Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for December, 2010

Tryfflar till nyår kanske?

Chokladtryfflar är ju fantastiskt gott, och även om jag gärna äter dem året runt så är det främst till jul som det bjuds hemgjorda. Men tryfflar är ju lika mumsigt att äta till champagnen på nyår. Eller varför inte ta med en ask till värden/värdinnan om du har turen att vara bortbjuden på kalas!

Tryfflar x4

Denna tryffelsamling består bland annat av en av förra årets favoriter, jordnötsbollarna, men även härliga tryfflar med apelsin och havssalt (rullade i rostade kokosflingor), chokladtäckta glöggrussin med mandelmassa (där russinen kom från årets glöggsats) samt torkad frukt och nötter doppad i mörk choklad.

Recepten då? Ja, de är enkla men beskrivningar kommer här nedanför!

Tryfflar med apelsin och havssalt

150 g mörk choklad
1.5 dl vispgrädde
Skalet av en halv apelsin, 1 msk saft
1 tsk havssalt
kokos att rulla i

Gör såhär: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och tillsätt apelsinskal och -saft. Häll över chokladen och rör tills det blir en jämn smet. Tillsätt havssaltet när smeten svalnat något. Ställ sedan kallt och låt stelna. Rulla kulor och rulla sedan i kokos som rostats försiktigt i torr stekpanna. Förvara svalt.

Chokladtäckta glöggrussin med mandelmassa

50 g glöggindränkta russin (har du inga kvar från hemlagad glögg går det säkert bra att lägga dem i blöt i lite kvarlämnad köpeglögg)
100 g mandelmassa
ca 100 g mörk choklad

Gör såhär: Riv mandelmassan grovt och knåda sedan ihop med russinen. Rulla sedan till bollar och låt stelna i frysen. Smält chokladen i vattenbad eller i micron och doppa sedan kulorna. Låt stelna på bakplåtspapper.

Torkad frukt och nötter doppad i mörk choklad

100 g torkad frukt (russin/aprikoser/fikon)
100 g nötter/mandel
ev lite äppeljuice
ca 100 g mörk choklad

Gör såhär: Hacka frukten och nötterna fint. Blanda och knåda ihop till små bollar. Om det är svårt att få dem att hålla ihop kan man tillsätta lite äppeljuice. Doppa sedan i smält mörk choklad. Låt svalna på bakplåtspapper och dekorera med lite kokos.

Den snabba, starka senapen!

Julstöket och därmed julkänslorna har inte riktigt kommit igång här, då jag har jobbat lite väl mycket den senaste tiden. Vilken tur att jag då fick en superrecept på en stark och god senap som man dessutom kan fixa på ett kick! Perfekt när man kommer hem vid 4-tiden dagen innan julafton. Här smaksätter man med både kaffe och whiskey och lite sirap får stå för sötman. Riktigt med riv utlovades av A, och rivig blev den verkligen. Nu återstår bara att traditionsenligt göra julgodis medan man väntar på att skinkan ska bli klar för smakprov!

Julsenap

Den riktigt starka senapen

35 g bruna senapsfrön
4 msk starkt kaffe (varmt)
0.75 dl colmans senapspulver
2 msk whiskey
0.5 msk balsamvinäger
2 msk mörk sirap (ev något mer)
salt

Gör såhär: Mortla senapsfröna (alt mixa dem i en mixer!) och blanda med kaffet. Tillsätt sedan senapspulver, whiskey, balsamvinäger och sirap. Smaka av med salt och tillsätt ev lite mer sirap om du vill ha den lite sötare.

Här kommer årets variant på saffransbiscotti

Det var min fikavecka på jobbet, och av någon anledning så är kollegornas förväntningar på mitt fredagsfika alltid skyhöga. Jag lurade på en julig variant på cheesecake (tips mottages tacksamt) men tiden rann iväg och jag bestämde mig för att bjuda på mina redan färdigbakade saffransgifflar. Men, det kändes lite futtigt och jag drog till med ett biscottibak en torsdagskväll efter stallet. Nog för att biscotti är relativt snabbakat, men klockan hann ändå bli halv tolv innan det var dags för dem att torka på eftervärmen i ugnen.

Jag var inte riktigt nöjd med citrussmaken förra året, så i år drog jag till med rivet apelsinskal och cointreau. Det blev riktigt bra kan jag lova! Kanske lite hårda, men passar då perfekt att doppa i glögg, varm choklad, kaffe eller varför inte grappa?

Saffransbiscotti 2010

Saffransbiscotti 2010

30-40 stycken

100 g sötmandel
1 paket (0,5 g) saffran
1-1.5 msk cointreau (apelsinlikör)
250 g vetemjöl (ca 4 dl)
180 g socker (2 dl)
1 knivsudd vaniljpulver
1 apelsin (det rivna skalet, ät sedan upp apelsinen)
1 nypa salt
0.5 tsk bakpulver
2 ägg

Gör såhär:
Häll upp apelsinlikören i en liten skål och häll i saffran. Låt dra ett tag. Skålla och hacka mandeln grovt. Blanda de torra ingredienserna, mandeln och apelsinskalet i en bunke. Tillsätt ägg och saffran/cointreau blandningen och knåda till en deg. Rulla ut degen till två avlånga rullar. Grädda ca 20-25 minuter i 175 grader. Tag ut längderna och skär i sneda remsor. Sänk värmen till 120 grader och låt biscottin torka (ca 20-30 minuter eller över natt på eftervärme).

Ett litet middagstips!

