Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Baka’ Category

Resultatet av en frysrensning

Är jag tillbaka? Det kan man aldrig veta, men jag ska i alla fall inte ägna ett helt inlägg till att förklara min frånvaro. Vi kan väl säga som så att jag prioriterat annat. Jag har visserligen fortfarande ätit en massa mat. Ingen anledning att oroa sig där. Jag har ibland även lagat mat. Även om bästa mannen dragit ett stort lass där! Jag har dock inte prioriterat att fota och skriva om det jag äter (och ibland lagar).

Men ibland faller andan på och det här är ju nästan lika snabbt att göra som att blogga om. I alla fall om man har ett gäng bullar av något slag i gömmorna.

I våras bakade jag semmelbullar som vanligt. Jag bakade MÅNGA semmelbullar då fettisdagen sammanföll med min fikavecka på jobbet. Däremot överskattade jag deras kapacitet, för nu i april hade jag ett gäng bullar kvar i frysen. Nu fick vi dessutom hem vår del av Ullälva-kalven, som blivit en vårtradition och med detta krävdes en rensning i frysen. Inte ens jag kan äta hur många vetebullar som helst på en gång, så det blev till att göra skorpor av bullarna!

Då bullarna från början hade ganska mycket kardemumma i sig, så blev det naturligt kardemummaskorpor. De stora bullarna skar jag i skivor och de små delade jag på mitten med en gaffel (så de fick en sådär fin skrovlig yta). Ugnen sattes på 80-100 grader och så torkade jag bullarna på galler i 2-3 timmar och lät dem sedan ligga kvar medan ugnen svalnade över natten.

Skorpor

Lätt som en plätt och fantastiskt gott med lite smör, ost och en klick marmelad!

Surdegspremiär på Öja

Det blir väldigt lite surdegsbröd bakat här hemma nu för tiden. Anledningen är att vi har lite för mycket roligt att göra på helgerna. De helger som inte är uppbokade med annat far vi dessutom så fort det bara går ut till Öja (stugan ute i S:t Anna skärgård). Hur mycket jag än tycker om att baka så känns det lite väl överdrivet att släpa en assistent ut på en ö. Sådan tur då att mannen som fick mig att baka surdegsbröd OCH köpa en assistent (jag talar så klart om Bröd-Martin) nästan har övergett assistenten helt och ägnar sig åt “vika vila” metoden. Jag kopierar återigen och kommer fram till att det kommer bakas en hel del surdegsbröd i sommar. Jag ska bara utrusta stugan med en digital ugnstermometer, för det gör själva gräddandet så mycket enklare. Och en våg. Men assistenten kan stanna hemma helt klart.

Öjabröd no 1

Surdegspremiären började enkelt (återigen inspirerat av Martin), med ett bröd utan krusiduller, men det kommer bli mer utsvävningar framöver, jag lovar! När man bakar med bara surdeg kan det vara lite svårt att beräkna jästiden. Speciellt när temperaturen skiljer sig markant mellan sval valborg och het augusti. Så det bästa är om man pysslar med något annat och kan titta till degen emellanåt.

Surdegsbröd utan knådande

2 små bröd
Dag 1 - kväll
50 g surdeg (0.5 dl)
1.5 dl vatten
90 g (1.5 dl) rågmjöl

Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag

Dag 2 - morgon
Surdegen från gårdagen (tag bort 1 dl som sparas)
2 dl (200 g) kallt vatten
2 dl (120 g) fullkornsdinkel
3.5 dl (210 g) vetemjöl special
2 tsk salt

Blanda allt och låt stå ca 30 minuter. Vik sedan ihop degen genom att dra ut degen i kantern och vika in mot mitten (fortsätt hela varvet runt). Vila sedan 30 minuter till och upprepa vikningen. Upprepa ytterligare en gång (totalt 3 vikningar) och låt sedan jäsa 1-3 timmar till (beroende på temperatur). Häll upp degen på mjölad bänk. Dela i två delar och vik sedan in kanterna mot mitten (baka inte in för mycket mjöl). Lägg med skarven nedåt på en mjölad handduk (dra upp handduken mellan bröden och lägg något bredvid bröden som stöd) och lägg handduk över. Låt jäsa 1-2 timmar. Sätt ugnen på max med en plåt inne (om du har, sätt in en oöm plåt i botten av ugnen) ca 30 minuter innan det är dax att grädda. När bröden är färdigjästa förs de över till den varma plåten med skarvarna uppåt, sätt in i ugnen och lägg en isbit på den undre plåten (om du har en). Sänk temperaturen efter 10-15 minuter och bröden börjar få mycket färg och grädda ca 20 minuter totalt.

Grilla i helgen igen?

Väderutsikterna inför valborgshelgen ser ju lika bra ut som förra helgen. Trots att grilloset legat tungt över stan ett tag nu så känner jag på mig att det är många som är sugna på att grilla lite till. Våren är ju så underbar!

Kycklingburgare

Jag tänkte passa på att inspirera lite med dessa kycklingburgare. Inte så avancerat egentligen, men superdupergott! Det behövs ju inte så mycket till recept, men scrolla ner så kommer det ett förslag på “över dagen jästa” ciabatta-liknande hamburgerbröd.

För övrigt består burgaren av bankad bröstfilé från en härlig Bosarpskyckling (delad på tre för sjutton!). Blandad bladsallad. Knaperstekt lufttorkad skinka. Tomater. Rödlök. Créme fraiche och äpplechutney från Peders Aplagård. Serverat på balkongen med en kall öl en fredagskväll? Inte fel alls!

Långjäst Ciabatta-variant

3-5 g jäst
300 g kallt vatten
270 g vetemjöl special
90 g durumvetemjöl
1 msk olivolja
7 g salt

Gör såhär: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna och rör om så att allt blandas väl. Det är en kladdig deg! Lägg på ett lock eller täck med plastfolie och låt jäsa under dagen (sisådär 8-10 timmar). Sätt ugnen på 275 grader med en plåt inne. Häll ut degen på en väl mjölad bänk. Platta ut och dela i sex rektangulära delar. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Täck med handduk och låt jäsa ca 20-30 min. För över bröden (och pappret) till den varma plåten och grädda 10-15 minuter. Låt svalna medan glöden blir perfekt!

Visst är det glassväder!

Sänkdalens glass

Helt plötsligt blev det vår. Och inte vilken vår som helst, utan med varmt och soligt väder. Sådär så jag redan skrämt linköpingsborna två gånger med mina vita håriga ben!

Och vad passar inte bättre med glass? Bosse premiären är redan avklarad, något senare än föregående år. Men för att göra våren lite extra bra så har producenterna av min favoritglass, Sänkdalens gård, släppt fler smaker ute i butikerna.

Deras chokladglass har varit en stående favorit här hemma, men vips så står det både jordubbs- blåbärs- och lakritsglass från Sänkdalen i frysdisken! Det slank med både blåbär och lakrits hem sist jag var och handlade. Efter noga genomfört smaktest kom jag fram till att båda var fantastiskt goda, men lakritsglassen blev nog ändå favoriten. Och det bästa är att jag får ha den helt för mig själv!

Mer glass

Inte nog med att de gör fantastiskt god glass som är KRAV-märkt, de kommer ju i så fina burkar också. Passa på att testa om ni har chansen. Alla återförsäljare finns såklart på deras hemsida.

Frallor med touch av barndomsminnen

Jag har nästan slutat köpa bröd i vanliga mataffärer. Mest för att jag vet att kommer bli så besviken på smaken, i jämförelse med mitt hembakta eller brödet från ett bra surdegs/stenugnsbageri. Men ibland blir jag så där nostalgisk och står och klämmer på en påse polarkakor. Eller en rågsiktskaka. Och minns hur gott det smakade förr.

Polarkakorna har jag inte tänkt ge mig på i första taget, men rågsiktskakor finns det ju recept på på varenda rågsiktspaket. Jag har länge gått och funderat på om man kan göra om receptet en del och göra ett långjäst bröd. Nu äntligen gjorde jag slag i saken. Jag bakade en variant på rågsiktskakor, med mindre jäst (och som fick jäsa över dagen) och lite skrädmjöl i. För enkelhetens skull bakade jag ut dem som frallor med lite dinkelflingor på. De blev otroligt goda, både nybakt till soppan med smält smör och (smält) ost, och efter träningen med keso och avokado. Och visst återvände jag en smula till barndomen, fast med ännu godare bröd!

Rågsiktsfrallor

Jag säger som många andra matbloggare, HURRA för kvällsljuset!

Rågsiktsfrallor med skrädmjöl

8 st
5 g jäst
3 dl (300g) mjölk
15 g (ca 1 msk) brödsirap
300 g (ca 5 dl) rågsikt
60 g (ca 1 dl) skrädmjöl
1 tsk mald pommerens
1 tsk anis (hel som stöts)
1-2 tsk salt

dinkelflingor till utbaket

Gör såhär: Lös upp jästen i mjölken och rör ner sirapen och kryddorna. Tillsätt mjölet och rör ihop till en jämn deg (den kommer vara kladdig). Täck bunken med plast/lock och låt jäsa över dagen alternativt över natten. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt inne. Häll ut dinkelflingor på en bänk och lägg degen ovanpå. Dela degen i åtta delar, för ihop kanterna och forma till en platt bulle (tänk liten tekaka). Täck ev med mer dinkelflingor. Låt jäsa på ett bakplåtspapper medan ugnen blir riktigt varm, ca 30 minuter. För över bakplåtspappret på den heta plåten och grädda bröden i 10-15 minuter. Låt svalna på galler, om du klarar av att vänta!

