Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for February, 2011

Lamggrytan som inte ville fastna på bild

Efter att ha bläddrat i Bonniers kokbok från 80- 00- och 10- talet så kan man konstatera att förmågan att lägga upp mat och fotografera den så att den ser aptitlig ut har utvecklats en hel del. För att inte tala om pappas riktigt gamla Vår kokbok där man på sin höjd kan få en tecknad bild till sitt recept.

Matbloggar är (ofta) en outtömlig källa till fantastiska bilder, men helgens gryta var för brun, och vintermörkret för djupt för att jag någonsin skulle kunna göra den rättvisa med ett foto. Ni skulle ju kunna få en tecknad bild, men risken är då att inlägget skulle dröjt lite väl länge. Ni får helt enkelt tänka er en härligt mustig lammgryta (brun såklart), med färgklickar av vita bönor och röd grillad paprika. Lägg till en härlig doft av varma kryddor (det är alltid lika svårt att få med på bild). Tänk er att det bredvid ligger en fin skålformad portion bulgur och att klick turkisk yoghurt toppar grytan. Kanske börjar det vattnas i munnen nu? Om inte, lägg till en grön färgklick bestående av ångad broccoli!

Den här grytan var ett fall av “städa ur kyl och frys” så om jag skulle planerat den i förväg hade jag nog använt mig av harissa istället för färsk chili samt körsbärstomater på burk istället för passerade tomater. Så det är bara att lägga till och dra ifrån efter tycke och smak

Café Beirut-kryddad Lammgryta med vita bönor och grillad paprika

ca 800 g grytbitar av lamm (eller en lammstek som du skär i grytbitar)
1 msk Café Beirut kryddblandning*
1 msk paprikapulver
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (med lite av kärnorna)
olja att steka i
1 dl vitt vin
2 dl Mutti passata + 2-3 dl vatten (eller 1 burk körsbärstomater)
1 dl stark ajvar relish
10 soltorkade tomater
2-4 grillade paprikor (på burk funkar bra)
2-3 dl stora vita bönor (kokta, eller en burk färdigkokta)
1 dl russin
1 tsk socker
salt, peppar

*Kryddblandningen
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika

Gör såhär: Hacka vitlöken fint och skär köttet i 2-3 cm stora biter (om det inte redan är gjort). Hetta upp olja i en kastrull, bryn köttet tillsammans med kryddorna, chilin och vitlöken. Tillsätt de soltorkade tomaterna, passerade tomater, ajvar relish, vin och vatten. Låt koka upp och låt sedan puttra tills köttet är riktigt mört (kanske 2 timmar? här puttrade det på i nästan 4). Tillsätt sockret och smaka av med salt och peppar. Om såsen nu är lite för rinnig så koka ett tag utan lock så att såsen reduceras. Skär de grillade paprikorna i bitar. Tillsätt dem tillsammans med vita bönor och russin och låt allt bli varmt. Servera med turkisk yoghurt, bulgur och någon god grönsak.

Brödbakarpaus i väntan på tjejvasan

Det bakas väldigt lite bröd just nu. Det experimenteras över huvudet taget ganska lite i köket. Det beror på att träningsupptrappningen inför tjejvasan är i full gång och jag samtidigt spenderar en hel del tid på hästryggen. Tur då att vi äntligen fått ett surdegsbageri värt namnet i staden, Ronaldos Stenugnsbageri och Konditori (som jag nämnt tidigare). I fredags fick jag äntligen tag på hans valnötsbröd (lika gott som mitt enligt mannen) samt ett ljust surdegsbröd med tranbär. Nytt och fräscht! Jag kan alltså träna med gott samvete och låta surdegen vila ett litet tag till!

Sås och potatis (och lamm)!

Hemma hos oss blev alla-hjärtans-dag middagen lite försenad. Orsaken var en liten elak magsjuka, som gjorde mannen oförmögen att uppskatta lammentrecoté och chokladmousse. Men lammet fick ju inte gå till spillo, så vi åt en lyxig middag lite mitt i veckan istället, när magsjukan gett med sig.

Och när jag ändå var igång men en fin bit lamm så kunde jag ju lika gärna köra på med goda såser. Så goda att jag nästan kunnat äta endast sås och potatis denna kväll. Men det hade ju varit synd på lammet. Till lammet och hasselbackspotatisen så gjorde jag mitt livs andra bearnaise-försök. Det gick mycket bättre än sist (C och H ni kan komma och äta bearnaise nu!), mycket tack vare detta eminenta recept/tillvägagångssätt. Men jag vågade inte förlita mig helt på att det skulle funka denna gång, så jag satsade även på ett säkrare (?) kort och gjorde även en rödvinssås med mörk choklad. En GUDOMLIG rödvinssås med mörk choklad om jag får säga det själv.