Nog för att vi äter mycket god mat här hemma, men gårdagens middag tror jag är svårslagen. Hemma lite sent efter jobbet överraskade fina mannen med där här fiskkakorna, från allas vår Hemmafru, Lotta Lundgren. Vi mmm:ade och njöt i fulla drag och konstaterade att hennes kokbok är ett måste som gemensam julklapp (det var nog framförallt jag som konstaterade det i och för sig)!

Ibland är det bara att lägga ner alla sina försök att själv hitta på fiffiga rätter och njuta av att andra är så bra på just det!

Julbaket är äntligen igång!

julbak2010

När jag var liten så bakades det alltid pepparkakor och lussekatter till första advent. De många andra traditionella kakorna kunde vänta, men inte just pepparkakor och lussekatter. Några år har jag köpt pepparkakor till första advent för att sedan baka någon vecka efter. Vilket resulterar i en hög med köpekakor som är kvar i januari. I år hann jag inte heller med att baka till första advent, men struntade i att skaffa något substitut utan drog igång ett rejält bak i helgen istället.

När det gäller lussekatterna så tog jag mitt väl beprövade recept på kanelbullar, dubblade receptet och ersatte kardemumma och vaniljpulver med tre påsar saffran. Saffranen stötte jag med lite socker och lät dra i vodka. För att pigga upp saffransbaket så gjorde jag gifflar på halva degen.

Jag kavlade ut den i två fyrkanter (lite för tjockt kan jag tycka i efterhand) och bredde på smör blandat med vaniljpulver. Sedan sporrade jag ut trekanter och lade på en klick riven mandelmassa och antingen hackad suckat eller några russin i den tjocka änden. Sedan rullande jag ihop dem (se till att skarven hamna under) och innan gräddning blev de penslade med ägg och fick lite pärlsocker på sig. En bra deg, rikligt med saffran och lite mandelmassa på det, det kan ju inte bli fel!

Pepparkakor

Pepparkaksdegen kan jag ju inte kompromissa med, utan det blev återigen mammas recept. Även i år fick jag lite hybris och gjorde hela receptet. Vi har bakat ett gäng plåtar, ätit lite mer än vad magen gillar och ändå finns det mer än två tredjedelar kvar. Det finns pepparkaksdeg att hämta med andra ord!

Jordärtskockssoppa - säg det fort tre gånger!

Varje gång jag tittar ut genom fönstret dessa dagar så blir jag alldeles glad, för det är så fint med all snö. Många klagar på snön i dessa tider, men jag blir bara barnsligt glad. Jag har alltid gillat snö och kommer nog alltid göra det. Möjligen får jag äta upp det den dag jag blir stor, flyttar till hus och får skotta, men jag återkommer i så fall.

Det kan trots allt vara trevligt att ha en soppa att värma sig med dessa kalla dagar och då vi ätit våra favoritsoppor lite väl många gånger i höst så var det dags att testa något nytt. Det var också på tiden att stifta bekantskap med en ny rotfrukt, jordärtskockan. Först gick tanken till kronärtskocka (inte rätt) och sedan så gjorde jag en tankevurpa och förknippade dem med rotselleri. Men de ser inte alls ut som en jordig hjärna. Kronärtskockan är ganska liten, knölig och svårskalad. Lite som ingefärsroten. Lite snabbt googlande ger mig informationen att växten är en blomma, besläktad med solrosen och att rötterna (knölarna) lagrar inulin istället för stärkelse. Till den uttömmande informationen tillägger jag att det går alldeles utmärkt att laga soppa på! Receptet är hämtat från en gammal Jamie Oliver-bok med bara smärre förändringar (som att ett par palsternackor följde med)

Jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa

4-5 portioner
500 g jordärtskockor
2-3 stora potatisar, eller 5 små
2 små palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk torkad timjan
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
150 g mascarpone ost
salt, peppar

Hassenötter till servering

Gör såhär: Skala och tärna alla rotfrukter, skala och hacka löken och vitlöken. bryn löken i lite smör och tillsätt sedan rotfrukterna och fräs någon minut till. Tillsätt vatten, buljongtärningar och timjan. Låt koka ca 30 minuter tills alla rotfrukter är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt mascarponen. Låt koka upp igen så att osten smälter. Smaka av med salt och peppar och strö över hackade hassenötter vid servering. Njut gärna med frasiga baguetter.

Finaste chokladkalendern till finaste mannen!

Min november var en mörk månad. Ingen energi eller skaparlust i köket. Stress som kanske var verklig, kanske bara självupplevd. Nu är i alla fall julmånaden här, och i och med all snö och alla fina ljus så börjar energin så sakteliga komma till baka. Sicken tur, nu när det är dax för allt julbak!

När jag var liten så fick jag ingen chokladkalender. Inte ens vid jul kunde mina föräldrar tänka sig att tillåta mig äta choklad varje dag. När jag blev äldre så började det ruckas på reglerna och mina småsyskon fick såklart chokladkalendrar. Men inte var mamma orättvis inte, så från ungefär 20 års ålder fick jag också en chokladkalender varje första advent. Tyvärr insåg jag då att chokladen i dessa kalendrar inte var speciellt god.

Chokladkalender 2010

När det nu var dags för mig att överraska fina mannen med en chokladkalender så var jag ju tvungen att göra den lite lyxigare. Sagt och gjort hastade jag igår iväg och inhandlade byggmaterial till kalendern, samt tryfflar och något extra till sista “luckan”. Med tanke på att jag pysslande in till sena natten igår så var det nog tur att jag inte ställde mig och bakade tryfflarna själv. Men nästa år, då kalendern redan står färdig så kan det bli hemrullade tryfflar också. Känner ni er lite pyssliga så tipsar jag om ett recept på hallontryffel.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the Den röda tråden blog archives for December, 2010.