Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Nu blev det riktigt Svenskt!

Indiska kollegan kom på middag, och såklart skulle vi bjuda på älg! En riktigt vintrig gryta blev det. Gästerna åt med god aptit och även jag som är uppvuxen på älg tyckte det blev riktigt riktigt gott. Tricket ligger i att låta rotfrukter koka med några timmar för maximal smak, men sedan ta bort de saggiga grönsakerna innan servering! Lite messmör i såsen gav en härlig sötma.

Vintrig älggryta

Mustig älggryta

ca 6 portioner
1 kg grytbitar av älg
smör
salt, peppar
2 gula lökar
1 mellanstor palsternacka
0.5 rotselleri
1 stor morot
2-3 lagerblad
10-15 grönpepparkorn
10-15 rosépepparkorn
2 msk soja
1 msk viltfond
5 dl vin + 5 dl vatten (eller så mycket vin du har samvete till!)

1-2 msk mjöl
250 g förvällda trattkantareller/blandsvamp
ca 0.5 dl messmör
0.5 dl vispgrädde
1 stor rödlök
1 äpple

Gör såhär:
Bryn grytbitarna runt om i smör. Salta och peppra. Lägg över i en stor gryta. Skala och dela lök och rotfrukter i mindre bitar. Lägg dessa i grytan, tillsätt vin, vatten, soja, fond, pepparkorn och lagerblad. Låt grytan koka upp och koka sedan på lag värme 1.5-2 timmar, tills grytbitarna är riktigt möra.

Sila såsen, lägg grytbitarna i ett annat kärl så länge, släng grönsakerna. Låt såsen koka utan lock på hög värme några minuter, så den reduceras. Bryn under tiden rödlök och svamp. Blanda ut mjölet med lite av såsen och blanda sedan ner i resten av såsen. Låt koka försiktigt så den reder sig. Tillsätt grädde och messmör, smaka av med salt och peppar om det behövs. Tillsätt till sist lök, svamp och kött och låt allt bli ordentligt varmt.

Vi serverade grytan med lättkokta sockerärter och morötter samt pressad potatis. Till matlådan idag blev det lingonsylt istället och det blev toppen det med!

Tags: , ,

One Response to “Nu blev det riktigt Svenskt!”

  1. November 22nd, 2010 at 22:17

    Sangeeta says:

    Hi, I am looking at your Blog today for moose reciepe that we have relished..It was really delicious. Looking forward to more such reciepe :)

Leave a Reply


Sök i Bloggen