Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Älggryta “All inclusive”

-Här skulle det sitta en bild på älggrytan-

Men. Grytan var alldeles för god, vi var alldeles för hungriga och sällskapet alldeles för trevligt. Däremot finns det rester, så det kan dyka upp en snygg uppläggsbild en annan dag. Detta är alltså grytan jag började kokade igår, vars dofter retade mig hela kvällen. Detta är ett rejält recept och räcker till sisådär 8 personer. Eller så kan man äta den flera dagar i rad och det är inte illa det heller.

Älggryta “All inclusive”

Ingredienser dag 1:
1.2 kg grytbitar av älg/fransyska eller annan mindre fin del
2 morötter
2 små palsternackor
1 gul lök
2 vitlökslyftor
2 dl rödvin
vatten
2 msk soja
2 msk worcestersås
1 msk viltfond
2 lagerblad
några grönpepparkorn
0.5 dl gelé
smör, salt, peppar

Gör såhär:
Om älgen inte redan är skuren i grytbitar, så är det dax att göra det. Bryn sedan lite i taget i en stekpanna med smör, salta och peppra försiktigt (det blir ganska kryddigt ändå) och lägg åt sidan. Skala och skiva lök, morötter och palsternacka, dela vitlöksklyftorna i lite mindre bitar. Fräs alltsammans i smör i en stor gryta. Tillsätt vin, vatten, soja, worcestersås och viltfond och låt koka upp. Tillsätt grytbitarna, några grönpepparkorn, lagerblad och gele. Tillsätt mer vatten om det behovs (ska täcka köttet). Koka i 1-2 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Tiden beror lite på vilken del av älgen du har. Häll sedan av grytspadet och fiska upp allt kött ur grytan och lägg ner i spadet. Släng resten. Låt svalna t.ex. ute på balkongen (eller i rumstemperatur o sedan in i kylen) och låt stå tills nästa dag.

Ingredienser dag 2:
2 chorizo eller annan stark korv
Några soltorkade tomater
4 stora (eller fler små) champinjoner
1-2 dl oliver
1 äpple

Gör såhär:
Koka upp grytan igen. Skiva dela chorizo, tomater och champinjoner i lagom stora bitar. Tillsätt allt förutom äpplet till grytan och låt koka ca 15-20 minuter. Tärna äpplet och tillsätt precis innan servering. Servera förslagsvis med ris.

Leave a Reply


Sök i Bloggen