Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Sista rätten på årets sista dag.

När det är det sista du äter på hela året, så gäller det att det är något riktigt smarrigt, eller hur?!

Inför årets nyårsmiddag så har ansvaret för efterrätten hamnat på mig. Eller, jag tog nog det uppdraget alldeles frivilligt om vi ska vara korrekta. En stor anledning är alla smultron vi har i frysen, efter sommarens galna smultronsäsong.

Tidigare har vi gjort parfait av sommarens sparade smultron, något som gör dem all rättvisa i världen. All den där somriga smultronsmaken kommer fram så bra parfait! Smultronparfait blir det även denna gång, men nu när det gäller nyårsmiddagen passar jag på att piffa till det lite extra. Bilder kommer i efterhand, då uppläggningen inte sker förrän lite före (eller efter, så kan det också bli ibland) tolvslaget på torsdag.

Smultron- och fläderparfait samt smultrontryffel på passionsfruktsspegel

14-16 portioner
Smultron- och fläderparfait
8 dl smultron

0,75 dl koncentrerad fläderblomssaft

4 äggulor

1 tsk vaniljpulver

2 msk råsocker

4 dl vispgrädde

Gör såhär:
Tina smultronen och mosa dem med en gaffel. Vispa grädden i en bunke, inte allt för hårt. Vispa gulorna hårt med råsocker och vanilj i en annan bunke, tills de blir riktigt krämiga. Rör ner fläderblomssaft i smultronen och blanda det sedan med äggkrämen. Blanda ner lite grädde och rör så att det blir jämnt. Vänd sen försiktigt ner resten av grädden i äggsmeten. Häll upp i portionsformar (eller två större) och ställ i frysen. Tag fram dem och låt tina lite i kylen innan servering. Om de har svårt att lossna så doppa snabbt formen i lite varmt vatten!

Smultrontryffel
75 g smultron

0,5 dl råsocker

ca 2 msk grädde
 (ev)
150 g mörk choklad i små bitar

25 g smör

Denna gång vill jag ha tryffeln lite mjukare och tillsätter därför grädde, vill man ha lite hårdare tryfflar kan man utesluta det.
Gör såhär:
Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål. Mosa smultronen och koka upp tillsammans med sockret, tills det smält. Koka upp grädde i en annan kastrull (du kan behöva koka upp lite mer än det som behövs). Häll den varma bärpurén över chokladen, tillsätt grädde och smör och rör tills det blir en slät massa. Rör ordentligt så smeten svalnar (och stelnar) lite. Fyll sedan en sprits och spritsa snygga toppar, eller andra fantasifulla former…

Passionsfruktsås

5 passionsfrukter
1 dl råsocker
5 dl färskpressad apelsinsaft

Gör såhär:
Koka upp apelsinsaft och socker och låt reducerade till ungefär hälften. Skrapa kärnorna ur passionsfrukterna, lägg dem i en skål och häll över den reducerade apelsinjuicen. Jag hällde den genom en sil för att få bort fruktköttet. Låt såsen kallna.

Lägg upp passionsfruktssås på en tallrik, tag ur parfaiten ur formen och placera på tallriken, lägg tryffeln snyggt bredvid. Garnera t.ex. med citronmeliss, hela smultron, flagad choklad eller annat trevligt.

Leave a Reply


Sök i Bloggen