Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Ibland blir det riktigt bra trots omständigheterna

Den här gången tog jag mig nästan vatten över huvudet när jag skulle till att baka TVÅ olika surdegsbröd från början till slut, under en helt vanlig vardag. Lite så att det fick gå ut över sambon när vissa redskap i köket hade gått och gömt sig (fast han hade FAKTISKT ätit upp lite väl många av kakorna jag bakade häromdagen).

Hursom, den strimma av trötthet och irritation jag hade gick helt över när jag riktigt sent på kvällen äntligen smakade brödet. Det passade mig precis när det gäller saftighet, konsistens och smak. Jag tror att detta kan komma att bli ett klassiskt vardagsbröd här hemma. Ändå höll det på att gå ganska snett…

Ett riktigt gott bröd!

Det började bra med att jag satte surdegen på morgonen, bra sprutt som det är på den var den bubblig o fin lagom när jag kom hem från jobbet. Inser då att jag “borde” gjort en skållning på morgonen. Struntar i det och slänger i två äpplen istället för att säkerställa saftigheten. Sedan så lägger vågen av när jag är i full färd med att väga upp mjöl. Jag har faktiskt ingen aning om hur mycket vetemjöl det är i degen. Men det måste ha blivit alldeles lagom mycket för det är ett av de saftigaste, mjukaste, lagom grova surdegsbröd jag bakat.

Det andra? Det blev ett nytt försök att få till stora hål, mer om det senare!

Surdegslimpor med äpple och skrädmjöl

Surdegsstart
100 g surdeg (råg)
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda allt och låt stå i rumstemperatur 8-12 timmar, det vill säga över natt eller en dag på jobbet om du kan tänka dig att baka ett tag framåt natten.

Stora degen
Surdegen från tidigare
2 rivna äpplen
300 g vatten
2 tsk anis - hel
2 tsk fänkål - hel
200 g rågmjöl
100 g skrädmjöl
ca 200-300 g vetemjöl special (här får du testa dig fram, jag återkommer när jag bakat brödet igen)
50 g mörk sirap
10 g salt

Stöt kryddorna i en mortel. Blanda allt utom saltet och knåda långsamt i maskin ca 15 minuter. Öka hastigheten, tillsätt saltet och knåda ca 3-5 minuter till. Låt degen jäsa i bunken 3-5 timmar, stjälp upp på mjölat bakbord och vik ihop försiktigt några gånger. Dela degen på fyra, vik inop och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt inne och en oöm plåt i botten. Sätt in bröden på den varma plåten (2 i tagen funkar bra hos mig) samtidigt som du lägger en isbit på den undre plåten och sänk värmen till 225 grader. Öppna ugnsluckan efter ca 15 minuter för att vädra och sätt då in en termometer i brödet (om du har). Grädda tills innertemperaturen når 98 grader (ca 30-40 min) och vädra ytterligare två gånger under tiden. Låt svalna på galler om du kan hålla dig. Skär dig annars en skiva och njut med smör!

Leave a Reply


Sök i Bloggen