Archive for the ‘Snacks o annat smått’ Category
Smörbrist? Inte här inte!
I fredags, under en trevlig middag hos vännerna A och A, uppstod en diskussion om den smörbrist som skapat rubriker ett tag. Vi funderade lite på hur det kom sig att det fortfarande fanns gott om grädde (tror det beror att det är mer lönsamt att göra grädde eller något sådant) när inget smör finns att tillgå. ‘
Då slog det oss! Man kan ju göra eget smör! Det är ju ingen ny idé, och efter en snabb sökning så finns det fler som tipsat om det i diverse bloggar och tidningar de senaste dagarna.
Så förutom att ge er “how to make your own butter” så kan jag även meddela svaren på de frågor vi hade i fredags. Hur lång tid tar det? Inte lång tid alls, 20-30 minuter beroende på hur mycket du vill fota samtidigt. Hur mycket smör får man per liter grädde? Jag fick ca 250 g smör från 6 dl grädde, så sisådär 420 g per liter. Blir det billigare/dyrare att göra eget smör? Jag körde på ekologisk grädde (o räknade på ekologiskt smör) och när jag handlade kostade smöret 83 kr/kg* och grädden 41 kr litern. Så lite dyrare blev det väl.MEN när valet står mellan hemgjort smör och inget alls, så är ju valet enkelt!
*Ja, det fanns faktiskt lite ekologiskt smör i butiken, men nu hade jag ju gett mig tusan på att göra eget!
Hemgjort smör
Grädde
salt
Gör såhär: Häll upp grädden i en stor bunke. Vispa tills grädden blivit till smörklumpar, och släppt ifrån sig vasslen. Jag hällde av en del vassle innan jag vispade vidare, så det inte skvätte så mycket. När smöret samlat sig i en klump så hälls vasslen bort. Häll upp kallt vatten i en annan bunke, och tvätta smörklumpen tills den inte släpper ifrån sig vassle mer. Torka av smöret och blanda i salt efter eget tycke. En halv tesked kan vara bra att börja med till 5 dl grädde.
Då det var nästan 25 år sedan jag gjorde smör sist så var det kanske bra med en omgång smörbrist för att få upp ögonen för det igen! Det är ju riktigt kul!
Keso special
Jag inser mer och mer att jag är lite av en “allt eller inget” människa. Det kanske är det som är hemligheten med att fylla 30, att man börjar inse sin personlighet? Hursom. När jag började baka surdegsbröd så gick jag “all in”. Läste bloggar, köpte assistent, hade tre olika surdegar i kylen. Sedan så började jag matblogga och bakningen fick sällskap av matlagningen. För två år sedan tog jag upp ridningen igen, och började normalt med att rida en gång i veckan på ridskola. Nu hjälper jag en vän med hennes häst och det blir ridning 2-3 gånger i veckan. Lägg där till ett frenetiskt skidåkande på längden i vintras och nu ska det göras tjejklassiker så det står härliga till. Jag har ju även en avhandling som ska skrivas och funderar på att läsa en kurs (i ett helt annat ämne) till hösten.
Men eftersom dygnet fortfarande bara har 24 timmar (någon som kan ändra på det tack) så måste något annat stå tillbaka. Det blir helt enkelt inte lika mycket tid kvar till att blogga om maten som lagas och brödet som bakas. För lagar mat, och framförallt ÄTER mat, gör vi fortfarande. MEN, jag gillar min blogg och kommer fortsätta lägga ut lite godsaker när andan faller på och tiden och lusten finns där.
Med detta sagt så vill jag här dela med mig av mina tre bästa keso-tips. Det passar perfekt som mellanmål när man ska iväg på ett jobbigt träningspass efter jobbet och middagen blir sen (igen). Supergott, enkelt, snabbt och varierat, men jag tar såklart gärna emot fler mumsiga och enkla tips! För fler keso-stunder kommer det säkerligen bli i vår och sommar.
*Graveleijs senap från Hudiksvall, den blå burken som är som jag; Stark, lite söt!
