Archive for November, 2009
Såhär kan man också laga sin middag…
I. Ägna en kväll åt att förbereda en mumsig (?) tonfisklasagne för morgondagen.
II. Ställ ut lasagnen att svalna på balkongen, sukta lite efter den.
III. Låt lasagnen stå kvar på balkongen dagen efter.
IV. Kom hem hungrig, stressad och väldigt sugen på lasagnen.
V. Upptäck att kajorna tagit sig in i lasagnen och glatt mumsat på den.
VI. Bli mycket irriterad och lätt hysterisk medan du försöker komma på något annat att laga på ca 10 minuter.
VII. Släng in trattkantareller i micron samtidigt som du sätter på pastavatten.
VIII. Hacka en rödlök och kantarellerna, fräs i lite smör, tillsätt en bit St Agur (eller annan lämplig grönmögelost), cremefraiche eller turkisk yoghurt och smaka av med salt o peppar.
IX. Ät i all hast, men ha tid att känna efter att det blev riktigt gott
X. Mynta uttrycket “Att laga mat för Kajorna” som substitut för “att elda för kråkorna”.
Nu tappade jag matinspirationen en smula… Hoppas den återvänder snart, annars blir det en tråkig december på bloggen.
Man ska inte underskatta varma mackor!
Fördelen med att jobba hemifrån ibland är att man kan pigga upp lunchlådan litegrann, jämfört med i det knapphändiga köket på jobbet. Den här dagen serverades det härlig potatis- och purjolöksoppa i lunchlådan och jag passade på att göra ett par varma mackor. Gott bröd (vad annars) med champinjoner och tomater under ett täcke av ost, toppat med basilika och oregano. Enkelt och supergott. Med risk för att lunchen blir lite väl lång….
Första-daten middag i repris
Kvällen då jag och min sambo träffades (en gång för länge sedan) hade jag bjudit in mig själv till honom på middag. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men inte bangade han inte! Med tanke på resultatet så gjorde han också riktigt bra ifrån sig. Och hur kan man egentligen misslyckas när man bjuder på dessa biffar? Vi har lagat dem otaliga gånger därefter och tycker de är lika goda varje gång. Kanske är nostalgin kryddan som gör dom extra speciella?
Fetaostbiffar med oliver
4 portioner
400 g nötfärs
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
100 g oliver (jag hade inga oliver idag, så det blev soltorkade tomater istället)
1 ägg
salt, peppar
100 g fetaost
Gör såhär:
Hacka lök, vitlök och oliver. Blanda med färsen och tillsätt ett ägg. Salta och peppra. Dela färsen i åtta delar och platta ut till en tunn rundel. Skär fetaosten i tärningar och lägg en bit på varje rundel. Vik ihop varje rundel så att fetaosten göms och forma till en biff. Stek i smör. Servera med pasta eller bulgur, en härlig sallad och en yoghurtsås. Varför inte göra en Tsatsiki?
Lugnet före jul-attacken!?
Hemma igen efter en lugn helg hem-hemma. Ett par burkar havtornsmarmelad rikare (ska bli mycket spännande att testa) och en försmak på julen (kommer mer om det sen) i bagaget. Mycket prat och mycket mat. Ingen mat som fastnade på bild, men det kommer igen och då ska jag dela med mig.
Annars så laddar jag mest inför julmånaden, då jag har massor av saker jag “måste” baka och fixa. Traditionist - javisst! Ska ge mig på ett litet juligt inlägg om dagen under December, fram till julafton. Lite som en julkalender. Så det blir nog lite lugnare här någon vecka till. Men misströsta inte, jag har inte tröttnat, jag bara laddar!!!
Nu har jag samlat mig.
Eller… i alla fall mina mer ordnade och lyckade recept. De finns numera under fliken “hitta recept” uppe till höger. Där finns mina mer utförligt beskrivna recept samlade i kategorier och kommer såklart uppdateras framöver. Kolla gärna in sidan.
Är det bra? Är det något du saknat? Saknar du något annat? Hör av dig genom att lämna en kommentar på sidan eller nåt! Funderar även på lite fler uppfräshningar, men vi får se hur tiden räcker till framöver.
Tjejhelg med massor av mat
Under tiden på Universitetet här i Linköping fick jag förutom en bra ut bildning även riktigt goda vänner. Nu har vi börjat skingras (fortfarande bor vi alla i Sverige i alla fall), men försöker ses en gång per år. Då träffas vi i någon stuga där vi snackar en massa strunt, dricker vin och äter mycket god mat. Denna gång blev det betoning på MYCKET god mat. Jag bjussar på några godbitar.
Fredagskvällen bjöd på en stor hög färska räkor, aioli, romsås, bröd (med STORA hål) och sedan lite ost och kex. Perfekt när alla kommer fram sent och är hungriga till tusen. Och vad P än säger så kan man äta hur mycket räkor som helst. Nästan i alla fall.
Lördagens middag blev lite mer avancerad, då vi hade hela dagen (nåja, en del av eftermiddagen) på oss att fixa. Tapas stod på menyn, men plockmat med blandat ursprung kanske är ett mer exakt ord, då vi slirade iväg ganska bra från det spanska temat.
Bland alla goda rätter fanns bland annat baconlindade dadlar, parmaskinka lindad sparris, gratinerade champinjoner och grillad paprika med halloumi. Vidare hittar man bland annat ugnsbakade rödbetor med chevré, valnötter och balsamicodressing, gorgonzolacremé i salladsblad med granatäppleströssel, ostfyllda dadlar, quesadillas, parmachips, ostdipp, och tapenade.
Den uppmärksamme kan tycka att det var mycket ost. Ost är gott helt enkelt. Man kan också tycka att det är mycket mat. Vi fick en väldigt god rest-lunch kan jag avslöja!
