Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Våfflor!

Torsdag. Ärtsoppan och Pannkakans dag. Men idag blev jag fruktansvärt sugen på våfflor och insåg att det är mindre än en vecka till våffeldagen. Då jag dessutom är utomlands och inte alls få chansen att äta våfflor. So, here we go!

Jag vill gärna ha riktigt frasiga våfflor. Jag har fått tipset om detta recept, men då det ska stå över dagen/natten så får det bli en annan gång. Återkommer när jag har testat. En massa vispgrädde funkar ju alltid, men det kändes inte helt rätt såhär en torsdagskväll. Hittade några recept med ägg och bakpulver som sade sig vara frasiga. Sen vill jag vara lite nyttig också, så därför slänger jag i lite dinkel-fullkornsmjöl. En salig röra av recept helt enkelt. Som vanligt.

Dinkelvåfflor

Räcker till 4 våfflor
1 ägg
1.25 dl mjölk
0.5 dl dinkelfullkornsmjöl
0.5 dl vetemjöl (eller 1 dl dinkelsikt)
1 tsk bakpulver
1 msk smält smör
en gnutta salt

Gör såhär:
Dela äggula och äggvita. Vispa gulan med mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och salt, vispa ner i mjölken. Tillsätt smöret. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vänd ner i smeten. Grädda! Idag fick retro-våffeljärnet komma fram!

vafflor

Lite självplockade blåbär fick bli en snabb sylt och istället för grädde blev det snabbt avrunnen yoghurt med vaniljpulver och lite honung.

Hur blev de då? Nja, direkt från järnet var de ganska frasiga, men de höll sig inte toppenbra. Däremot var de fasta, smakade mumsigt och mättade gott. Bra vardagsvåfflor helt enkelt. Om om någon undrar så grundade jag med ärtsoppa. Till lunch. Det räknas väl??

Leave a Reply


Sök i Bloggen