Mer festmat: Jag ger er Börek
Inför den hemliga födelsedagsfesten pysslades det i köket hela veckan, ibland inpå småtimmarna. Mitt i tillverkningen mina första Börek någonsin hade jag funderingar på ett annorlunda inlägg. Ett sorts anti-inlägg om hur det kan gå riktigt fel i köket. Jag började nästan fundera på ett helt nytt matbloggskoncept. En matblogg som bara handlar om hur illa jag kan misslyckas i köket och om allt som kan gå snett.
Men efter att ha sovit på saken och gjort några rullar till så sansade jag mig lite och beslutade för att servera dessa ostrullar i alla fall. Och efter fredagens fest, då dessa gick åt som smör i solsken så kan jag åter konstatera att jag överreagerade lite i stundens hetta. Gott smakade de ju hela tiden, och presentationen kan jag jobba på till nästa gång. Mina misslyckanden kan jag ju dessutom använda för att ge er lite bättre instruktioner. Med dessa ord ger jag er då Börek (Burek/Byrek) med ostfyllning.
Börek med ostfyllning
ca 40-50 stycken
2 paket filodeg
500 g fetaost
500 g mozarellaost
2 dl mjölk
3 ägg
1 dl hackad (blad-) persilja
0.5 dl hackad mynta
salt, peppar
smör till pensling
sesamfrön
Gör såhär: Tina filodegen i god tid, ge den verkligen de 2-3 timmar som står på paketen. Sätt sedan ugnen på 200 grader. Riv (eller smula) fetaosten och mozzarellan fint. Blanda osten med mjölk, ägg samt hackade örter. Smaka av med salt och peppar, men var försiktigt med saltet, då fetaosten kan vara rätt salt i sig. Tag fram ett filodegsark i taget. Täck över resterande ark med en fuktig handduk så de inte torkar ut. Dela arket på mitten (tag INTE mindre filodeg per rulle, då spricker de och ostkrämen rinner ut) och lägg en liten klick ostblandning på varje del (tag inte för mycket, även då smiter osten ut). Vik in kanterna och rulla ihop till en cigarrformad rulle (se till så att kanterna viks in fler gånger än en). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt tills en plåt är klar, men se till att rullarna inte ligger för nära varandra. Pensla med smält smör och strö över sesamfrön. Baka direkt i ungefär 20 minuter, eller tills rullarna är gyllenbruna. Misströsta inte om ost fortfarande smiter ut, den stelnar till när rullarna svalnar! Servera och se glad ut!
Fortsätt rulla rullar och baka eftersom (om ni gör färre än jag gjorde så tar det inte så lång tid). Om man vill göra dessa i förväg går det jättebra att frysa dessa och sedan tina på en bit hushållspapper.
Tilltugg värdigt en 30-åring
Det har varit väldigt tyst här i veckan, nästan oroväckande tyst. Men det betyder inte att jag slutat laga mat, baka och pyssla. Jag har bara gjort väldigt mycket i smyg! Jag har helt enkelt fixat, donat och laddat inför mannens 30-års fest. En överraskningsfest som tog fart precis när han klev av planet efter 5 veckor i USA!!! Då hade det ju helt klart förstört överraskningsmomentet lite om jag lagt ut det hela på bloggen i förväg.
Så, när vi nu så smått börjat hämta oss efter en mycket lyckad fest så är det dags att börja dela med sig av kvällens ätbara inslag. Det hela gick i Meze-tema och jag försökte även få in lite av mellanöstern-medelhav tänket i drinktilltuggen och gjorde dessa kanderade mandlar. De blev så goda att jag var tvungen att ställa dem långt borta från köket medan jag fixade resten av maten, annars hade det inte varit några kvar till kvällen! Blandningen av sött, salt och lite starkt var väldigt bra, men i framtiden kommer jag säkert ändå leka med smaksättningen.
Pikanta kanderade mandlar
3 dl sötmandel (går säkert lika bra med blandade nötter)
3 msk ljus sirap
1.5 msk råsocker
0.5 tsk salt - ev lite mer
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Blanda sirap, socker och kryddor i en kastrull. Låt koka upp och koka ihop några minuter. Blanda i mandlarna och lägg snabbt ut på plåten. Separera mandlarna så gott det går. Rosta i ugnen i ca 15 minuter, rör om efter halva tiden (då kan man också dela lite mer på mandlarna). Låt svalna på plåten, bryt sedan loss och lägg i en skål.
