Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Resultatet av grodd-försöket

Efter sisådär fem dagar i burken (helt på utsatt tid), men sköljningar morgon och kväll, så var groddarna klara. När det gäller mungbönorna grodde de precis som de skulle. Man kan tänka sig att jag var lite överentusiastisk när det gäller mängden bönor jag började med. De ville liksom inte vara kvar i burken på slutet. Nåja, nu har jag massor med groddar i alla fall! Solrosfröna grodde även de, trots min tveksamhet till det hela. Däremot så grodde långt ifrån alla, och de såg inte så fina ut. Jag ska satsa på lite bättre solrosfrön nästa gång. Några tips?

Färdiga Groddar

Inte så många solrosskott, men så goda!

Färdiga groddar

Mungbönsgroddar på leverpastejmacka, gott!

I övrigt jobbar vi hårt på att smaska i oss det jag producerade i helgen. Kommande helg fyller sambon år, och jag har påbörjat tårtbak. Återkommer om det när det är dax så att säga!

2 Responses to “Resultatet av grodd-försöket”

  1. April 9th, 2011 at 11:25

    elsa says:

    Hittade din blogg genom lite googlande (som sagt, vad gjorde man egentligen innan internet?!), för jag själv har tänkt att börja odla lite groddar. Problemet är bara att jag inte riktigt förstår exakt HUR man gör. Finns det något liten beskrivning för hur man går till väga? Hur har du gjort? (Har aldrig odlat groddar förut!) Vad behöver man, hur ofta ska man vattna dem osv?

  2. April 11th, 2011 at 22:00

    Lotta Agholme says:

    Det finns en hel del beskrivningar på nätet, men såhär gör jag:
    1. Tag valfritt frö/böna/lins. Alfaalfa är lätta och jag gillar mungbönor
    2. Skölj fröna/bönorna och lägg ca 1 dl i en stor glasburk, häll på vatten och låt stå mörkt över natten. Sätt gärna ett finmaskigt nät över burkens öppning och fäst med gummisnodd. Då kan du enkelt skölja enligt nedan.
    3. Skölj några gånger morgon och kväll. Jag häller på vatten genom nätet, häller av och upprepar flera gånger
    4. låt stå mörkt mellan sköljningarna, gärna med burkens öppning nedåt (på ett papper eller så) så att det inte blir så fuktigt
    5. När det börjat grodda ordentligt (tar lite olika lång tid för olika frön) så sköljer du dem ordentligt och ställer sedan i ljuset en dag (valfritt, men det blir fina blad).
    6. Förvara i glasburken i kylen några dagar.

    Lycka till!

Leave a Reply


Sök i Bloggen