Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

En ny favoritbas att bygga fredagspizzan på!

Jag trodde jag hade utarbetat ett speciellt bra recept på pizzadeg. Sådär så att jag aldrig mer skulle behöva experimentera fram ett nytt, utan bara köra på gammal vana. Men så gick sambon och gjorde pizzadeg på surdeg och jag har helt klart en ny favorit! Receptet är kapat direkt från Martin Johanssons (Pain de Martin ni vet) bok, fast med rågsur istället för vetesur. Det berodde bara på att vetesuren gett upp på grund av bristande omtanke. Det gjorde absolut inget, för den blev superduper i alla fall. Att vi sedan toppade pizzan med mozzarella, parmaskinka, champinjoner och rödlök gjorde ju inte saken sämre. Den enda som är lite synd att jag inte hann fota, så ni får klara er utan bild!

Trodde Martin hade receptet på sin blogg, men jag hittade det inte utan återger det istället. Men har ni inte hans bok, gå o köp den för allt i världen. Den får ju till och med sambon att springa iväg och baka surdegsbröd! Risk finns dock att jag nu fortsätter optimera denna surdegspizza ett tag. Om så är fallet låter jag er hänga med, jag lovar!

Pizzadeg på surdegsgrund

50 g surdegsgrund
10 g olivolja (0,5 msk)
130 g vatten
5 g jäst
200 g vetemjöl special
50 g durumvetemjöl
5 g salt

Gör såhär: Blanda surdegsgrund, vatten och olja i en bunke. Lös jästen i detta och blanda sedan ner mjöl och salt. Rör om någon minut och knåda sedan degen ett par minuter. Lägg tillbaka i bunken och ställ sedan in den i kylen över dagen (sisådär 6-8 timmar, eller en lagom arbetsdag). Tag fram degen på kvällen och baka ut till två små eller en stor pizza. Lägg på ett bakplåtspapper på en bricka. Sätt ugnen på 225 grader med en plåt inne. När pizzan är redo att gräddas så för du över pizzan från brickan till den varma plåten och grädda ca 15 minuter.

Leave a Reply


Sök i Bloggen