Fredagsmiddag för en gräsänka
Efter ha varit gräsänka en hel vecka (av fyra) så kan jag konstatera följande:
- Jag är inte hemma särskilt mycket
- Det är tråkigt att vara förkyld när man är ensam
- Man får äta samma mat väldigt länge (om man som jag fortfarande lagar vanliga antalet portioner
Så, efter att ha tillbringat en eftermiddag/kväll med både häst och hund, och samtidigt var lite seg och snuvig var jag inte jättesugen på att laga en massa mat. Vad passar då inte bättre än att göra en plocktallrik med en massa delikatesser! Idag bestod den av:
- Sallad bestående av Machésallad, cocktailtomater och rödlök, med favoriten bland olivoljor
- Stora härliga oliver fyllda med vitlök
- Fantastiska färskostfyllda pepparfrukter - båda från Alexander the Greek via senaste matmässan
- Underbar buffelmozzarella. Dagen till ära för halva priset på Norins Ost
- Bruchetta på surdegsbaguett från Linköpings nyaste tillskott på brödhimmelen, Ronaldos Stenugnsbageri. Jag ger tummen upp!
Med så mycket gott kan det ju inte bli en dålig fredagskväll! Sällskap skaffade jag mig också, om än en fyrbent lurvig sådan! Trevlig helg!
Tryfflar till nyår kanske?
Chokladtryfflar är ju fantastiskt gott, och även om jag gärna äter dem året runt så är det främst till jul som det bjuds hemgjorda. Men tryfflar är ju lika mumsigt att äta till champagnen på nyår. Eller varför inte ta med en ask till värden/värdinnan om du har turen att vara bortbjuden på kalas!
Denna tryffelsamling består bland annat av en av förra årets favoriter, jordnötsbollarna, men även härliga tryfflar med apelsin och havssalt (rullade i rostade kokosflingor), chokladtäckta glöggrussin med mandelmassa (där russinen kom från årets glöggsats) samt torkad frukt och nötter doppad i mörk choklad.
Recepten då? Ja, de är enkla men beskrivningar kommer här nedanför!
Tryfflar med apelsin och havssalt
150 g mörk choklad
1.5 dl vispgrädde
Skalet av en halv apelsin, 1 msk saft
1 tsk havssalt
kokos att rulla i
Gör såhär: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och tillsätt apelsinskal och -saft. Häll över chokladen och rör tills det blir en jämn smet. Tillsätt havssaltet när smeten svalnat något. Ställ sedan kallt och låt stelna. Rulla kulor och rulla sedan i kokos som rostats försiktigt i torr stekpanna. Förvara svalt.
Chokladtäckta glöggrussin med mandelmassa
50 g glöggindränkta russin (har du inga kvar från hemlagad glögg går det säkert bra att lägga dem i blöt i lite kvarlämnad köpeglögg)
100 g mandelmassa
ca 100 g mörk choklad
Gör såhär: Riv mandelmassan grovt och knåda sedan ihop med russinen. Rulla sedan till bollar och låt stelna i frysen. Smält chokladen i vattenbad eller i micron och doppa sedan kulorna. Låt stelna på bakplåtspapper.
Torkad frukt och nötter doppad i mörk choklad
100 g torkad frukt (russin/aprikoser/fikon)
100 g nötter/mandel
ev lite äppeljuice
ca 100 g mörk choklad
Gör såhär: Hacka frukten och nötterna fint. Blanda och knåda ihop till små bollar. Om det är svårt att få dem att hålla ihop kan man tillsätta lite äppeljuice. Doppa sedan i smält mörk choklad. Låt svalna på bakplåtspapper och dekorera med lite kokos.
Den snabba, starka senapen!
