Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

En favorit bland vardagssopporna

I vår (nåja, min) strävan att äta mindre kött i synnerhet och mer varierad kost i allmänhet, så har vi infört en sopp-dag i veckan. Mycket bra då den är ofta vegetarisk, och om vi har kött i så är det inte huvudingrediensen. Vi får se hur vi håller i detta under den varma delen av året (tips på kalla soppor någon?), men än så länge funkar det utmärkt.

Vi har alltså testat en hel del soppor, men faller gärna tillbaka på några favoriter. Den här tomat- och paprikasoppan är en av dem. Ursprungligen kom receptet från ICAs Buffé, men har modifierats under tidens gång. Nu är den prefekt i all sin enkelhet, med härlig tomatsmak, mustighet från grillad paprika och lite hetta från Ajvar Relish. Snabbt som tusan går den att laga också. Perfekt när man kommer hem sent från jobbet med kurrande mage.

När paprikorna är i säsong (inte nu alltså) grillar vi själv paprikan i ugnen, precis under grillgallret, så att skalen svartnar. Skalet tar vi sedan bort såklart! Annars så köper vi grillad paprika på burk. I hyllan med utländsk mat brukar de ha riktigt bra grejer. När du väl är där tar du en burk stark Ajvar relish också!

Tomat- och paprikasoppa

Tomat- och paprikasoppa

4-5 portioner
1 gul lök
rapsolja till stekning
1 burk grillad paprika alt. 4-5 paprikor som grillas i ugnen
5-7 dl passerade tomater (Muttis passata är att föredra)
lika mycket vatten
1 dl stark Ajvar relish
salt, peppar

Gör såhär:
Hacka löken och fräs den mjuk i olja. Strimla paprikan och låt den fräsa med någon minut. Tillsätt passerade tomater och ajvar relish. Tillsätt även lika mycket vatten som passerade tomater. Låt koka några minuter. Mixa soppan slät med stavmixer eller blender. Späd med mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar. Servera med en klick turkisk yoghurt och bröd eller quesadillas.

Tags: , , , ,

2 Responses to “En favorit bland vardagssopporna”

 1. May 2nd, 2010 at 20:14

  Sandy says:

  Kalla soppor, eller isade soppor som det gärna står i recept finns det några av. Förutom klassikern gazpacho kan jag rekommendera att ge avokadosoppan eller kanske grön ärtsoppa en chans i kalla varianter. Har prövat en del kalla soppor. Funkar utmärkt! Serverar du i små glas har du en bra, annorlunda och mingelvänligt sommarsnacks till partyt.

  Glöm inte kalla efterrättssoppor på tex rabarber!

 2. May 3rd, 2010 at 11:54

  Lotta Hellström says:

  Tack, för tipsen! Vi får ta o testa det när temperaturen kryper uppåt några grader till!

Leave a Reply


Sök i Bloggen