Frallor med touch av barndomsminnen
Jag har nästan slutat köpa bröd i vanliga mataffärer. Mest för att jag vet att kommer bli så besviken på smaken, i jämförelse med mitt hembakta eller brödet från ett bra surdegs/stenugnsbageri. Men ibland blir jag så där nostalgisk och står och klämmer på en påse polarkakor. Eller en rågsiktskaka. Och minns hur gott det smakade förr.
Polarkakorna har jag inte tänkt ge mig på i första taget, men rågsiktskakor finns det ju recept på på varenda rågsiktspaket. Jag har länge gått och funderat på om man kan göra om receptet en del och göra ett långjäst bröd. Nu äntligen gjorde jag slag i saken. Jag bakade en variant på rågsiktskakor, med mindre jäst (och som fick jäsa över dagen) och lite skrädmjöl i. För enkelhetens skull bakade jag ut dem som frallor med lite dinkelflingor på. De blev otroligt goda, både nybakt till soppan med smält smör och (smält) ost, och efter träningen med keso och avokado. Och visst återvände jag en smula till barndomen, fast med ännu godare bröd!
Rågsiktsfrallor med skrädmjöl
8 st
5 g jäst
3 dl (300g) mjölk
15 g (ca 1 msk) brödsirap
300 g (ca 5 dl) rågsikt
60 g (ca 1 dl) skrädmjöl
1 tsk mald pommerens
1 tsk anis (hel som stöts)
1-2 tsk salt
dinkelflingor till utbaket
Gör såhär: Lös upp jästen i mjölken och rör ner sirapen och kryddorna. Tillsätt mjölet och rör ihop till en jämn deg (den kommer vara kladdig). Täck bunken med plast/lock och låt jäsa över dagen alternativt över natten. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt inne. Häll ut dinkelflingor på en bänk och lägg degen ovanpå. Dela degen i åtta delar, för ihop kanterna och forma till en platt bulle (tänk liten tekaka). Täck ev med mer dinkelflingor. Låt jäsa på ett bakplåtspapper medan ugnen blir riktigt varm, ca 30 minuter. För över bakplåtspappret på den heta plåten och grädda bröden i 10-15 minuter. Låt svalna på galler, om du klarar av att vänta!
Tags: Baka, Bröd, frallor, långjäsning, Mat, rågsiktskakor
This entry was posted on Tuesday, March 29th, 2011 at 20:46 and is filed under Baka, Bröd. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
March 30th, 2011 at 19:11
tina says:Snyggbröd! Dom ska jag baka!
March 30th, 2011 at 19:11
tina says:275 grader! :-O Vår ugn når ej över 175, typiskt också! Men jag bokmärker receptet!
March 30th, 2011 at 20:19
Lotta Agholme says:Jag tycker du ska testa ändå, det blir kanske inte lika mörk skorpa, men förmodligen lika gott! Det är ju så smidigt med “över dagen/natten” jäsning.