Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Archive for the ‘Odla’ Category

Årets första (och sista) bondens marknad

Grönsaker på bonden marknad

Pumpor och Squash. Just dessa fick inte följa med hem idag.

Bondens marknad brukar vara lördags-höjdpunkten under några höstveckor, men i år har jag inte lyckats gå en enda gång. Förrän idag. Då det dessutom var årets sista marknad så gällde det att passa på och handla alla favoriter på en gång. Ett stort lass med broccoli, savojkål, polkabetor, majs, och tomater (både små delikatesstomater och härliga italienska mat-tomater) hamnade i kassarna. Dessutom blev det ägg, ostkaka och isterband som fick jag med mig. Det var nästan lite svårt att få med mig hem all mat.

Fynden från dagens marknad

Ett rejält lass blev det som sagt

Betor av varierande slag

Polkabetor och gulbetor

I vanliga fall så brukar vi ju göra veckoplaneringen innan vi åker och handlar. Den här veckan får vi göra tvärt om! Förutom de självklara och klassiska isterbanden med dillstuvad potatis så tar jag tacksamt emot tips! Speciellt vad jag ska göra med massor av majskolvar, savojkålen, betorna och tomaterna. Så, passa på att hälpa till med veckoplaneringen!

Kommer snart: Chilifrossa

chili Både vänner och föräldrar har glatt delat med sig av sina chili-plantor vilka nu äntligen blommar och har lett till att vi pollenerar för fullt! Jag hävdar bestämt att det är mycket viktigt med det bi-lika surr-ljudet! Sambon är lite mer tveksam. Några små gröna chilisar har vi än så länge, men finast hittills är denna på bild ovan, men härliga lila blommor. En “Black Piquin” ska det vara. Spännande! De andra har lite mer otydlig text (vi kan väl säga så att vännens handstil är lite mer svårläst än moderns), så vi får väl smaka oss fram!

Resultatet av grodd-försöket

Efter sisådär fem dagar i burken (helt på utsatt tid), men sköljningar morgon och kväll, så var groddarna klara. När det gäller mungbönorna grodde de precis som de skulle. Man kan tänka sig att jag var lite överentusiastisk när det gäller mängden bönor jag började med. De ville liksom inte vara kvar i burken på slutet. Nåja, nu har jag massor med groddar i alla fall! Solrosfröna grodde även de, trots min tveksamhet till det hela. Däremot så grodde långt ifrån alla, och de såg inte så fina ut. Jag ska satsa på lite bättre solrosfrön nästa gång. Några tips?

Färdiga Groddar

Inte så många solrosskott, men så goda!

Färdiga groddar

Mungbönsgroddar på leverpastejmacka, gott!

I övrigt jobbar vi hårt på att smaska i oss det jag producerade i helgen. Kommande helg fyller sambon år, och jag har påbörjat tårtbak. Återkommer om det när det är dax så att säga!

Uppdatering på groddfronten

Efter två dagars groddande så har det börjat sticka ut små spröt! Inte bara från mungbönorna som jag var säker på skulle funka, men även på solrosfröna! De gör sig tyvärr inte så bra på bild för tillfället, så ni får ta mig på orden än så länge. Borde vara en sådär 2-3 dagar kvar tills de är klara.

Fredag och mys i soffan efter ett hårt BodyAttack-pass. Alltid lite extra skönt att slappa efter fredagsträningen. Snart är det dax för “Lets Dance”! I morgon blir återigen brödbak (och kanske lite annat också, det beror på hur mycket inspiration jag får), surdegen är redan framtagen och återupplivad. Återkommer med resultatet.

Dax för groddar!

När jag var liten hade vi nästan alltid groddar hemma, alfaalfa och mungbönor och säkert någon sort till. Mamma hade nya burkar på gång mest hela tiden (som jag minns det i alla fall). Under några år när jag först flyttat hemifrån gjorde jag någon sorts revolt och undvek mycket av det vi åt hemma (bland annat baljväxter av alla de slag och grovt bröd). Nu har jag steg för steg börjat uppskatta dessa saker igen och nu är det återigen dax för hemmagroddade groddar. Men, man kan ju inte vara helt traditionell, så även här måste jag ju experimentera lite! Mungbönorna kunde jag inte låta bli, och efter lite googlande (vad gjorde man innan internet?) så kom jag fram till att man nog kan grodda det mesta! Så första experimentet ut är solrosfrön (med närmare eftertanke så har jag köpt solrosskott några gånger, och det är ju supergott!), skalade ska visst funka sägs det.

De små fröna som ska bli groddar ligger i blöt

De små fröna som ska bli groddar ligger i blöt

Vi får väl se de närmaste dagarna hur det går!


Sök i Bloggen

You are currently browsing the archives for the Odla category.