Archive for March, 2009
Söndagsbrunch med våfflor
Hemma igen (efter lite strul med inställda flyg och en extra natt i Bergamo), efter en underbar vecka med fantastisk skidåkning och mycket god mat. En längre rapport från Val Gardena (Dolomiterna) kommer snart, när jag fått del av alla bilder som togs. En sak är säkert, jag vill tillbaka och kan verkligen varmt rekommendera en skidresa dit.
Idag blev det en rejäl sovmorgon, och att vi bytte till sommartid gjorde ju inte saken bättre. Då passade det utmärkt med en våffel-brunch. I min jakt på den perfekta våffelsmeten så gjorde jag en jäst-baserad smet som fick stå över natten. Jag är inte helt övertygad (tyckte den hade lite eftersmak av jäst) men de blev väldigt frasiga. När jag hittat rätt kommer det ett recept. Tillbehören fick däremot topp-betyg. Kesella med lite vaniljpulver och socker, tinade blåbär, mango och lite hemlagad hallonsylt. Det är lite skönt att vara hemma igen.
Våfflor!
Torsdag. Ärtsoppan och Pannkakans dag. Men idag blev jag fruktansvärt sugen på våfflor och insåg att det är mindre än en vecka till våffeldagen. Då jag dessutom är utomlands och inte alls få chansen att äta våfflor. So, here we go!
Jag vill gärna ha riktigt frasiga våfflor. Jag har fått tipset om detta recept, men då det ska stå över dagen/natten så får det bli en annan gång. Återkommer när jag har testat. En massa vispgrädde funkar ju alltid, men det kändes inte helt rätt såhär en torsdagskväll. Hittade några recept med ägg och bakpulver som sade sig vara frasiga. Sen vill jag vara lite nyttig också, så därför slänger jag i lite dinkel-fullkornsmjöl. En salig röra av recept helt enkelt. Som vanligt.
Dinkelvåfflor
Räcker till 4 våfflor
1 ägg
1.25 dl mjölk
0.5 dl dinkelfullkornsmjöl
0.5 dl vetemjöl (eller 1 dl dinkelsikt)
1 tsk bakpulver
1 msk smält smör
en gnutta salt
Gör såhär:
Dela äggula och äggvita. Vispa gulan med mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och salt, vispa ner i mjölken. Tillsätt smöret. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vänd ner i smeten. Grädda! Idag fick retro-våffeljärnet komma fram!
Lite självplockade blåbär fick bli en snabb sylt och istället för grädde blev det snabbt avrunnen yoghurt med vaniljpulver och lite honung.
Hur blev de då? Nja, direkt från järnet var de ganska frasiga, men de höll sig inte toppenbra. Däremot var de fasta, smakade mumsigt och mättade gott. Bra vardagsvåfflor helt enkelt. Om om någon undrar så grundade jag med ärtsoppa. Till lunch. Det räknas väl??
It´s Alive!
Ja, datorn alltså. Själv har jag drabbats av en dunderförkylning och orkar knappt masa mig från soffan. Men sambon kom hem med Ben and Jerry glass (New York Super Fudge Chunk, tror det är favoriten faktiskt) till min onda hals. Visst är han toppen!
Måste säga att det har gått väldigt snabbt från söndagens “hjälp min dator startar inte - ånej hårddisken har kraschat” till dagens nyinstallerade (snabbare OCH större) hårddisk. Har däremot en massa jobb att installera program och föra över filer (från när jag nu gjorde en backup senast). Då passar det bra att krypa upp i soffan med min lilla vita MacBook och mumsa på glass som lenar halsen under tiden.
På lördag bär det av till Val Gardena (Dolomiterna, Italien) och jag återkommer med recensioner om både åkning och mat. Nya brädan står redo att kasta sig ner för backarna!
Till slut, dagens tips: Gör en backup lite då och då!
Den bästa Pizzadegen
“Alla” som bakar egen pizza har väl egentligen ett favoritrecept på pizzadeg, kanske även ett hemligt superrecept på tomatsås? Och helt klart favoritpålägg. Jag vill ha min pizzabotten med krispiga kanter och ordentligt gräddad hela vägen. Jag har kommit fram till två knep som fixar detta. Durumvetemjöl (ja, sån man gör pasta med) och varm plåt. Såhär gör jag min pizzadeg:
10 g jäst
200 g (2dl) vatten
25 g (ca 2 msk) olja
65 g (ca 1 dl) durumvetemjöl
240 g (ca 4 dl) vetemjöl
5 g salt
Lös jästen i vatten. Blanda i olja och mjölerna, knåda ordentligt. Ha i saltet och knåda lite till. Låt jäsa ca 1 timme. Om du har bråttom kan du ta lite mer jäst och korta ner jästiden. Blir det pizza på en vardag brukar jag göra degen på morgonen och låta den jäsa i kylen över dagen. Då är pizzadegen klar när man kommer hem på kvällen!
