Den röda tråden

- bakning, matlagning och andra spontana infall

Den röda tråden

Post-dinner älgfärsbiffar

Jag måste utfärda en liten varning: Det kan bli många älg-recept framöver. Det beror till viss del på att älg är väldigt gott. Men de två största anledningarna är 1) efter en middag hemma hos far häromveckan kom vi hem med drygt 10 kg älgkött och 2) en kvarts kalv är annalkande, vilket kräver lite frysutrymme (mer om det senare).

Så, efter denna lilla varning så kommer här ett recept på, hör och häpna: Älgfärsbiffar! Anledningen till den lite annorlunda titeln på inlägget är att biffarna lagades EFTER den egentliga middagen. Efter ett besök i grannstaden var vi för hungriga för att ställa oss och laga mat när vi väl kom hem. Istället blev det hämtmat från kolgrillsbaren i närheten. Gott som det är så blev det inget över till matlådor och i kylen låg ett tinat paket älgfärs. Sagt och gjort så lagades dessa biffar på mätt mage, och de blev klart mycket bättre än de jag hafsat ihop om jag varit hungrig!

Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar med lingon och grönpeppar

4-5 portioner
500 g älgfärs
0.5 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
1 gul lök
1 dl lingonsylt
1 tsk worchiestersås
10-15 grönpepparkorn
ca 1 tsk salt
svartpeppar
smör till stekning

1 msk mjöl
2.5 dl vatten
1 msk soja
0.5 dl vispgrädde

Gör såhär:
Häll på mjölken på ströbrödet och låt svälla. Under tiden hackar du löken och krossar grönpepparkornen i en mortel. Blanda alla ingredienser till färssmeten. Tillaga en klutt färs i micron för att testa om kryddningen är bra! Stek biffarna några minuter på varje sida, kanske behöver du göra det i omgångar. I så fall lägger du tillbaka alla biffarna i pannan när alla fått stekyta. Pudra över mjöl och häll på vattnet och skaka om biffarna lite så att allt mjöl löses upp i vattnet. Tillsätt soja och grädde och lått puttra några minuter. Smaka och krydda ev med lite mer salt och peppar. Servera med ris, potatis eller något annat du hittar i skåpen!

Tags: , ,

Leave a Reply


Sök i Bloggen