Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Födelsedagstårta - med hallonmousse och choklad

Så, nu när jag hämtat mig efter helgens födelsedagsfest (och det var ju inte ens min!) så är det på tiden att den härliga födelsedagstårtan visas upp. En periodvis nötallergiker till födelsedagsbarn gjorde att jag helt hoppade nötter denna gång, även om jag annars tycker att (nästan) alla bakverk blir snäppet godare med nötter. Det blev alltså en hallonmousse-tårta på chokladbotten. Jag tog mousse-receptet från Saltåkvarns bok “Maten Brödet Kakorna” och blev inspirerad av Leilas chokladmuffinsrecept till bottnarna. Med denna inspiration skred jag till verket ungefär såhär:

Chokladbotten:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl lättyoghurt
2 msk starkt kaffe
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
en nypa salt
100 g 70% choklad

Gör såhär:
Vispa ägg o socker pösigt. Smält smöret, blanda ner smör och yoghurt i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser noga och sikta sedan ner i smeten. Smält chokladen och blanda ner i smeten.
Häll smeten i en smörad och bröad form (använd t.ex kokos/kakao) med löstagbar kant
Grädda i ca 40-50 minuter med ugnen på 175 grader

Passerade hallon och chokladbotten klart

Passerade hallon och chokladbotten klart

Låt svalna, skär av den översta delen så att bottnarna blir platta. Dela bottnen i två eller tre delar (jag är inte så duktig, så jag nöjde mig med två!)

Hallonmousse
600 g hallon
5 1/2 gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl socker
4 dl grädde

Gör såhär:
Mixa hallonen och passera genom en sil
Blötlägg gelatinbladen i 10 min. Blanda socker och vatten, värm så att sockret smälter och låt svalna. Smält sedan gelatinbladen i sockerlagen och blanda den svala gelatinblandningen med de passerade hallonen.
Vispa grädden, hårt men inte så att den blir grynig och blanda försiktigt ner grädden i hallonsmeten

Lägg en tårtbotten i botten på en form med löstagbar kant. Täck kanten med plastfolie eller annan plast. Bred ut hälften av moussen på bottnen, lägg på nästa tårtbotten och bred över resten av moussen.
Låt stelna i kyl eller frys. Jag lät tårtorna åka in i frysen fram tills de skulle ätas, då tog jag fram dem ca 4 timmar innan, flyttade över på tårtfat och dekorerade med hallon och chokladflarn.
Sedan är det bara för 10-15 personer att njuta!


Tårtan är tinad och dekorerad, nu är det bara för alla att hugga in!Tårtbit

Tårtan är tinad och dekorerad, nu är det bara för alla att hugga in!

One Response to “Födelsedagstårta - med hallonmousse och choklad”

  1. February 3rd, 2009 at 14:44

    tina says:

    Vilken fin sida du har! Hit kommer jag tillbaka.

Leave a Reply


Sök i Bloggen