost. Hoppas du numera hittar det du sökte. Säg till annars.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the Den röda tråden blog archives for September, 2009.