Hurtbullar från en (tillfällig) hurtbulle.

I morgon måste jag verkligen upp med tuppen, och för en gång skull kan jag anamma epitetet hurtbulle med avseende på att studsa upp på morgonen! Men för det krävs ett flyg till Italien 06:10 på morgonen , och en hägrande skidresa! Just det, det blir Italien i år igen. Val Gardena mer exakt, precis som för två år sedan. Vi hoppas på lika fint väder, lika bra åkning och lika god mat. Och till er som inte behöver studsa upp klockan halv fem på morgonen så bjuder jag på riktigt grov variant på långjäst frukostbröd. Passar perfekt till en lång slapp helgfrukost och ger energi till en skid- eller löptur.

Grov frukostfralla

Hurtiga frukostbullar

5 g jäst
300 g (3 dl)gvatten
180 g (ca 3 dl) Grahamsmjöl
60 g (ca 1 dl) rågsikt
60 g (ca 1 dl) fullkornsdinkel
60 g (ca 1 dl) skrädmjöl
7 g salt

Gör såhär: Lös upp jästen i vattnet och tillsätt resterande ingredienser. Rör ihop till en kladdig deg, täck bunken med plast eller ett lock och låt sedan jäsa i rumstemperatur över natten. På morgonen sätter du ugnen på 250 grader, med en plåt inne. Häll ut degen på mjölad bänk och dela i åtta delar. Forma till platta, runda bröd (tänk små tekakor) och låt jäsa på bakplåtspapper medan ugnen blir riktigt varm (sisådär en halvtimma). Spraya gärna bröden med vatten och strö över någon sorts frö. Sätt över bakplåtspappret (o bröden) på den varma plåten och grädda 12-15 minuter.

Premiär för baguettbak i formar

Baguettformar

Jag tycker fortfarande väldigt mycket om att fylla år. Ingen åldersnoja här inte, utan jag ligger uppspelt som ett barn på födelsedagens morgon och väntar på frukosten. Eller. I år somnade jag faktiskt om och blev väckt på riktigt när mannen kom in med frukost, paket och tända ljus! Jag tycker också väldigt mycket om paket, speciellt när jag får så fina saker som i år. De som uppmärksammade mina intressen för mat och bakning var mina kära vänner, av vilka jag bland annat fick finfina baguettformar. Såklart de måste invigas!

Receptet tog jag från förra baguettbaket, och det blev nästan lika långdraget den här gången. Jag gillar verkligen idén att jag kan sätta en polish på fredan och sedan bestämma lite eftersom när under helgen som baguetterna ska bakas. Jag bytte ut rågsikten mot fullkornsdinkel, men rågvarianten var nog godast ändå. Smidigt som tusan var det i alla fall, så nu blir det nog mer baguetter framöver!

Brödbakarpaus i väntan på tjejvasan

Det bakas väldigt lite bröd just nu. Det experimenteras över huvudet taget ganska lite i köket. Det beror på att träningsupptrappningen inför tjejvasan är i full gång och jag samtidigt spenderar en hel del tid på hästryggen. Tur då att vi äntligen fått ett surdegsbageri värt namnet i staden, Ronaldos Stenugnsbageri och Konditori (som jag nämnt tidigare). I fredags fick jag äntligen tag på hans valnötsbröd (lika gott som mitt enligt mannen) samt ett ljust surdegsbröd med tranbär. Nytt och fräscht! Jag kan alltså träna med gott samvete och låta surdegen vila ett litet tag till!

Peanutbutter chocolate cheesekake - inget för födelsedagsbarnet

Nu äntligen ska jag dela med mig av födelsedagstårtan från förra helgen. Eller en av tårtorna ska jag säga, för det blev tre olika. Tre olika cheesecakes, varar två som födelsedagsbarnet själv kunde äta (en fryst cheesecake med björnbär och Leilas New York Blueberry Cheesecake) och en som blev min egen favorit.

Hade jag varit en smart matbloggare så hade jag postat det här i god tid till alla hjärtans dag, så att alla kunde bjuda sin älskling på denna idag. Men jag är inte så planerande och strukturerad, så ni får den sent ikväll istället. Om ni som jag har en magsjuk man som inte alls vill äta romantisk middag så kan ni ju göra den till helgen istället. Precis lika uppskattat kan jag lova!

