Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Improvisationsrätt när den är som bäst

Allt som oftast lagar jag mat efter recept som jag ändrar lite (en hel del) under resans gång. Okej då, jag använder receptet som en utgångspunkt och sedan så improviserar jag mig framåt. Det är mycket sällan jag improviserar fram en rätt HELT från grunden, speciellt nu när internet har så många recept att erbjuda.

Idag hände dock det ovanliga. Jag improviserade fram en Asiatisk sopp/gryta med lax. Det näst roligaste med att laga såhär är att man får testa och “dutta” sig fram med smakerna tills det blir som man tänkt sig. Det allra roligaste är när det faktiskt blir så gott som man tänkt sig, eller ännu bättre. Som idag.

Laxsoppa

Lax i kokosmjölk med chili, koriander och lime

4 portioner
2 röda lökar
2 stora morötter
200 g sockerärter/sugarsnaps
1 lime (skal+saft)
2 cm färsk ingefära
2 tsk malen koriander + färsk
2 tsk sambal oelek alt. färsk hackad chili
1-2 tsk socker
1 msk fisksås (ev mer)
500 g laxfilé
1 burk kokosmjölk
ca 2 dl vatten
1 paket äggnudlar

Gör såhär:
Sätt på vatten till nudlarna. Riv skalet av limen, riv ingefäran. Koka upp kokosmjölken med vattnet och tillsätt limeskal och -saft, saften av ingefäran, koriander och sambal oelek/chili. Låt puttra ett tag så att smakerna kommer fram. Under tiden skalar och klyftar du löken samt skalar och strimlar morötterna tunt. Smaka av såsen med fisksås och socker. Tillsätt grönsakerna och låt koka några minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Skär laxen i små kuber, salta lätt. Tillsätt laxen och sockerärtorna till grönsakerna, låt koka 2-3 minuter tills laxen är klar. Samtidigt kokar nudlarna, som tar ungefär lika lång tid. Häll av nudlarna och spola dem snabbt med lite vatten. Portionera upp nudlarna i botten på fyra skålar, fyll på med laxsoppan och toppa med lite färsk koriander!

2 Responses to “Improvisationsrätt när den är som bäst”

  1. November 11th, 2009 at 10:16

    mamma says:

    Det där låter verkligen gott! Har skrivit ut receptet och ska prova det till helgen!

  2. November 11th, 2009 at 10:58

    Lotta Hellström says:

    Vad roligt! Mer god mat vankas nästa helg också!

Leave a Reply


Sök i Bloggen