Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Segling i Whitsundays

Nästa stora stopp (ett sådant där “måste” när man är i Queensland) var Arlie Beach. Utanför Arlie Beach ligger The Withsunday Islands, som är en stor samling öar där det också finns korallrev. Det finns flera sätt att ta sig runt (och till) öarna med båt. Man kan antingen åka ut med en stor motorbåt över dagen och snorkla och besöka “highlightsen” så som Whitehaven beach. Man kan även segla över en eller fler dagar och då finns det massa alternativ; Stora katamaraner som tar mycket folk, men där man sover på resorts på nätterna, Stora “tall ship” skepp där man också är ganska många men kan sova ganska bekvämt på båten, och så de snabba “maxi” båtarna (som inte ska förväxlas med de svenska maxibåtarna) som innan de kom till Arlie Beach tävlade i stora oceantävlingar runt om i världen. Efter som både jag och F gillar att segla så var valet av båttyp ganska enkelt: en snabb såklart!

Då vi var lite sena med att boka så fanns det inte så många resor att välja på när vi väl bestämt oss, så det blev Siska, en 80-fotare som tidigare vunnit flera race men nu blivit turbåt istället. Visserligen har hon byggts om för lite mer komfort och kölen hade kapats lite men hon var fortfarande imponerande! F och jag var snabba att gå ombord och fick sova i förpiken, det var nog den bekvämaste platsen på båten! Det blev bara en tvådagarstur med en övernattning men med tanke på tidschemat så blev det ganska lagom.

siska

Lite detaljbilder från Siska, notera den obligatoriska grillen på akterpulpit!

Tyvärr blåste det väldigt dåligt första dagen så vi fick gå för motor och gjorde stopp för snorkling och senare även ett besök på den berömda Whitehaven beach på Whitsunday island. En strand där sanden består till 98% av kisel, som gör den alldeles vit och otroligt mjuk och fin. Trots lite otur med vädret var det en härlig dag och kvällen avslutades med middag och snack på däck.

Whitehaven

Whitehaven beach, den tredje mest fotade platsen i Australien!
Gissa vilka som kommer etta och tvåa?

Dagen efter mötte oss med strålande sol, men fortfarande lite för lite vind och vi fortsatte för motor mot flera snorkelplatser. Efter lunchen var det äntligen dags att hissa segel!!! Det här var ju en chans jag inte fick missa, så jag frågade såklart om jag fick styra ett tag. Och visst, det fick jag! I princip hela vägen hem till hamn på kryssbog och med två slag… Då jag aldrig seglat en båt med ratt förut, såklart aldrig styrt en 80-fotare och då Windexen var trasig så var det väl lite knepigt, men SÅ härligt! Det här kan jag verkligen tänka mig att göra igen, men då med lite mer vind!

sailing

JAG seglar 80-fotare!!! Jag är fortfarande lycklig!
Kaptenen Ash sitter lugnt och övervakar det hela i bakgrunden

Leave a Reply


Sök i Bloggen