Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Semmelbullar version 1.1

Dagen innan fastlagssöndagen så är det hög tid att baka semmelbullar. I alla fall i min familj. Här äts den första semlan traditionsenligt denna söndag, och sedan så mumsas det på semlor varje tisdag fram till påsk. Nu har jag visserligen fuskat lite detta år, men nu drar semmel-säsongen igång på allvar!

Jag följde nästan receptet från förra året, men ändrade några små saker. Dels för att jag lärt mig lite mer om bakning, degar och sådant under året, dels för att jag var borta några timmar på förmiddagen. Och, ja de blev riktigt riktigt goda!

Semmelbulle

Ett praktexemplar i det sista dagsljuset

Uppdaterat recept på semmelbullar

ca 10-12 stycken
Fördeg:
10 g jäst
2.5 dl mjölk (kall)
240 g vetemjöl special

Lös jästen i mjölken, rör ner mjölet och låt stå ca 3 timmar.

Stora degen:
Fördegen från tidigare
50 g smör (rumstempererat)
65 g råsocker
1-1.5 tsk kardemumma
50 g lätt créme fraiche
1 ägg
180 g vetemjöl special
0.5 tsk hjorthornssalt
0.5 tsk salt

Rör smör och socker. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner detta i smörblandningen. Blanda detta med fördeg, créme fraiche och ägg i assistentens bunke. Blanda hjorthornssaltet med mjölet och tillsätt även detta. Kör på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och kör några minuter till. Låt jäsa 1-1.5 timmar, tills degen blivit dubbelt så stor. Häll upp på mjölad bänk, dela i 10-12 delar och baka ut till bullar utan att trycka ihop dem för mycket. Låt jäsa på plåt ca 30 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och grädda 8-10 minuter.

Leave a Reply


Sök i Bloggen