Sätt på ugnen (t.ex. 225 grader) och sätt in en plåt. Dela degen i två, knåda lite försiktigt och kavla ut två pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper och ha på alla dina favvo-ingredienser. För sedan över pizzorna (en i taget exempelvis) på den varma plåten (lättast är om du har pizzan på en plåt och bara hasar över hela bakplåtspappret) och grädda ca 15 minuter.
Idag blev det en pizza med lufttorkad skinka, oliver och mozarella, den andra fick rökta musslor, grön sparris och grevé ost. Tyvärr la min dator av precis, så bilder får komma en annan dag! Använd fantasin!
Älggryta “All inclusive”
-Här skulle det sitta en bild på älggrytan-
Men. Grytan var alldeles för god, vi var alldeles för hungriga och sällskapet alldeles för trevligt. Däremot finns det rester, så det kan dyka upp en snygg uppläggsbild en annan dag. Detta är alltså grytan jag började kokade igår, vars dofter retade mig hela kvällen. Detta är ett rejält recept och räcker till sisådär 8 personer. Eller så kan man äta den flera dagar i rad och det är inte illa det heller.
Älggryta “All inclusive”
Ingredienser dag 1:
1.2 kg grytbitar av älg/fransyska eller annan mindre fin del
2 morötter
2 små palsternackor
1 gul lök
2 vitlökslyftor
2 dl rödvin
vatten
2 msk soja
2 msk worcestersås
1 msk viltfond
2 lagerblad
några grönpepparkorn
0.5 dl gelé
smör, salt, peppar
Gör såhär:
Om älgen inte redan är skuren i grytbitar, så är det dax att göra det. Bryn sedan lite i taget i en stekpanna med smör, salta och peppra försiktigt (det blir ganska kryddigt ändå) och lägg åt sidan. Skala och skiva lök, morötter och palsternacka, dela vitlöksklyftorna i lite mindre bitar. Fräs alltsammans i smör i en stor gryta. Tillsätt vin, vatten, soja, worcestersås och viltfond och låt koka upp. Tillsätt grytbitarna, några grönpepparkorn, lagerblad och gele. Tillsätt mer vatten om det behovs (ska täcka köttet). Koka i 1-2 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Tiden beror lite på vilken del av älgen du har. Häll sedan av grytspadet och fiska upp allt kött ur grytan och lägg ner i spadet. Släng resten. Låt svalna t.ex. ute på balkongen (eller i rumstemperatur o sedan in i kylen) och låt stå tills nästa dag.
Ingredienser dag 2:
2 chorizo eller annan stark korv
Några soltorkade tomater
4 stora (eller fler små) champinjoner
1-2 dl oliver
1 äpple
Gör såhär:
Koka upp grytan igen. Skiva dela chorizo, tomater och champinjoner i lagom stora bitar. Tillsätt allt förutom äpplet till grytan och låt koka ca 15-20 minuter. Tärna äpplet och tillsätt precis innan servering. Servera förslagsvis med ris.
Fredagsförberedelser
I morgon kommer nya grannarna på middag. Eftersom jag har som vana att träna efter jobbet på fredagar (jobbigaste BodyAttack passet!) så ville jag helst förbereda så mycket om möjligt innan. Sambon hade halvt som halvt lovat älg, så därför puttrar nu en älggryta på spisen. Det doftar ljuvligt, men då jag tänker lägga i lite saker i morgon vid uppkoket (jag klarar absolut inte av saggiga grönskaker i grytor) så kommer receptet senare. En hint är i alla fall att temat verkar bli “allt jag tycker är gott och lite mer som finns hemma”. Det kan ju inte bli fel i en gryta eller?
En efterrätt ska man ju också ha, och äntligen får jag testa en av Daniel Roos fredagsefterrätter. Yoghurtpannacotta blir det denna gång, så den kan stå i kylen tills i morgon. De andra han presenterat verkar också fantastiskt goda, men sen så är han Chefskonditor på Operakällan också. Vad kan gå fel? Receptet är taget rätt av (här vågar jag inte mixtra något) härifrån, men på grund av nötallergi tänkte jag ändra toppingen lite. Kanske limemarinerade hallon och granatäpple, eller ett müsli-crunch eller…. Pannacottan har i alla fall en aldeles lagom balans mellan sötma och syrlighet (ja, jag har slickat skålen!).
