Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Smör och rapsolja eller rapsolja, lite smör och tillsatser?

Matinspirationen går lite på sparlåga just nu. Fokuserar mest på att få till goda och relativt enkla middagar på kort tid, och det blir inget nytt till bloggen. Trots det läser jag ju om mat för fulla muggar, som vanligt. Och PÅ mat (eh, förpackningarna mest då) också för den delen. Jag brukar inte ta upp sådana här saker på bloggen, men nu i idétorkans tider kommer jag ändå med en liten upptäckt från mina bakside-läsningar.

Jag hade länge Arlas Smör&Rapsolja hemma. Flytande matfett kändes praktiskt och jag trodde det var bättre ingredienser än andra flytande margarin. Kockarna blandar ju gärna smör och olja när de steker, och jag fick väl för mig att det här var ungefär samma sak. En del smör, en del olja typ. Sen så läste jag innehållsförteckninge, som lyder enligt följande:
Rapsolja (70%)
Skummjölk
Smörolja (8%)
Vegetabiliskt fett
Koksalt
Emulgeringsmedel
Konserveringsmedel
Arom
Surhetsreglerande medel
Färgämne (betakaroten)

Hm… när jag ser kockarna laga mat så är det mer 50/50 av smör och olja. Då får man i sig grädde, salt, mjölksyrakultur och rapsolja. Därför trotsar jag numera latheten och tar både en klick smör ur kylskåpet OCH en skvätt olja från skafferiet. Lite större arbetsinsats, mycket mindre tillsatser!

Leave a Reply


Sök i Bloggen