Smörbrist? Inte här inte!
I fredags, under en trevlig middag hos vännerna A och A, uppstod en diskussion om den smörbrist som skapat rubriker ett tag. Vi funderade lite på hur det kom sig att det fortfarande fanns gott om grädde (tror det beror att det är mer lönsamt att göra grädde eller något sådant) när inget smör finns att tillgå. ‘
Då slog det oss! Man kan ju göra eget smör! Det är ju ingen ny idé, och efter en snabb sökning så finns det fler som tipsat om det i diverse bloggar och tidningar de senaste dagarna.
Så förutom att ge er “how to make your own butter” så kan jag även meddela svaren på de frågor vi hade i fredags. Hur lång tid tar det? Inte lång tid alls, 20-30 minuter beroende på hur mycket du vill fota samtidigt. Hur mycket smör får man per liter grädde? Jag fick ca 250 g smör från 6 dl grädde, så sisådär 420 g per liter. Blir det billigare/dyrare att göra eget smör? Jag körde på ekologisk grädde (o räknade på ekologiskt smör) och när jag handlade kostade smöret 83 kr/kg* och grädden 41 kr litern. Så lite dyrare blev det väl.MEN när valet står mellan hemgjort smör och inget alls, så är ju valet enkelt!
*Ja, det fanns faktiskt lite ekologiskt smör i butiken, men nu hade jag ju gett mig tusan på att göra eget!
Hemgjort smör
Grädde
salt
Gör såhär: Häll upp grädden i en stor bunke. Vispa tills grädden blivit till smörklumpar, och släppt ifrån sig vasslen. Jag hällde av en del vassle innan jag vispade vidare, så det inte skvätte så mycket. När smöret samlat sig i en klump så hälls vasslen bort. Häll upp kallt vatten i en annan bunke, och tvätta smörklumpen tills den inte släpper ifrån sig vassle mer. Torka av smöret och blanda i salt efter eget tycke. En halv tesked kan vara bra att börja med till 5 dl grädde.
Då det var nästan 25 år sedan jag gjorde smör sist så var det kanske bra med en omgång smörbrist för att få upp ögonen för det igen! Det är ju riktigt kul!
Tags: grädde, Mat, smör, smörbrist
This entry was posted on Sunday, October 2nd, 2011 at 19:19 and is filed under Mat, Snacks o annat smått, Tips. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
October 10th, 2011 at 16:10
tina says:Haha, vad kul. Jag ska också göra smör vid tillfälle, det har jag aldrig gjort.
October 10th, 2011 at 16:10
tina says:För att inte bara tala om kul, kreativ lösning på problemet måste jag säga…
March 27th, 2012 at 09:36
tina says:Hoho i bloggen!
March 29th, 2012 at 20:33
Lotta Agholme says:Ditt hoande ekar lite just nu. Det är lite tomt på bloggen just nu. Beror på att jag har tagit på mig lite för mycket annat och inte riktigt får tid för detta just nu. Jag imponeras STORT över ditt jobb med PickiPicki samtidigt som du dragit igång att läsa till läkare + massa annat. Eloge till dig!
May 28th, 2012 at 15:56
Rebecca says:jag gjorde smör en gång.. skulle göra vitchokladmousse men råkade vispa lite för länge så det blev istället vitchokladsmör.. lite lagom gott