Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Sambon lagar amerikanska pannkakor - det är kärlek det!

Pannkakor

Så mycket firande av alla hjärtans dag har vi inte planerat här hemma, men en skön söndagsfrukost med amerikanska pannkakor är ju aldrig fel! Presenten till mig är att jag nu introducerat det allra bästa receptet för sambon. Nu kan han ju överraska mig med pannkakor lite titt som tätt!

Jag har gjort dessa några gånger nu, men de har aldrig lyckats ligga kvar på tallriken länge nog för att hamna på bild och därmed inte heller hamnat på bloggen. Bara det borde väl skvallra om hur bra de är! Riktigt fluffiga och goda blir de med filmjölk (där det egentligen ska vara “buttermilk” - kärnmjölk) och en tjock smet som inte rinner ut. En ganska låg temperatur i pannan är också bra så de hinner gräddas igenom utan att bli brända.

Amerikanska pannkakor på filmjölk

till 2 hungriga
130 g vetemjöl (drygt 2 dl)
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 krm salt
1 msk strösocker
1 ägg
240 g (eller knappt 2.5 dl) filmjölk
25 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägget lätt i en annan och blanda där ner filmjölk och smält smör. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna med de blöta. Rör inte för mycket, det kan vara en del klumpar kvar! Pensla lite smör i en varm stekpanna. Klicka ut små pannkakor, ca 10 cm i diameter. Vänd pannkakorna när smeten stelnat på ovansidan och grädda några minuter på andra sidan också. Servera traditionsenligt med lönnsirap, smör eller bacon. Eller som här med frukt och bär, turkisk yoghurt och lite ringlad honung!

Man kan också smaksätta smeten med blåbär, eller rivet äpple och kanel, eller valnötter eller…… Möjligheterna är oändliga!

Ha en riktigt mysig söndag!

Tags: ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen