Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Surdegspremiär på Öja

Det blir väldigt lite surdegsbröd bakat här hemma nu för tiden. Anledningen är att vi har lite för mycket roligt att göra på helgerna. De helger som inte är uppbokade med annat far vi dessutom så fort det bara går ut till Öja (stugan ute i S:t Anna skärgård). Hur mycket jag än tycker om att baka så känns det lite väl överdrivet att släpa en assistent ut på en ö. Sådan tur då att mannen som fick mig att baka surdegsbröd OCH köpa en assistent (jag talar så klart om Bröd-Martin) nästan har övergett assistenten helt och ägnar sig åt “vika vila” metoden. Jag kopierar återigen och kommer fram till att det kommer bakas en hel del surdegsbröd i sommar. Jag ska bara utrusta stugan med en digital ugnstermometer, för det gör själva gräddandet så mycket enklare. Och en våg. Men assistenten kan stanna hemma helt klart.

Öjabröd no 1

Surdegspremiären började enkelt (återigen inspirerat av Martin), med ett bröd utan krusiduller, men det kommer bli mer utsvävningar framöver, jag lovar! När man bakar med bara surdeg kan det vara lite svårt att beräkna jästiden. Speciellt när temperaturen skiljer sig markant mellan sval valborg och het augusti. Så det bästa är om man pysslar med något annat och kan titta till degen emellanåt.

Surdegsbröd utan knådande

2 små bröd
Dag 1 - kväll
50 g surdeg (0.5 dl)
1.5 dl vatten
90 g (1.5 dl) rågmjöl

Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag

Dag 2 - morgon
Surdegen från gårdagen (tag bort 1 dl som sparas)
2 dl (200 g) kallt vatten
2 dl (120 g) fullkornsdinkel
3.5 dl (210 g) vetemjöl special
2 tsk salt

Blanda allt och låt stå ca 30 minuter. Vik sedan ihop degen genom att dra ut degen i kantern och vika in mot mitten (fortsätt hela varvet runt). Vila sedan 30 minuter till och upprepa vikningen. Upprepa ytterligare en gång (totalt 3 vikningar) och låt sedan jäsa 1-3 timmar till (beroende på temperatur). Häll upp degen på mjölad bänk. Dela i två delar och vik sedan in kanterna mot mitten (baka inte in för mycket mjöl). Lägg med skarven nedåt på en mjölad handduk (dra upp handduken mellan bröden och lägg något bredvid bröden som stöd) och lägg handduk över. Låt jäsa 1-2 timmar. Sätt ugnen på max med en plåt inne (om du har, sätt in en oöm plåt i botten av ugnen) ca 30 minuter innan det är dax att grädda. När bröden är färdigjästa förs de över till den varma plåten med skarvarna uppåt, sätt in i ugnen och lägg en isbit på den undre plåten (om du har en). Sänk temperaturen efter 10-15 minuter och bröden börjar få mycket färg och grädda ca 20 minuter totalt.

Tags: , , , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen