Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Sydney bortom Operahuset och Harbour bridge. Del 1 - Stränderna

Nu har jag redan hunnit tillbringa tre veckor i Sydney och utforskat mer och mer av staden. Jag tänkte därför tipsa om några ställen som är värda att besöka och saker som är värda att göra. Det är inga “hidden secrets” men de sträcker sig förbi de två självklara turistmålen (som du i alla fall kommer se tillräckligt av om du gör dessa grejer, jag lovar). Jag börjar idag med en personlig favorit. Eller ska jag säga favoriter?

Sydneys stränder

För en sol- och havsdyrkare som jag är detta nästan det bästa med Sydney. Bara en kort buss- eller färjetur från centrala Sydney finns fantastiska stränder där man kan sola, bada och surfa dagen lång. Trots att det börjar bli höst här nu så är det fortfarande några tappra själar som hänger på stränderna soliga dagar. Den mest kända är såklart Bondi beach, populär för surfare (och de som bara spanar på surfarna) och den som ligger närmast centrum. Det finns dock flera härliga stränder, som alla är värda ett besök.

bondi

Vy över Bondi Beach, en lite kylig dag i slutet av april

Manly Beach ligger vid Sydneys norra inlopp, i den norra förorten Manly. Dit åker man enklast med färja från Circular Qey och man får en tur genom Sydneys fantastiska hamn på köpet. Då vi besökte Manly var det tjockt med duktiga surfare i vattnet, och när man tröttnat på att spana in tekniken finns det även en del bra shopping i Manly.

manly

Vid Manly ligger surfarna på rad och väntar på vågorna. Lite trångt verkar det allt!

Bronte Beach ligger söder ut från Bondi och har även den sin beskärda del surfare. Det som är bäst (enligt mig då) är de många grillarna och picnicborden som gör stranden perfekt för en stor picnic, med alla man känner! För barnen finns också en stor lekplats och även en liten tågbana!

Coogee Beach hittar man vidare söderut från Bronte (däremellan ligger Clovelly beach, populär att snorkla vid) och det är Coogee som är vår “hemma beach”, bara en 15-minuters promenad bort. Coogee är inte speciellt bra att surfa vid, vilket gör att man slipper vara rädd för att få en bräda i huvudet när man badar. Perfekt för ett dopp alltså. Den har också en härlig strand och såklart några grillar så att picnicen är räddad. Det jag gillar bäst är nog trots allt närheten och att det ligger en Gelatissimo i närheten, perfekt när glassuget slår till efter några timmar på stranden!

Maroubra Beach är framförallt en surf-beach, vilket verkar betyda att det är fler som åker tid för att surfa än att bada (eller så är surfarna bara mer ihärdiga än simmarna såhär på hösten). Det är här jag tog mina första paddeltag på brädan, och kl 7:30 en torsdagsmorgon så är vattnet utanför Maroubra alldeles fullt med surfare som ligger och väntar på den perfekta vågen. Man ska dock akta sig för “The Bra Boys”, ett farligt surfar-gäng som hänger på Maroubra och tydligen slår ner folk som stjäl vågor från dem. Illa för mig som nog inte skulle fatta när jag stal en våg, om jag inte bara råkar krascha in i någon!

Då min första punkt på “måste upplevas i Sydney” -listan tog större plats än jag först tänkt så återkommer jag med mina andra tips en annan dag!

Leave a Reply


Sök i Bloggen