Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Jag och brödet drar åt samma håll igen!

Efter flera veckor, ja månader kanske, med brödexperiment som blivit lite sisådär så hittade jag äntligen rätt igen! Jag har envisats med att ha lite för mycket vatten i degar med lite för lite gluten (läs mycket rågmjöl) och ändå försökt jäsa bröden utan formar.

Men så äntligen fick jag till det! Det blev inte så mörkt, men alldeles lagom mjukt o fluffigt, med lagom mycket gojs och en hel del fullkorn. Tillräcklig spännande för att funka med bara smör, men inte för speciellt för att ha vanliga pålägg på. Ett riktigt Lotta-bröd helt enkelt!!! Kanske var det den pigga vete-surdegen, kanske var det tillsatsen av turkisk yoghurt? Vad det än var så var det bra.

Då jag återigen räknade lite fel på degvätskan och därmed fick öka på mjölmängden blev det ganska mycket bröd. En sisådär 4-5 normalstora limpor. Tur va väl det, för nu går det åt med ljusets hastighet! Men om ni är osäkra på att ett lotta-bröd också är ert favoritbröd så går det säkert utmärkt att halvera receptet.

Ett Lotta-bröd!

Ett Lotta-bröd helt enkelt

4-5 limpor
450 g vetesurdeg - bubblig o fin (satt på ca 50 g surdegsgrund, 200 g vatten och 200 g vetemjöl kvällen innan)
250 g dinkelfullkornsmjöl
200 g grahamsmjöl
400 g vetemjöl special
6 dl vatten
100 g (ca 1 dl) turkisk yoghurt
80 g solroskärnor
50 g linfrön
50 g russin
100 g aprikoser (osvavlade såklart)
15 g salt

Gör såhär:
Vispa ihop surdegen kvällen innan och låt stå övertäckt under natten. Blanda surdeg, mjöl vatten och yoghurt i assistentbunken och kör ca 10 minuter på låg hastighet, eller tills degen börjar gå ihop ordentligt. Hacka under tiden aprikoserna i grovt. Tillsätt sedan saltet, öka hastigheten och kör ca 5 minuter till. Mot slutet tillsätts frön och frukt (vänd gärna aprikoserna i lite mjöl så blandas de i bättre). Kör nu inte för länge, då blir det aprikos-mos!

Låt degen jäsa ca 3 timmar i en inoljad plastbunke. Vik degen två gånger den första timmen och låt den sedan jäsa i lugn och ro! Baka ut till valfria bröd, degen är tillräckligt fast att bakas ut utan korgar! Låt jäsa 1-2 timmar till. Sätt ugnen å 275 grader med två plåtar inne. En oöm i botten och en i mitten av ugnen. När bröden jäst färdigt, för smidigt över dem (kanske 2 o 2) på den varma plåten. Sätt in plåten i ugnen och lägg samtidigt 1-2 isbitar på den undre plåten. Grädda 5-8 minuter på max värme (min går till 275 ungefär), sänk sedan till 225. Efter totalt en kvart vädrar du genom att öppna ugnsluckan och passa på att sticka in en termometer i brödet. Baka tills innertemperaturen är 96 grader. Det tog ca 20 minuter för mina mindre bröd och närmare en halvtimme för de lite större!

Tags: , , , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen