Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Ett riktigt bra bröd!

Och det säger jag inte bara för att det var flera veckor sedan jag bakade. USA resan kom lite i vägen, och nu var det helt slut på roligt bröd (tråkigt finns det gott om i butikerna) här hemma. Med förra omgångens bröd i huvudet så fick mandlar följa med även denna gång. Gillar verkligen dem i bröd! Sedan så har jag snöat in på tranbär, så de fick också åka med tillsammans med lite russin. Sedan så blev det lite av en skåprensning av alla mjölslattar jag hade kvar hemma, och det funkade över förväntan!

Den här gången lyckades verkligen bra med att få ett lagom grovt bröd med perfekt konsistens och lagom mycket “gojs”! Surdgen och tranbärens syrlighet mot mandeln och russinens sötma blev verkligen toppen! Degen blev verkligen smidig, och även om den var mycket kladdig (eller kanske på grund av det) så blev brödet super! Jag rekommenderar verkligen det här!

Ett riktigt bra bröd!

Mandelbröd med tranbär och russin

Surdegsstart:
100 g surdegsgrund
200 g rågmjöl
300 g vatten

Blanda och låt stå över natten

Stora degen:
500 g surdegsstart
400 g vetemjöl special
200 g dinkelsikt
100 g grahamsmjöl
400 g (4 dl) vatten
1 klick mörk sirap (kanske 25 gram)
15 g salt
100 g sötmandel
50 g torkade tranbär
50 g russin

Gör såhär:
Blanda surdegsstart med mjöl, vatten och sirap i assistentens bunke. Kör på låg hastighet i 10 minuter (tid för en snabbdusch!). Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör 5 minuter till. Tillsätt mandel, tranbär och russin de sista 2-3 minuterna. Låt jäsa i bunken ca 4 timmar. Häll ut på mjölad bänk och vik ihop några gånger (ingen kraftig knådning!). Dela på två eller tre, spänn degen och lägg i brödkorgar. Jag gjorde två limpor och några frallor. Låt jäsa 1 1/2-2 timmar till. Sätt ugnen på 250 grader, en plåt i mitten och en oöm plåt/form i botten. För över bröden på den varma plåten sätt in i ugnen tillsammans med en isbit på den undre plåten. Grädda 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200, vädra och sätt i en termometer i brödet. Grädda tills inntertemperaturen är 97 grader. Bullarna gräddade jag i 15 min 250 grader.

Leave a Reply


Sök i Bloggen