Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Banan-tips

Huruvida det är någon idé att köpa krav- och rättvisemärkta bananer (problemet verkar vara att odlarnas förhållanden inte är så bra som det påstås) kan diskuteras. Jag vill i alla fall tro att det är ett bättre val, så jag kan fortsätta äta bananer med gott samvete. Det jag däremot stört mig mycket på är att man måste sälja alla rättvisemärkta bananer färdigpaketerade i påsar. Tänk om jag själv vill bestämma hur många bananer jag vill ha, och vilka?! (Att jag tror det beror på att folk tog bort märkningen från dessa dyrare bananer för att de inte var beredda att betala för sig gör mig inte mindre irriterad.)

Här i Australien finns inte rättvisemärkta bananer. Med tanke på att alla baner här är inhemska (Imperial bananas, det ni!) så får man väl tro att plantage-arbeternas arbetsförhållanden är OK. Även om jag hört europeiska backpackers klaga på att bananarbete är tungt. Däremot finns det ekologiska bananer, och här har man löst märknings-problemet väldigt fiffigt! Titta bara:

banana

Alla ekologiska bananer är doppade i färgat vax, vilket gör det lätt för kassapersonalen att ta ut rätt pris, svårt för fuskare att betala för lite och lätt för mig att välja precis vilka bananer jag vill! I like!

Kan man inte införa detta i Sverige också?

2 Responses to “Banan-tips”

  1. May 10th, 2011 at 18:04

    Melle says:

    Detta var ju verkligen ett facinerande inlägg. Jag tycker verkligen Sverige borde införa detta på våra ekologiska banan som just nu ligger i giftiga påsar. Det är ju just nu ingen mening att dem är ekologiska eftersom dem ligger i giftiga påsar som absolut inte borde vara i närheten av mat överhuvudtaget.

  2. May 10th, 2011 at 20:58

    Lotta Agholme says:

    Jag har nog själv stoppat huvudet lite i sanden vad det gäller giftet i plastpåsar. Jag har mest tänkt på hur onödiga de är. Tänkvärt.

Leave a Reply


Sök i Bloggen