Julstöket och därmed julkänslorna har inte riktigt kommit igång här, då jag har jobbat lite väl mycket den senaste tiden. Vilken tur att jag då fick en superrecept på en stark och god senap som man dessutom kan fixa på ett kick! Perfekt när man kommer hem vid 4-tiden dagen innan julafton. Här smaksätter man med både kaffe och whiskey och lite sirap får stå för sötman. Riktigt med riv utlovades av A, och rivig blev den verkligen. Nu återstår bara att traditionsenligt göra julgodis medan man väntar på att skinkan ska bli klar för smakprov!
Den riktigt starka senapen
35 g bruna senapsfrön
4 msk starkt kaffe (varmt)
0.75 dl colmans senapspulver
2 msk whiskey
0.5 msk balsamvinäger
2 msk mörk sirap (ev något mer)
salt
Gör såhär: Mortla senapsfröna (alt mixa dem i en mixer!) och blanda med kaffet. Tillsätt sedan senapspulver, whiskey, balsamvinäger och sirap. Smaka av med salt och tillsätt ev lite mer sirap om du vill ha den lite sötare.
Fruktdiet i värmen
Det händer inte så mycket på bloggen. Det beror såklart på att det inte händer så mycket i köket heller. Sambon verkar fortfarande bli hungrig och ser till att det lagas mat. Själv hade jag kunnat leva på frukt. Och det finns ju så mycket goda frukter och bär nu. Som dessa körsbär. Dom köpta slår såklart inte farfars bigarråer (som jag åt senast när jag var hälften så gammal), men duger som substitut. Och melon. Och jordgubbar, persikor och nektariner. Jag tror det får bli fruktsallad till lunch snart om det fortsätter såhär!
Man kanske skulle orka sig ut och plocka jordgubbar i Tift också, så man har lite jordgubbar till vintern också.
Middag med minimal insats (nästan)
Det finns nästan inga väder/humör/händelser/tider på dygnet som kan stoppa min matglädje. Men värmen alltså. Jag tappar matlusten helt och orkar inte ens tänka på laga mat.
Men tillslut kurrar det lite i magen i alla fall och då är det tur att jordgubbar finns! Jordgubbar med mjölk är den perfekta maträtten en varm sommarkväll, när man bara orkar ligga som en pöl i soffan/skuggan. Nu hade det här knappt varit värt ett inlägg i en matblogg om jag bara ätit jordgubbar o mjölk. Så jag gjorde faktiskt ett par räkmackor också. Med hemgjord majonnäs. Min allra första hemgjorda majonnäs. Och det är om majonnäsen jag vill berätta;
Ni får inget recept, för det finns tusentals liknande ute på nätet och i kokböcker (mitt kom från Bonniers kokbok, vår räddare i nöden). Förutom grundreceptet så smaksatte jag min majonnäs med chiliflakes- det rekommenderas. Nej, det fiffiga var att det inte alls var svårt! Jag struntade till och med i att alla ingredienser skulle vara av samma temperatur, utan blandade glatt kallt ägg med varm vinäger och olja. Vispade som en tok o tog VÄLDIGT lite olja i tagen. O vips! Så hade jag majonnäs. Helt enkelt lättare än man tror, och görbart även i 30-gradig värme.
Nu börjar det bli fart på grillen
Trots några regnskurar i helgen så har grillandet tagit fart på riktigt.
Köttet blev de sista bitarna entrecote från Ullälva-kalven som vi aldrig tröttnar på.
Såsen blev en gammal favorit, som från början kommer från Rebecca. Mixa ruccola/bladspenat/annan småbladig sallad, valfria örter (denna gång tre sorters basilika), en vitlöksklyfta, ett par matskedar olivolja och lite turkisk yoghurt. Blanda sedan ner mer turkisk yoghurt, till valfri styrka och smaka av med salt och peppar
Salladen blev genast en ny favorit. Vattenmelon tärnas och blandas med tärnad fetaost, bladspenat och färsk lök. Ringla över lite god olivolja, dra över några varv på pepparkvarnen och strö över lite flingsalt.
Enkelt och gott, precis som de ska vara på sommaren.
Sök i Bloggen
You are currently browsing the archives for the Snacks o annat smått category.