Cheesecake

Cheesecake med jordnötter och choklad

Efter ett besök på “The cheesecake factory” i Chicago började jag verkligen uppskatta dessa amerikanska mäktiga kakor. Jag fastnade också väldigt för just en cheesecake med jordnötter och choklad, och har länge jagat ett bra recept. Nu har jag hittat det, skapat av Nigella (såklart?). Jag har i princip översatt det till svenska och den blev gudomligt god. Nästa gång funderar jag ändå på att låta kakan svalna och breda över en ganasch istället för chokladsmeten.

Botten
200 g diegestive kex
50 g salta jordnötter
100 g hackad mörk choklad (eller chokladknappar)
50 g mjukt smör

Mixa digetivekex, choklad och jordnötter i en mixer, blanda ner smöret och kört en kort stund tills det bildar en boll. Tryck ut i botten och en bit upp på kanterna i en form med löstagbar botten (ca 24 cm diameter) och låt stå kallt tills fyllningen är klar.

Fyllning
500 g färskost
3 ägg
3 äggulor
200 g strösocker
125 ml crème fraiche
250 g jordnötssmör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen med elvispen på lägsta hastighet (det ska bli slätt, men inte övervispat). Häll/skrapa ner smeten i formen och grädda i 50-60 minuter. Kakan ska vara i princip torr på toppen, men fortfarande vara dallrig. Ta ut cheesecaken under tiden toppingen förbereds.

Topping
250 ml crème fraiche
100 g mölkchoklad (tex knappar)
30 g brun farin

Värm crème fraiche, choklad och socker i en kastrull på låg värme och rör tills allt blandat sig. Häll/bred ut krämen på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter. Den kommer inte gräddas/stelna nämnvärt, men det ordnar sig när kakan svalnar sedan. Tag ut kakan och låt svalna helt i formen. Täck sedan över den och förvara i kylskåp över natten. Det går också bra att frysa den och sedan låta den tina i kylen över natt innan det är dags att äta. Jag kan också rapportera att den klarar sig flera dagar i kylen. Dekorera med fler chokladknappar och jordnötter innan servering!

Mer festmat: Jag ger er Börek

Inför den hemliga födelsedagsfesten pysslades det i köket hela veckan, ibland inpå småtimmarna. Mitt i tillverkningen mina första Börek någonsin hade jag funderingar på ett annorlunda inlägg. Ett sorts anti-inlägg om hur det kan gå riktigt fel i köket. Jag började nästan fundera på ett helt nytt matbloggskoncept. En matblogg som bara handlar om hur illa jag kan misslyckas i köket och om allt som kan gå snett.

Men efter att ha sovit på saken och gjort några rullar till så sansade jag mig lite och beslutade för att servera dessa ostrullar i alla fall. Och efter fredagens fest, då dessa gick åt som smör i solsken så kan jag åter konstatera att jag överreagerade lite i stundens hetta. Gott smakade de ju hela tiden, och presentationen kan jag jobba på till nästa gång. Mina misslyckanden kan jag ju dessutom använda för att ge er lite bättre instruktioner. Med dessa ord ger jag er då Börek (Burek/Byrek) med ostfyllning.

Börek

Börek med ostfyllning

ca 40-50 stycken
2 paket filodeg
500 g fetaost
500 g mozarellaost
2 dl mjölk
3 ägg
1 dl hackad (blad-) persilja
0.5 dl hackad mynta
salt, peppar
smör till pensling
sesamfrön

Gör såhär: Tina filodegen i god tid, ge den verkligen de 2-3 timmar som står på paketen. Sätt sedan ugnen på 200 grader. Riv (eller smula) fetaosten och mozzarellan fint. Blanda osten med mjölk, ägg samt hackade örter. Smaka av med salt och peppar, men var försiktigt med saltet, då fetaosten kan vara rätt salt i sig. Tag fram ett filodegsark i taget. Täck över resterande ark med en fuktig handduk så de inte torkar ut. Dela arket på mitten (tag INTE mindre filodeg per rulle, då spricker de och ostkrämen rinner ut) och lägg en liten klick ostblandning på varje del (tag inte för mycket, även då smiter osten ut). Vik in kanterna och rulla ihop till en cigarrformad rulle (se till så att kanterna viks in fler gånger än en). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt tills en plåt är klar, men se till att rullarna inte ligger för nära varandra. Pensla med smält smör och strö över sesamfrön. Baka direkt i ungefär 20 minuter, eller tills rullarna är gyllenbruna. Misströsta inte om ost fortfarande smiter ut, den stelnar till när rullarna svalnar! Servera och se glad ut!

Fortsätt rulla rullar och baka eftersom (om ni gör färre än jag gjorde så tar det inte så lång tid). Om man vill göra dessa i förväg går det jättebra att frysa dessa och sedan tina på en bit hushållspapper.


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Baka category.