Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Är less verkligen more?

Har jag äntligen lärt mig att less is more? Att inte slänga i allt jag tycker om på en gång, bara för att jag tror det kan bli ännu godare? Eller är det bara så att “dom där” på andra sidan Atlanten (läs amerikaner) bara är snäppet värre än jag när det gäller att blanda allt gott (onyttigt?) på en och samma gång?! Vem vet. Det enda jag kan säga att jag tog ett recept på från Everything cookies (som namnet antyder innehåller dom ALLT man kan tänka sig) från “Joy of baking” (som jag surrat om tidigare). Sedan så tog jag bort hälften av gojset, halverade resten och ändrade om litegrann. Slutresultatet blev dessa oemotståndliga kakor.

Kaka!

Något att doppa i ett glas mjölk?

Chocolate chip cookies med pecannötter och veteflingor

20-25 kakor
50 g pecannötter
100 g mörk choklad
100 g smör (rumstempererat)
100 g farinsocker
50 g rårörsocker
2 ägg
150 g vetemjöl
80 g veteflingor
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 knivsudd vaniljpulver (alt 1-2 tsk vaniljsocker)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och rosta pecannötterna ca 10 minuter. Tag ut dem och höj temperaturen till 200 grader. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och smör tills det blir riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett och ett och vispa kraftigt mellan varje. Blanda mjöl, flingor, bakpulver, salt och vanilj i en skål. Vispa sedan ner det snabbt i äggsmeten. Vänd till sist ner chokladen och nötterna utan att röra om allt för mycket. Klicka ut kakor på en plåt och lämna GOTT om mellanrum. Platta ut kakorna något, så de är ca 1 cm tjocka. Grädda i 10-12 minuter, tills de är gyllenbruna i kanterna. Låt vila några minuter på plåten innan de får svalna på galler.

Upptäckte till min stora glädje att alla ingredienser på Joy of baking är översatta till gram och temperaturer till celsius. Roligt lite mer åt det lustiga hållet är att de är väldigt exakta och vill bland annat att jag ska sätta ugnen på 177 grader och ta 113 gram smör…

Leave a Reply


Sök i Bloggen