Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Den bästa Pizzadegen

“Alla” som bakar egen pizza har väl egentligen ett favoritrecept på pizzadeg, kanske även ett hemligt superrecept på tomatsås? Och helt klart favoritpålägg. Jag vill ha min pizzabotten med krispiga kanter och ordentligt gräddad hela vägen. Jag har kommit fram till två knep som fixar detta. Durumvetemjöl (ja, sån man gör pasta med) och varm plåt. Såhär gör jag min pizzadeg:

10 g jäst
200 g (2dl) vatten
25 g (ca 2 msk) olja
65 g (ca 1 dl) durumvetemjöl
240 g (ca 4 dl) vetemjöl
5 g salt

Lös jästen i vatten. Blanda i olja och mjölerna, knåda ordentligt. Ha i saltet och knåda lite till. Låt jäsa ca 1 timme. Om du har bråttom kan du ta lite mer jäst och korta ner jästiden. Blir det pizza på en vardag brukar jag göra degen på morgonen och låta den jäsa i kylen över dagen. Då är pizzadegen klar när man kommer hem på kvällen!

Sätt på ugnen (t.ex. 225 grader) och sätt in en plåt. Dela degen i två, knåda lite försiktigt och kavla ut två pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper och ha på alla dina favvo-ingredienser. För sedan över pizzorna (en i taget exempelvis) på den varma plåten (lättast är om du har pizzan på en plåt och bara hasar över hela bakplåtspappret) och grädda ca 15 minuter.

Idag blev det en pizza med lufttorkad skinka, oliver och mozarella, den andra fick rökta musslor, grön sparris och grevé ost. Tyvärr la min dator av precis, så bilder får komma en annan dag! Använd fantasin!

One Response to “Den bästa Pizzadegen”

  1. December 13th, 2009 at 11:02

    Lotta bjuder på veckomatsedel! at pickipicki says:

    [...] på Lottas vis Gör pizzadegen på morgonen och låt den jäsa i kylen under dagen. Färdig att bakas ut på kvällen, toppa med [...]

Leave a Reply


Sök i Bloggen