Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Mumsig tårta till fin sambo

Sambon fyllde år i helgen och förutom önskefrukost på säng och en middag med familjen så bjöds det såklart tårta också! Det innebar att jag fick den stora äran att experimentera fram en riktigt mumsig tårta! Schwarzwald-tårta (eller, den svenska varianten ska jag säga, det finns visst en tysk variant också) har varit en riktig favorit, men en elak allergi mot hasselnötter har satt stopp för det. Jag ville ändå göra en tårta på liknande tema, med lite mindre (och andra) nötter, lite mer choklad och en vuxen smak. Resultatet blev riktigt härliga choklad-marängbottnar med valnötter, som varvades med amarettogrädde och toppades med chokladsås samt jordgubbar för lite friskhet.

Chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta med amarettogrädde

Chokladmarängbottnar
ca 3 stora eller 6 små
4 äggvitor
1,5 dl rårörsocker
2 msk kakao
75 g valnötter

Vispa äggvitorna fluffigt. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Sikta ner kakao, fortfarande under vispning tills den är väl blandad. Hack valnötterna grovt och blanda försiktigt ner i marängsmeten. Rita rundlar på bakplåtspapper och bred ut smeten. Jag gjorde dem ganska tjocka (ca 2 cm), men de sjönk ihop massor. Vet inte om det berodde på att jag hade två plåtar inne samtidigt. Inget fel på smaken blev det i alla fall. Grädda i 150 grader ca 60-80 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt marängbottnarna stå kvar över natten, eller tills ugnen är kall.

Amarettogrädde
5-6 dl grädde (till en stor eller två små tårtor)
2-4 msk amaretto
en knivsudd vaniljpulver

Vispa grädden nästan klar, häll i amaretto och vaniljpulver och vispa lite till. Koka chokladsås på lika delar vatten, kakao och socker. Varva bottnar med grädde, avsluta med grädde, dekorera med chokladsås och valfria bär.

Sambons betyg? En tumme upp, men inte riktigt lika vass som Schwarzwald tror jag…

Leave a Reply


Sök i Bloggen