Sås och potatis

Två goda såser och potatisen. Rödvinssåsen hamnade lite i bakgrunden, men bara på bilden.

Rödvinssås med chili och mörk choklad

4-6 portioner
0.5 rödlök
1 röd chilifrukt
1 rödbeta
2 vitlöksklyftor
4 dl rödvin
2 msk viltfond
3.5 dl vatten
0.5 dl balsamvinäger
2 tsk socker
2 tsk maizena + lite vatten
salt, peppar
30 g smör
50 g mörk choklad (70%)

Gör såhär: Skala och hacka rödbetan i små tärningar, skala och hacka lök och vitlök. Tag ur fröna ur chilifrukten och hacka den fint. Fräs grönsakerna i lite smör och tillsätt sedan vin, fond, vatten och balsamvinäger. Koka upp och reducera sedan till ungefär halva mängden vätska (4 dl). Sila av grönsakerna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt socker, lös upp maizenan i lite vatten och tillsätt till såsen låt koka upp och koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt och precis innan servering tillsätts smör och choklad och låter det smälta ner i såsen.

Peanutbutter chocolate cheesekake - inget för födelsedagsbarnet

Nu äntligen ska jag dela med mig av födelsedagstårtan från förra helgen. Eller en av tårtorna ska jag säga, för det blev tre olika. Tre olika cheesecakes, varar två som födelsedagsbarnet själv kunde äta (en fryst cheesecake med björnbär och Leilas New York Blueberry Cheesecake) och en som blev min egen favorit.

Hade jag varit en smart matbloggare så hade jag postat det här i god tid till alla hjärtans dag, så att alla kunde bjuda sin älskling på denna idag. Men jag är inte så planerande och strukturerad, så ni får den sent ikväll istället. Om ni som jag har en magsjuk man som inte alls vill äta romantisk middag så kan ni ju göra den till helgen istället. Precis lika uppskattat kan jag lova!

Cheesecake

Cheesecake med jordnötter och choklad

Efter ett besök på “The cheesecake factory” i Chicago började jag verkligen uppskatta dessa amerikanska mäktiga kakor. Jag fastnade också väldigt för just en cheesecake med jordnötter och choklad, och har länge jagat ett bra recept. Nu har jag hittat det, skapat av Nigella (såklart?). Jag har i princip översatt det till svenska och den blev gudomligt god. Nästa gång funderar jag ändå på att låta kakan svalna och breda över en ganasch istället för chokladsmeten.

Botten
200 g diegestive kex
50 g salta jordnötter
100 g hackad mörk choklad (eller chokladknappar)
50 g mjukt smör

Mixa digetivekex, choklad och jordnötter i en mixer, blanda ner smöret och kört en kort stund tills det bildar en boll. Tryck ut i botten och en bit upp på kanterna i en form med löstagbar botten (ca 24 cm diameter) och låt stå kallt tills fyllningen är klar.

Fyllning
500 g färskost
3 ägg
3 äggulor
200 g strösocker
125 ml crème fraiche
250 g jordnötssmör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen med elvispen på lägsta hastighet (det ska bli slätt, men inte övervispat). Häll/skrapa ner smeten i formen och grädda i 50-60 minuter. Kakan ska vara i princip torr på toppen, men fortfarande vara dallrig. Ta ut cheesecaken under tiden toppingen förbereds.

Topping
250 ml crème fraiche
100 g mölkchoklad (tex knappar)
30 g brun farin

Värm crème fraiche, choklad och socker i en kastrull på låg värme och rör tills allt blandat sig. Häll/bred ut krämen på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter. Den kommer inte gräddas/stelna nämnvärt, men det ordnar sig när kakan svalnar sedan. Tag ut kakan och låt svalna helt i formen. Täck sedan över den och förvara i kylskåp över natten. Det går också bra att frysa den och sedan låta den tina i kylen över natt innan det är dags att äta. Jag kan också rapportera att den klarar sig flera dagar i kylen. Dekorera med fler chokladknappar och jordnötter innan servering!