En liten skogspromenad hann vi också med mellan alla måltider, tjejfilmer och spel. Trots fredagens snöoväder hittade vi en hel del fina trattkantareller och även några gula kantareller tittade upp genom snötäcket. Lätthittade! Dessa blev en härlig kantarellmacka när jag kom hem framåt söndagskvällen, vilket räckte bra då jag fortfarande var väldigt mätt!
Och sist men inte minst, tack till mina goda vänner som står ut med mig och min kamera mitt i maten!
På väg till sake-provning
Nu ska jag strax iväg på sake-provning på stans bästa sushi-restaurang, Nori. Tillhörande mat och en guidning genom japansk mat- och dryckeskultur ingår också. Så mycket mer vet jag inte än, men jag återkommer!
Ibland blir det riktigt bra trots omständigheterna
Den här gången tog jag mig nästan vatten över huvudet när jag skulle till att baka TVÅ olika surdegsbröd från början till slut, under en helt vanlig vardag. Lite så att det fick gå ut över sambon när vissa redskap i köket hade gått och gömt sig (fast han hade FAKTISKT ätit upp lite väl många av kakorna jag bakade häromdagen).
Hursom, den strimma av trötthet och irritation jag hade gick helt över när jag riktigt sent på kvällen äntligen smakade brödet. Det passade mig precis när det gäller saftighet, konsistens och smak. Jag tror att detta kan komma att bli ett klassiskt vardagsbröd här hemma. Ändå höll det på att gå ganska snett…
Det började bra med att jag satte surdegen på morgonen, bra sprutt som det är på den var den bubblig o fin lagom när jag kom hem från jobbet. Inser då att jag “borde” gjort en skållning på morgonen. Struntar i det och slänger i två äpplen istället för att säkerställa saftigheten. Sedan så lägger vågen av när jag är i full färd med att väga upp mjöl. Jag har faktiskt ingen aning om hur mycket vetemjöl det är i degen. Men det måste ha blivit alldeles lagom mycket för det är ett av de saftigaste, mjukaste, lagom grova surdegsbröd jag bakat.
Det andra? Det blev ett nytt försök att få till stora hål, mer om det senare!
Surdegslimpor med äpple och skrädmjöl
Surdegsstart
100 g surdeg (råg)
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
Blanda allt och låt stå i rumstemperatur 8-12 timmar, det vill säga över natt eller en dag på jobbet om du kan tänka dig att baka ett tag framåt natten.
Stora degen
Surdegen från tidigare
2 rivna äpplen
300 g vatten
2 tsk anis - hel
2 tsk fänkål - hel
200 g rågmjöl
100 g skrädmjöl
ca 200-300 g vetemjöl special (här får du testa dig fram, jag återkommer när jag bakat brödet igen)
50 g mörk sirap
10 g salt
Stöt kryddorna i en mortel. Blanda allt utom saltet och knåda långsamt i maskin ca 15 minuter. Öka hastigheten, tillsätt saltet och knåda ca 3-5 minuter till. Låt degen jäsa i bunken 3-5 timmar, stjälp upp på mjölat bakbord och vik ihop försiktigt några gånger. Dela degen på fyra, vik inop och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt inne och en oöm plåt i botten. Sätt in bröden på den varma plåten (2 i tagen funkar bra hos mig) samtidigt som du lägger en isbit på den undre plåten och sänk värmen till 225 grader. Öppna ugnsluckan efter ca 15 minuter för att vädra och sätt då in en termometer i brödet (om du har). Grädda tills innertemperaturen når 98 grader (ca 30-40 min) och vädra ytterligare två gånger under tiden. Låt svalna på galler om du kan hålla dig. Skär dig annars en skiva och njut med smör!
Är less verkligen more?
Har jag äntligen lärt mig att less is more? Att inte slänga i allt jag tycker om på en gång, bara för att jag tror det kan bli ännu godare? Eller är det bara så att “dom där” på andra sidan Atlanten (läs amerikaner) bara är snäppet värre än jag när det gäller att blanda allt gott (onyttigt?) på en och samma gång?! Vem vet. Det enda jag kan säga att jag tog ett recept på från Everything cookies (som namnet antyder innehåller dom ALLT man kan tänka sig) från “Joy of baking” (som jag surrat om tidigare). Sedan så tog jag bort hälften av gojset, halverade resten och ändrade om litegrann. Slutresultatet blev dessa oemotståndliga kakor.
Chocolate chip cookies med pecannötter och veteflingor
20-25 kakor
50 g pecannötter
100 g mörk choklad
100 g smör (rumstempererat)
100 g farinsocker
50 g rårörsocker
2 ägg
150 g vetemjöl
80 g veteflingor
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 knivsudd vaniljpulver (alt 1-2 tsk vaniljsocker)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och rosta pecannötterna ca 10 minuter. Tag ut dem och höj temperaturen till 200 grader. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och smör tills det blir riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett och ett och vispa kraftigt mellan varje. Blanda mjöl, flingor, bakpulver, salt och vanilj i en skål. Vispa sedan ner det snabbt i äggsmeten. Vänd till sist ner chokladen och nötterna utan att röra om allt för mycket. Klicka ut kakor på en plåt och lämna GOTT om mellanrum. Platta ut kakorna något, så de är ca 1 cm tjocka. Grädda i 10-12 minuter, tills de är gyllenbruna i kanterna. Låt vila några minuter på plåten innan de får svalna på galler.
Upptäckte till min stora glädje att alla ingredienser på Joy of baking är översatta till gram och temperaturer till celsius. Roligt lite mer åt det lustiga hållet är att de är väldigt exakta och vill bland annat att jag ska sätta ugnen på 177 grader och ta 113 gram smör…