Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Lamggrytan som inte ville fastna på bild

Efter att ha bläddrat i Bonniers kokbok från 80- 00- och 10- talet så kan man konstatera att förmågan att lägga upp mat och fotografera den så att den ser aptitlig ut har utvecklats en hel del. För att inte tala om pappas riktigt gamla Vår kokbok där man på sin höjd kan få en tecknad bild till sitt recept.

Matbloggar är (ofta) en outtömlig källa till fantastiska bilder, men helgens gryta var för brun, och vintermörkret för djupt för att jag någonsin skulle kunna göra den rättvisa med ett foto. Ni skulle ju kunna få en tecknad bild, men risken är då att inlägget skulle dröjt lite väl länge. Ni får helt enkelt tänka er en härligt mustig lammgryta (brun såklart), med färgklickar av vita bönor och röd grillad paprika. Lägg till en härlig doft av varma kryddor (det är alltid lika svårt att få med på bild). Tänk er att det bredvid ligger en fin skålformad portion bulgur och att klick turkisk yoghurt toppar grytan. Kanske börjar det vattnas i munnen nu? Om inte, lägg till en grön färgklick bestående av ångad broccoli!

Den här grytan var ett fall av “städa ur kyl och frys” så om jag skulle planerat den i förväg hade jag nog använt mig av harissa istället för färsk chili samt körsbärstomater på burk istället för passerade tomater. Så det är bara att lägga till och dra ifrån efter tycke och smak

Café Beirut-kryddad Lammgryta med vita bönor och grillad paprika

ca 800 g grytbitar av lamm (eller en lammstek som du skär i grytbitar)
1 msk Café Beirut kryddblandning*
1 msk paprikapulver
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (med lite av kärnorna)
olja att steka i
1 dl vitt vin
2 dl Mutti passata + 2-3 dl vatten (eller 1 burk körsbärstomater)
1 dl stark ajvar relish
10 soltorkade tomater
2-4 grillade paprikor (på burk funkar bra)
2-3 dl stora vita bönor (kokta, eller en burk färdigkokta)
1 dl russin
1 tsk socker
salt, peppar

*Kryddblandningen
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika

Gör såhär: Hacka vitlöken fint och skär köttet i 2-3 cm stora biter (om det inte redan är gjort). Hetta upp olja i en kastrull, bryn köttet tillsammans med kryddorna, chilin och vitlöken. Tillsätt de soltorkade tomaterna, passerade tomater, ajvar relish, vin och vatten. Låt koka upp och låt sedan puttra tills köttet är riktigt mört (kanske 2 timmar? här puttrade det på i nästan 4). Tillsätt sockret och smaka av med salt och peppar. Om såsen nu är lite för rinnig så koka ett tag utan lock så att såsen reduceras. Skär de grillade paprikorna i bitar. Tillsätt dem tillsammans med vita bönor och russin och låt allt bli varmt. Servera med turkisk yoghurt, bulgur och någon god grönsak.

Tags: , , , ,

2 Responses to “Lamggrytan som inte ville fastna på bild”

  1. February 24th, 2011 at 17:50

    tina says:

    Jag röstar för tecknad bild!!

  2. February 25th, 2011 at 11:21

    Lotta Agholme says:

    Hi hi! Ja, det kanske blir min nya grej, tecknade bilder istället för foton!

Leave a Reply


Sök i Bloggen