Mer festmat: Jag ger er Börek

Inför den hemliga födelsedagsfesten pysslades det i köket hela veckan, ibland inpå småtimmarna. Mitt i tillverkningen mina första Börek någonsin hade jag funderingar på ett annorlunda inlägg. Ett sorts anti-inlägg om hur det kan gå riktigt fel i köket. Jag började nästan fundera på ett helt nytt matbloggskoncept. En matblogg som bara handlar om hur illa jag kan misslyckas i köket och om allt som kan gå snett.

Men efter att ha sovit på saken och gjort några rullar till så sansade jag mig lite och beslutade för att servera dessa ostrullar i alla fall. Och efter fredagens fest, då dessa gick åt som smör i solsken så kan jag åter konstatera att jag överreagerade lite i stundens hetta. Gott smakade de ju hela tiden, och presentationen kan jag jobba på till nästa gång. Mina misslyckanden kan jag ju dessutom använda för att ge er lite bättre instruktioner. Med dessa ord ger jag er då Börek (Burek/Byrek) med ostfyllning.

Börek

Börek med ostfyllning

ca 40-50 stycken
2 paket filodeg
500 g fetaost
500 g mozarellaost
2 dl mjölk
3 ägg
1 dl hackad (blad-) persilja
0.5 dl hackad mynta
salt, peppar
smör till pensling
sesamfrön

Gör såhär: Tina filodegen i god tid, ge den verkligen de 2-3 timmar som står på paketen. Sätt sedan ugnen på 200 grader. Riv (eller smula) fetaosten och mozzarellan fint. Blanda osten med mjölk, ägg samt hackade örter. Smaka av med salt och peppar, men var försiktigt med saltet, då fetaosten kan vara rätt salt i sig. Tag fram ett filodegsark i taget. Täck över resterande ark med en fuktig handduk så de inte torkar ut. Dela arket på mitten (tag INTE mindre filodeg per rulle, då spricker de och ostkrämen rinner ut) och lägg en liten klick ostblandning på varje del (tag inte för mycket, även då smiter osten ut). Vik in kanterna och rulla ihop till en cigarrformad rulle (se till så att kanterna viks in fler gånger än en). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt tills en plåt är klar, men se till att rullarna inte ligger för nära varandra. Pensla med smält smör och strö över sesamfrön. Baka direkt i ungefär 20 minuter, eller tills rullarna är gyllenbruna. Misströsta inte om ost fortfarande smiter ut, den stelnar till när rullarna svalnar! Servera och se glad ut!

Fortsätt rulla rullar och baka eftersom (om ni gör färre än jag gjorde så tar det inte så lång tid). Om man vill göra dessa i förväg går det jättebra att frysa dessa och sedan tina på en bit hushållspapper.

Tilltugg värdigt en 30-åring

Det har varit väldigt tyst här i veckan, nästan oroväckande tyst. Men det betyder inte att jag slutat laga mat, baka och pyssla. Jag har bara gjort väldigt mycket i smyg! Jag har helt enkelt fixat, donat och laddat inför mannens 30-års fest. En överraskningsfest som tog fart precis när han klev av planet efter 5 veckor i USA!!! Då hade det ju helt klart förstört överraskningsmomentet lite om jag lagt ut det hela på bloggen i förväg.

Kanderade mandlar

Så, när vi nu så smått börjat hämta oss efter en mycket lyckad fest så är det dags att börja dela med sig av kvällens ätbara inslag. Det hela gick i Meze-tema och jag försökte även få in lite av mellanöstern-medelhav tänket i drinktilltuggen och gjorde dessa kanderade mandlar. De blev så goda att jag var tvungen att ställa dem långt borta från köket medan jag fixade resten av maten, annars hade det inte varit några kvar till kvällen! Blandningen av sött, salt och lite starkt var väldigt bra, men i framtiden kommer jag säkert ändå leka med smaksättningen.

Pikanta kanderade mandlar

3 dl sötmandel (går säkert lika bra med blandade nötter)
3 msk ljus sirap
1.5 msk råsocker
0.5 tsk salt - ev lite mer
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Blanda sirap, socker och kryddor i en kastrull. Låt koka upp och koka ihop några minuter. Blanda i mandlarna och lägg snabbt ut på plåten. Separera mandlarna så gott det går. Rosta i ugnen i ca 15 minuter, rör om efter halva tiden (då kan man också dela lite mer på mandlarna). Låt svalna på plåten, bryt sedan loss och lägg i en skål.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the Den röda tråden blog archives for February, 2011.