Vad blir det för fredagsgott hemma hos dig?
De godaste köttbullarna
För ett litet tag sedan tipsade jag om dessa köttbullar på Lindas alias “Kryddburken” blogg. Det gjorde att många hittade hit till min sida. Fanns det några köttbullar där??? Inte då, och kanske någon blev besviken. Därför kommer receptet nu istället, på köttbullarna som i originalrecept heter skånska men som vi med dijonsenap gjort lite mer franska. Måste också passa på att ge cred till sambon som är en fena på att rulla köttbullar!
Skånsk/Franska köttbullar:
5 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1/2 finhackad lök
400 g köttfärs
2 msk dijonsenap
(alt skånsk, då blir bullarna lite mer svenska)
2 tsk worchiestersås
1 tsk brun farin
1 tsk salt
Gör såhär:
Häll mjölken över ströbrödet och låt svälla några minuter. Hacka löken under tiden och blanda sedan i allt i ströbrödet. Rulla bullar (eller gör biffar om tålamodet tryter, det blir lika gott) och stek i smör.
Servera till exempel med klyftpotatis eller rostade rotfrukter och kanske en kall sås på medelhavsyoghurt med lite senap och rivet äpple.
Avokadohoummus
Nu var det ett tag sedan något nytt dök upp på bloggen. När det är mycket att göra på jobbet och man är bortrest på helgen så blir det inte så mycket gjort hemma. Idag har jag i alla fall varit iväg och storhandlat, efter att sambon och jag planerat mat ett bra tag framöver. Matplanering och storhandlingar har verkligen ökat variationen på maten här hemma. Det är så himla härligt de där första dagarna efter en storhandling då kyl och skåp är fyllda med råvaror.
Väl hemma hade jag lite energi kvar och mixade ihop en avokado-hoummus. Jag testade en (köpt) variant när jag hälsade på brorsan i London och älskade den! Har inte hittat någon liknande här hemma (och hur svårt är det egentligen att göra själv?) så nu var det dax att mixa! Helt fantastiskt gott blev det, så vi får se hur länge den räcker. Till kvällsfika blev det en kopp te och två Finn Crisp med hoummusen. Dock va den så god att jag inte hann fånga dem på bild. Det fick bli en på burken istället. Håll till godo!
Avokadohoummus:
1 burk kikärter (eller 250g hemkokta)
2 vitlöksklyftor
2 msk tahini
1 avokado
2-3 msk citronjuice
2-3 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Salt o peppar
Mixa allt i en blender eller med stavmixer. Tillsätt mer citronjuice/olja/vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Nu kliar det visserligen i bak-fingrarna så snart får assistenten säkert komma ut och luftas igen… I´ll keep you posted.
Inspiration i köket
Tidigare i veckan fyllde jag år, och jag fick massor av fina presenter, flera som anknyter till mitt intresse för bakning och matlagning. Två kokböcker, Leila Lindholms “A piece of cake” och Anna och Fanny “Under valnötsträdet”. Leilas bok har jag bläddrat massor i och suktat efter länge. Under valnötsträdet har jag bara hört talas om men efter en snabb titt så verkar även den fylld av härlig inspiration. Den är dessutom med på årets bokrea!
Nu undrar jag bara hur jag ska hinna få utlopp för alla idéer innan jag försvinner till Australien i nästan två månader (boende på hostel är nog inte optimalt för avancerade experiment i köket). En skidvecka i Dolomiterna ska också hinnas med innan dess och på jobbet är det fullt upp. Ja ja, planera och inspireras kan man ju alltid ändå!
Semmeltisdag #2
Som jag tidigare nämnt har vi i familjen som tradition att äta semlor varje tisdag mellan fettisdagen och påsk (när man egentligen ska fasta). Det är vi tydligen inte ensamma om, traditionen finns till och med beskriven på Wikipedia. Där ser man.
Mitt bloggande om bakning och mat har fått mig att bli mer kreativ och testa nya saker i köket. Därför blir det lite varianter på semlor denna fastemånad. Mandelfyllningen från förra tisdagen blev en sådan hit, så jag körde på samma sak idag. Istället för blåbär i grädden så blev det lite hjortronsylt. Jag tror blåbären blev snäppet bättre, men testa gärna! Om du inte bakat semmelbullar än har jag ett bra recept här.
Mumsig semmelfyllning:
Till två semlor
Inkråmet från två semmelbullar
25 g malen mandel
25 g florsocker - eller efter tycke och smak
1 msk mjölk
1 msk amaretto (eller mer mjölk)
Mosa inkråmet och blanda med resten till en lagom seg massa, fyll bullarna och toppa med grädde, lock och pudra över florsocker.